Culoarea este perceptia ochiului a anumitor frecvente de lumina ce pica pe obiectele din jur. Se spune ca oameni percep peste 16 milioane de culori, iar acestea influenteaza starea psihica a oamenilor pozitiv sau negativ, in functie de modul cum sunt distribuite in jurul nostru. Datorita acestui fapt, alegerea culorilor in designul interior al caminului nostru constituie o importanta majora.
In functie de natura lor, culorile se clasifica in:
- Culori principale - culorile care stau la baza tuturor celorlalte culori, acestea sunt ROSU, GALBEN si ALBASTRU.
- Culori secundare - culorile obtinute din amestecul culorilor principale si anume VERDE (obtinut din amestecul de galben cu albastru), VIOLET (este combinatie de culori intre rosu cu albastru), PORTOCALIU (o combinatie intre rosu si galben).
- Culori tertiare - obtinute prin amestecul unei culori principale cu o culoare secundara, de exemplu, in urma amestecului intre albastru si verde obtinem culoarea TURCOAZ sau din amestecul de albastru cu violet obtinem culoarea INDIGO.
- Nonculori - culorile care nu sunt considerate culori, acestea sunt albul, negrul si toate nuantele de gri.
In functie de efectul asupra psihicului uman, culorile sunt de doua feluri:
- Culori calde - reprezentate de GALBEN, ROSU, PORTOCALIU si toate combinatiile acestora.
- Culori reci - reprezentate de ALBASTRU, VERDE, VIOLET si toate combinatiile acestora.
Culoarea cu o putere foarte mare asupra psihicului nostru este culoarea rosie. Aceasta este una din culorile active impreuna cu galben, portocaliu si nuantele lor. Acestea excita sistemul nervos central provocandu-ne o mobilizare fizica si psihica. De aceea aceste culori sunt recomandate in designul locului de munca. Culoarea rosie este folosita in terapie pentru dureri de muschi si pentru o buna functionare a sistemului circulator. Culori terapeutice mai sunt si albastrul care ne ofera o stare de relaxare, portocaliul ne creaza incredere de sine, galbenul ne da buna dispozitie, albul este un stimulent intelectual, iar verde mareste puterea de concentrare.
Pentru designul unei incaperi trebuie sa stabilim dinainte, foarte atent, ce fel de combinatii de culori folosim. Pentru aceasta trebuie sa tinem cont de toate elementele incaperii respective cum ar fi peretii, tavanul, podeaua, usi, ferestre, mobilier si de elementele de decor. Toate acestea trebuie sa se incadreze intr-o armonie aproape perfecta legate prin culoare.
Este recomandat ca in decorul unei incaperi sa fie alese minim doua culori, una principala si una secundara, si maxim trei. Atunci cand folosim trei culori, culoarea a treia aleasa trebuie sa fie apropiata culorii secundare.
Atunci cand folosim combinatii de culori este importanta si destinatia incaperii. Astfel potrivirea culorilor trebuie facuta foarte atent, de exemplu culorile in contrast puternic cum ar fi albastrul cu portocaliu merg doar in living-uri, in dormitor, de exemplu, trebuie sa alegem combinatii de culori mai apropiate intre ele, cum ar fi rosu si portocaliu.
In sufragerie avem voie sa ne jucam cu contrastele, insa acest joc este putin periculos daca potrivirea culorilor nu este stapanita foarte bine. Cele mai cunoscute combinatii de culori in contrast sunt galben si violet, galben ca si culoare de baza si violet culoare secundara, albastru si portocaliu, precum si rosu si verde. Pentru a folosi trei culori in designul unei sufragerii avand la baza unul din aceste cele mai cunoscute contraste de culori le folosim astfel: galben/violet/violet-deschis, albastru/portocaliu/portocaliu-deschis, rosu/verde/verde-deschis (vedeti imaginea de mai jos).
|