Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareDe ce se altoiesc pomii fructiferi?

De ce se altoiesc pomii fructiferi?

 11 Mai 2020, 15:36  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Altoirea pomilor fructiferi

Altoirea este pana la urma o "arta", arta de a uni parti de plante in asa fel incat acestea sa-si continue cresterea ca o singura planta. Procesul de altoire consta in general in detasarea unui mugur sau unei ramuri de pe o planta si se ataseaza unei alte plante cu radacina, astfel incat, intre cele doua plante sa se produca crestere reciproca devenind un singur individ. Bucata din planta ce se detaseaza (mugur sau bucata de ramura) poarta denumirea de altoi, iar planta pe care se ataseaza altoiul se numeste portaltoi.

Altoirea este o forma de inmultire vegetativa ce le practica la foarte multe culturi, precum: pomi fructiferi, vita de vie, arbori, legume etc. Pomii fructiferi sunt o categorie de plante cultivate unde altoirea este foarte frecventa. De ce se altoiesc pomii si importanta altoirii, pot fi explicate foarte simplu in cateva paragrafe.

In primul rand, altoirea ajuta la inmultirea unor soiuri de pomi fructiferi la care nu exista o alta forma de inmultire mai avantajoasa. Datorita procesului de altoire, pomul obtinut isi pastreaza in totalitate caracteristicile de valoare ale plantei de unde provine altoiul (mugurul sau portiunea de ramura). Prin aceasta metoda de inmultire vegetativa artificiala, denumita altoire, sunt pastrate cele mai bune soiuri de pomi fructiferi si bineinteles si alte specii de plante inmultite prin aceasta metoda.

Ca o scurta paranteza, altoirea in general este extrem de importanta mai ales la unele specii de vita de vie sau plante leguminoase. Soiurile nobile de vita de vie au fost salvate de la distrugere de catre filoxera (o insecta de provenienta americana ce distruge radacina vitei de vie nobila). Prin altoire pe vita de provenienta americana acestea si-au continuat existena. Fuserium oxysporum, o ciuperca daunatoare pentru leguminoase, a fost oprita tot prin altoirea plantelor cu soiuri mai rezistente.

Revenind la pomii fructiferii, altoirea joaca un rol important si in situatia dirijarii marimii si vigorii plantelor obtinute, ca urmare a influentei reciproce dintre altoi si portaltoi. Prin urmare, prin altoirea aceleiasi specii pe portaltoi diferiti se pot obtine pomi pitici sau cu vigoare mare.

Pentru a se reface ramurile unor pomi fructiferi imbatraniti se folseste procedeul de supraaltoire a ramurilor, asigurandu-se astfel o regenerare totala. Pomii fructiferi din livezi si gradini sunt foarte des afectati de gerul iernii, animale sau alti factori. Aceste afectiuni se pot reface prin altoirea in punte a indivizilor afectati, un procedeu de altoire ce se aplica la ramurile unde scoarta a fost afectata. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care altoirea pomilor fructiferi este extrem de benefica.

Alte articole

    Inmultirea prin tulpini subterane

Inmultirea prin tulpini subterane la plante

Toate plantele perene ierboase se inmultesc prin tulpini […]

Mai mult…

    Inmultirea prin stoloni la plante

Inmultirea prin stoloni la plante

La contactul cu solul umed, radacinile formate pe tulpini se […]

Mai mult…

    Inmultirea prin drajoni la plante

Inmultirea prin drajoni la plante

In primul an sau dupa un an (toamna sau primavara), drajonii […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook