Designul interior japonez inspira in esenta simplitatea si naturaletea in arhitectura minimalista si designul zen. Elementele esentiale ale acestui stil estetic sunt liniile drepte, spatiul, lumina, naturaletea si simplitatea. Un mare accent este pus pe absenta peretilor interiori, lipsa acestora deschide spatiul interior si permite un flux organic intre interiorul si exteriorul structurii.
Stilul japonez evolueaza in jurul valorii de viata curata si ordonata, detine un echilibru strans intre ordine si frumusetea naturii. Aceasta pentru ca, in general, cultura japoneza este nascuta din dragoste si respect pentru natura. Iar cel mai bun mod de a mentine o legatura puternica cu mediul natural, este de a aduce natura in interiorul caminului nostru.
Pentru ca vorbim de natura, cele mai reprezentative elemente naturale in designul interior japonez sunt plantele. Fie ca este vorba de plante in starea lor naturala vie precum bonsaiul, sau ca este vorba de elemente decorative din plante precum bambusul, acestea reprezinta simboluri ale culturii japoneze si sunt nelipsite din orice casa.
Pe langa plante, stilul japonez aduce natura in interior si prin ferestrele mari, acestea permitand o imagine a naturii exterioare foarte larga, indiferent de unghiul din care privim.
Usile glisante sunt un alt important element al acestui stil si se numesc shoji. Acestea nu sunt deloc usi obisnuite, ele sunt reprezentate ca niste panouri de hartie translucida produsa din orez ce este sustinuta de un cadru din lemn cu grilaje din lemn sau bambus. Hartia poate fi inlocuita de foarte multe ori cu un plastic special sau sticla. Importanta lor este certificata de faptul ca lumina naturala este lasata sa patrunda liber prin aceste "obloane" speciale.
Unul din cele mai importante moduri de a armoniza cu natura in acest stil de design il constituie prezenta lemnului. Cultura japoneza fiind foarte cunoscuta pentru folosirea lemnului in orice casa. Peretii unei cladiri, usile, ferestrele sunt toate realizate din lemn natural precum lemnul de artar, pin, chiparos, bambus etc. Bambusul este un lemn foarte populat in designul interior japonez, folosit in special in elemente de decor. Multe interioare decorate in acest stil folosesc podele din bambus, acestea, pe langa rolul de podea, au si un efect calmant.
La intrarea intr-o locuinta japoneza se afla genkan - o zona gen antreu unde vizitatorii isi scot incaltamintea, iar aceasta este inlocuite de obicei cu papucii de casa. Aici se gaseste un dulap special pentru incaltaminte ce poarta numele de getabaco, destinat pentru stocarea de pantofi.
In conformitate cu frumusetea naturala a lumii exterioare, designul interior japonez detine culori simple, naturale. Culorile predominante sunt derivate din culorile lemnului si verdele plantelor. Acest design are ca rezultat o paleta de culori simpla, care este foarte neutra. Se foloseste foarte des contrastul alb-negru.
Un alt aspect aproape fundamental al designului in stil japonez este inaltimea mobilierului care este foarte redusa. In general mesele pentru ceai sunt foarte scunde, iar in loc de scaune sunt prevazute perne pentru a sta la astfel de mese. In ceea ce priveste aranjamentele obiectelor, acestea sunt foarte reduse intr-o incapere, iar obiectele decorative trebuie sa fie tot timpul de un numar redus si impar.
|