Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiDefecte de structura ale lemnului

Defecte de structura ale lemnului

 06 Ianuarie 2019, 17:03  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Defecte de structura ale lemnului

Defectele de structura ale lemnului sunt modificari de natura macroscopica ale lemnului, rezultate in urma actiunii diferitilor factori externi. Defectele caracteristice acestei grupe sunt: excentricitatea, fibra rasucita, inelele anuale neuniforme, fibra creata, partile moi, pungile de rasina, ranile si excrescentele.

Excentricitatea

Este un defect de structura a lemnului ce se produce la trunchiurile curbe si la cele care primesc lumina solara dintr-o singura directie. Daca arborele primeste mai multa lumina si caldura dintr-o anumita directie, inelele anuale se vor dezvolta in directia respectiva, canalul medular ramanand excentric.

Fenomenul de excentricitate duce la marirea neomogenitatii cilindrului lemnos datorita variatiei grosimii aceluiasi inel anual. Lemnul din zona de mica excentricitate fiind mult mai des decat cel din zona mare de excentricitate. De asemenea, se produce o ovalizare a cilindrului lemnos, care duce la marirea cantitatii de deseuri la debitare.

Fibra rasucita

Este un fenomen datorat cresterii rasucite a intregului trunchi. Pe scoarta acestora se observa dungi elicoidale. Se presupune ca aceasta rasucire a trunchiului se datoreaza faptului ca replantarea puietilor nu s-a facut in pozitia pe care ei au avut-o in pepiniera. Dupa replantare arborii tin sa revina la pozitia initiala pe care au avuto in pepiniera, in urma acestei reveniri are loc rasucirea fibrelor.

Neajunsurile acestui defect se datoreaza modificarii unghiului dintre directia fibrei si cea a fortelor ce actioneaza asupra pieselor din lemn. Cu cat unghiul este mai mare cu atat rezistentele mecanice, in special cea la compresiune paralel cu fibrele, vor suferi variatii mai mari.

Inelele anuale neuniforme

Neuniformitatea grosimii inelelor anuale se datoreaza conditiilor de crestere a arborelui si conditiilor climatice. Variatia cantitatii de lumina, caldura si umiditate duce la formarea inelelor anuale de grosimi variate in decursul anilor.

Acest defect de structura duce la marirea neomogenitatii materialului lemnos, contragerile la aceste materiale sunt mult mai pronuntate. Din aceasta cauza ele au o tendinta pronuntata de a se crapa.

Fibra creata

Acest fenomen se produce mai ales la anumite specii de arbori, cum ar fi nucul, frasinul si pinul, in zona inferioara a cilindrului lemnos. In aceasta situatie fibrele nu se dezvolta pe verticala, ci prezinta derivatii si ondulari. Materialul lemnos cu fibra creata se foloseste la fabricarea furnirelor pentru mobila.

Partile moi

Tinand seama de structura trunchiului lemnos, acestea intra in mod firesc in alcatuirea sa, de pilda cambiul, maduva si canalul medular. Din aceasta cauza la debitarea bustenilor sub forma de cherestea se acorda o scadere de 10-15%. Partile moi prezente putrezesc foarte repede, fiind sensibile la actiunea microorganismelor.

Pungile de rasina

Acest defect este caracteristic esentelor de rasinoase. Ele se produc in urma ranirii sau lovirii puternice a trunchiului. In locul ranit sau lovit se produce o secretie de rasina, care se intareste la aer, iar in anii urmatori inelele anuale le acopera, inglobandu-le in masa lemnului.

Neajunsul prezentat de acest defect consta in faptul ca diminueaza rezistentele mecanice, datorita devierii fibrelor si micsorarii sectiunii utile a materialului.

Excrescentele

Aceste defecte se prezinta sub forma de umflari pe suprafata cilindrului lemnos, ce provoaca incretirea fibrelor. Se folosesc in special la folosirea furnirurilor decorative.

Alte articole

    Tencuiala decorativa de exterior

Alegere tencuiala decorativa de exterior

Tencuiala decoratva este un material de finisaj exterior […]

Mai mult…

    Materiale de constructii radioactive

Materiale de constructii radioactive

Radioactivitatea este un fenomen fizic produs prin dezintegrarea […]

Mai mult…

    Tencuiala mozaicata decorativa

Ce este tencuiala mozaicata decorativa de soclu

Tencuiala decorativa pentru soclu […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook