Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiConductivitatea termica a cuprului

Conductivitatea termica a cuprului

 28 Iulie 2023, 21:09  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Conductivitatea termica a cuprului
Fig. 1 - Conductivitatea termica a cuprului la o temperatura de 20°C este de λ (W/mK) = 398

Pentru a intelege ce este conductivitatea termica a materialelor este important sa cunoastem termenul de conductivitate. Conductivitatea unui material reprezinta capacitatea sa de a conduce caldura sau electricitatea. In ceea ce priveste conductivitatea termica a materialelor putem spune ca reprezinta capacitatea acestora de a conduce caldura prin conductie termica. Conductivitatea termica se noteaza cu litera greceasca mica "lambda" λ si serveste ca indice al conductibilitatii termice.

Conductivitatea termica a cuprului

Conductivitatea termica a cuprului reprezinta capacitatea sa de a conduce caldura. Aceasta capacitate reprezinta transferul de caldura de la un corp la altul. Aceasta capacitate este stabilita prin masurare printr-un procedeu prin blit laser. Bineinteles, sunt stabilite si alte masuratori alternative.

Datorita compozitiei substantelor, acestea pot avea valori ale conductivitatii termice variabile. Foarte important de stiut, la gaze, in conditii de mediu obisnuite, transferul de caldura (conductivitatea termica) prin advectie (de exemplu, ca si cauza a convectiei) este mecanismul predominant in comparatie cu conductivitatea.

Conductivitatea termica a cuprului este egala numeric cu cantitatea de caldura transferata intr-o unitate de timp prin suprafata si grosimea materialului cand cele doua fete opuse sunt diferite ca temperatura.

In ceea ce priveste conductivitatea termica a cuprului pur, aceasta este de aproape 400 de wati pe metru kelvin, mai exact 394-401 W/(m · K) la temperatura cuprinsa intre 20 - 100°C. Aceasta inseamna faptul ca o placa de cupru cu aria suprafetei (A) si grosimea (L) ale carei fete sunt mentinute la o distanta relativ constanta de temperatura (Δt) va conduce caldura la o rata de 400 x A/L x Δt Jouli pe secunda.

Utilizarea cuprului

In Romania si peste tot in lume, cuprul este metalul cel mai frecvent utilizat ca material conductor in industria materialelor termice si electrice. Mai mult decat atat, cuprul prezinta un punct de topire ridicat, precum si o rata de coroziune moderata. De asemenea, prezinta o eficienta in ceea ce priveste pierderea de energie in timpul transferului termic. Cele mai comune produse fabricate din cupru pentru eficienta conductivitatii termice a acestuia sunt tevile de apa calda, tigaile, caloriferele de automobile etc.

Curiozitati despre cupru

Oamenii folosesc cuprul de peste 10 000 ani. Acest fapt este demonstrat datorita descopririi din anul 1991. In acest an s-a descoperit o mumie intr-un ghetar din Alpi. Mumia se preconizeaza ca dateaza din anul 3 300 i.Hr. Aceasta avea langa ea un topor conservat perfect din cupru pur (99,7% cupru). Mai mult decat atat, oamenii din neolitic foloseau cuprul ca alternativa la uneltele de piatra. Aceasta se intampla cca. 8 000 ani i.Hr.

Statuia libertatii este construita din cupru. Aceast monument are culoarea verde datorita oxidarii cuprului.

Un disc de cupru este cel mai indepartat obiect construit de om. In anul 1977, NASA a lansat in spatiu sonda Voyager 1 care contine un dis de fonograf din cupru placat cu aur. Pe discuri sunt inregistrate sunete de pe pamant, imagini si salutari in mai multe limbi ale lumii. In momentul de fata, acest disc de cupru se gaseste la o distanta de cca. 23,3 miliarde de kilometri fata de Pamant.

Cuprul este antibacteria. Un lucru putin cunoscut este faptul ca acest metal rosiatic este antibacterian. Cand un virus sau o bacterie atinge suprafata materialelor din cupru, particulele de ioni incarcate electric provoaca pagube mebranei celulare ale bacteriilor, precum si distrugerea invelisului viral al virusurilor.

Alte articole

    Conductivitatea termica a materialelor

Conductivitatea termica a materialelor

Conductivitatea termica a materialelor este foarte important de […]

Mai mult…

    Rezistenta lemnului pe specii

Rezistenta lemnului pe specii

Rezistenta lemnului, caracteristica fiecarei specii, este masurata […]

Mai mult…

    Dimensiuni placa OSB

Dimensiuni placa OSB

Placile OSB sau placi de furnire orientate (EN: oriented […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook