Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiConstructia in regie proprie

Constructia in regie proprie

 10 Martie 2020, 19:51  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Constructia in regie proprie

Constructia in regie proprie reprezinta executarea lucrarilor de constructie pentru un imobil strict prin forte si cunostinte proprii, fara interventia unor persoane juridice de specialitate (firme de constructii).

Legislatia in vigoare din domeniul constructiilor, in tara noastra, este permisiva cu acest subiect, insa cu anumite conditii. Printre aceste conditii, cea mai importanta este ca pe parcursul executiei lucrarilor de constructie acestea sa fie supravegheate de un diriginte de santier.

Riscurile pentru constructia in regie proprie sunt foarte mari. Multe persoane considera ca este foarte simplu sa se apuce de o constructie urmand sfaturi de pe internet, de la prieteni sau primind ajutor de la rude. Constructia in regie proprie presupune un risc major atat prin pierderea banilor alocati constructiei, dar mai ales prin calitatea produsului obtinut. De calitatea constructiei este legat nu doar confortul locuintei, este legata viata personala si a familiei.

In mare, pentru a executa constructia in regie proprie a unei case este necesar sa avem cunostinte vaste despre materialele de constructie si proprietatile acestora, folosirea (prepararea) materialelor de constructii, citirea planurilor, calculul otelului beton pentru armatura in vederea fasonarii acestuia, legarea si montarea armaturilor in functie de plan, cunostinte de zidarie, cunostinte de preparare si aplicare a mortarului si mai ales pricepere si cunoastere a lucrarilor de dulgherie. Lucrarile de dulgherie si fierarie sunt niste operatiuni destul de complicate care nu necesita doar cunoastere, acestea necesita pricepere si indemanare, deprinderi ce se dezvolta in ani grei de munca pe santier.

Constructia unei cladiri necesita personal calificat de mai multe categorii. Acest personal, formeaza echipe calificate sa execute o lucrare de constructie. Aceste echipe nu se formeaza "pe genunchi", se gasesc doar la firme de specialitate si sunt alcatuite din ingineri, diriginti de santier, personal calificat pe sectoare de activitate (fierari betonisti, dulgheri, zidari etc.). Indiferent de cunostintele si studiile unui inginer in constructii acesta nu poate executa o constructie fara priceperea si indemanarea unui dulgher, fierar betonist sau zidar.

Dupa cum vedem, constructia in regie proprie este o joaca de-a construitul de cladiri. Produsul finit obtinut prin constructia in regie proprie va fi intotdeauna unul de o calitate slaba, asta daca nu aveti cunostinte aprofundate de ingineria constructiilor, organizarea lucrarilor si indemanarea necesara pentru executia celor mai importante trei domenii: dulgherie, fierarie si zidarie.

In concluzie, constructia in regie proprie a unei cladiri/case este o dovada nu de curaj ci de inconstienta, mai ales atunci cand nu am avut niciodata contact cu rigorile si mai ales pericolele unui santier de constructii.

Alte articole

    Citirea inscriptiilor de pe desene

Citire plan constructii - inscriptiile de pe desene

In citirea planului unei constructii […]

Mai mult…

    Lungimea ciocurilor la armaturi

Lungimea ciocurilor la armaturi

In momentul taierii barelor de otel folosite la armare […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook