Acasa » Tehnologii » BetonDecofrare beton. La cat timp se poate decofra?

Decofrare beton. La cat timp se poate decofra?

 26 Iunie 2019, 16:29  |   Florin Badea  |   Beton

Decofrare beton

Decofrarea betonului se face dupa o durata de timp care difera in functie de anumite cauze. Aceste cauze sunt: parti de cofraj (ex.: partile de cofraj laterale se pot indeparta dupa o durata de timp mai scurta), deschiderea elementului de constructie, umiditatea atmosferica si, nu in ultimul rand, tipul de ciment folosit. Decofrarea betonului trebuie facuta la termenul necesar asigurarii unei rezistente suficiente a betonului astfel incat acesta sa isi preia greutatea proprie fara a se produce deformatii ale structurii sau fisuri.

Decofrarea betonului reprezinta operatiunea practica de indepartare a elementelor ce alcatuiesc cofrajul. Indepartarea cofrajului se face, de regula, indepartand partile laterale ale cofrajului si elementele de rezistenta.

1. Partile laterale ale cofrajului, care au servit doar la preluarea impingerilor laterale, se decofreaza imediat ce muchiile se pot decofra fara deteriorare.

2. Elementele de rezistenta ale cofrajului, care reprezinta partile principale de sustinere, se indeparteaza cand betonul atinge varsta suficienta sa asigure rezistente de:
- 50% la deschideri ale elementului de constructie de pana la 2 m;
- 70% la deschideri cuprinse intre 2 si 8 m;
- 90% la deschideri ce depasesc 8m.

Decofrarea betonului in zile

Temperatura in °C Deschiderea elementului de constructie
2 m
2 - 8 m
8 m
5
10 zile
20 zile
35 zile
15
6 zile
12 zile
22 zile
25
5 zile
8 zile
16 zile

Rezistentele betonului se stabilesc prin incercarea unor cuburi de proba pastrate in conditiile lucrarii sau prin incercari nedistructive.

Cand nu se fac incercari, decofrarea se poate face la numarul de zile prevazut in tabelul de mai sus.

Cand se foloseste ciment cu intarire rapida numarul de zile se reduce la 60% (in loc de 20 zile se ia 12 zile), iar la cimenturi portland cu adaosuri mai mari de 15%, numarul de zile se mareste cu 20%.

Ordinea de decofrare este urmatoarea: partile laterale ale grinzilor, stalpii care nu sunt solicitati, planseele cu deschideri mici si apoi grinzile. Popii se desfac usor, fara socuri, prin slabirea treptata a penelor.

Chiar si folosindu-se aceasta ordine, dupa decofrare se lasa o serie de popi de siguranta (la placi un pop la 120m2 de placa, la grinzi cate un pop la 3 m, la cofrajele pe care se toarna si se sprijina pe el planseul proaspat turnat).

Alte articole

    Turnare beton pe timp friguros

Turnare beton pe timp friguros

Betonul obisnuit se pune in opera (se toarna) la […]

Mai mult…

    Rezistenta la intindere a betonului

Rezistenta la intindere a betonului

Rezistenta la intindere a betonului este o caracteristica […]

Mai mult…

    Beton

Microfisuri in beton. De ce crapa betonul?

Betonul este o roca artificiala care sta la baza constructiilor […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook