Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareCultivarea murului

Cultivarea murului

 24 Martie 2019, 18:16  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Mur
Mur

Murul este o planta arbust, perena, cunoscuta si cu denumirea de rug de munte. Atinge inaltimea tulpinilor de cca. 3 m, uneori aceastea sunt taratoare si acoperite cu spini. Este cultivat in Europa, Asia, America de Nord si zona de nord a Africii. In natura creste pe malul apelor curgatoare, poieni, luminisurile si marginea padurilor etc. Se cultiva datorita fructelor sale cu proprietati medicale si culinare. Cultivarea murului se face cunoscand o serie de informatii necesare pentru a obtine plante sanatoase si cu un randament optim al fructificarii.

Conditiile de mediu in cultivarea murului

Murul este o planta pretentioasa la temperatura, atat in perioada de vegetatie cat si in timpul iernii.

Murul nu suporta umbra, datorita acestui fapt randurile trabuie orientate in directia N-S. Pe terenul in panta randurile trebuie orientate pe curbele de vivel.

Solul preferat de aceasta planta este cel argilo-nisipos, bogat in substante nutritive cu pH-ul cuprins intre 6,2 si 6,5, iar panza de apa freatica saub 0,6-0,7 m.

Zonele geografice favorabile pentru cultivarea murului sunt unde precipitatiile anuale depasesc 750 mm.

Plantarea murului

Perioada de plantare este toamna sau primavara cand planta se gaseste in repaus vegetativ.

Distanta de plantare intre randuri este de 1,5 m si 1 m intre plante. Radacinile plantei, in momentul plantarii, trebuie rasfirate pe un musuroi de pamant executat pe fundul gropii. Groapa trebuie sa detina urmatoarele dimensiuni: lungimea=30 cm, latimea=30 cm, inaltimea 40 cm.

Pentru plantare se mocirlesc radacinile intr-un amestec de gunoi de grajd, pamant de telina si apa. Aceasta operatiune este necesara pentru a se asigura un contact mai bun cu solul. Se fertilizeaza cu mranita, ingrasamant (complex NPK) si se uda cu 5-7 litri apa.

Fructificarea murului

Inflorirea murului are loc in ultima decada a lunii mai si prima parte a lunii iunie. Majoritatea soiurilor de mur sunt autofertile, dar polenizarea incrucisata asigura obtinerea unor productii considerabile de calitate superioara.

Murul intra in perioada de rod maxima in al patrulea an de cultura, cu o productie ce ajunge la 12-15 tone/ha. Varsta unei plantatii ajunge la 12-15 ani.

Soiuriule de mur cu ghimpi se maturizeaza mai devreme fata de cele fara ghimpi a caror perioada de maturare este mai lunga. Perioada de maturare, in functie de soi, se intinde intre sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii octombrie.

Fertilizarea solului in cultivarea murului

Fertilizarea de baza a solului

Prima fertilizare se face la 2 ani de la plantare, repetandu-se din 2 in 2 ani. Aceasta fertilizare consta in 3-4 kg/m2 de gunoi de grajd, 30-40 g/m2 sare potasica si 30 g/m2 superfosfat.

Fertilizarea normala

In anii in care nu se aplica fertilizatorii de baza se executa fertilizarea cu ingrasaminte - azotat de amoniu 20 g/m2 care se aplica in doua faze:

- faza 1 - ⅔ din cantitatea de azotat de amoniu se aplica primavara devreme;
- faza 2 - cealalta parte (⅓) in timpul infloririi.

Taierea murului

Prima taiere se executa inca de la plantare, prin scurtarea tulpinii la o inaltime de 15-20 cm. Peste un an, primavara, se executa taierea de formare. Aceasta taiere se executa dupa ce pericolul de inghet a trecut. In acest moment se aleg 2-3 tulpini mai viguroase care se scurteaza la 1,2-1,5 m.

Pe timp de vara, cresterile se conduc cu grija. Tulpinile laterale se raresc astfel incat sa avem cate 3-4 pe fiecare tulpina si se taie la 20-25 cm lungime. Celelalte cresteri, inclusiv cele ramase de la plantare, se elimina prin taiere de la suprafata solului. Cand tulpinile ajung la inaltimea de 60-70 cm, se aleg maxim 6-7 lastari bine dezvoltati, pozitionati la distanta unul de altul, si se conduc pe spalier. Ceilalti lasteri se elimina.

In al treilea an, in primavara, tulpinile alese in perioada de vegetatie a anului anterior se taie la inaltimea necesara sistemului de conducere.

Dupa anul al patrulea, inclusiv, se alege un numar de 6-8 tulpini, procedandu-se in acelasi mod si cu acestea.

Alte articole

    Mobilier de gradina

Sfaturi pentru alegerea unui mobilier de gradina

Gradina este cel mai important loc de […]

Mai mult…

    Plante care acopera solul

Plante care acopera solul

Plantele care acopera solul sau plante acoperitoare sunt un mijloc de a […]

Mai mult…

    Flori de gradina anuale

Flori de gradina anuale si plantarea lor (1)

Florile de gradina constituie un element important […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook