Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Determinarea planului. Axiome

Determinarea planului. Axiome

 30 Iulie 2023, 22:05  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Pentru determinarea planului avem la baza axiomele (propozitiile) mentionate in articolul precedent "Puncte, drepte si plane", in care spuneam ca:

P1 - Prin doua puncte distincte trece o dreapta si numai una; orice dreapta are cel putin doua puncte distincte.

P2 - Intr-un plan, printr-un punct exterior unei drepte se poate duce o paralela la ea si numai una.

P3 - Fiind tri puncte necoliniare, exista un plan si numai unul care sa le contina; intr-un plan exista cel putin trei puncte necoliniare.

1) P3 ne afirma ca: Trei puncte necolinare determina un plan. Din acest motiv, uneori, vom nota planul care contine punctele A, B, C, astfel: (ABC).

Vom demonstra ca:

2) O dreapta si un punct care nu ii apartine determina un plan. (Prin "determina un plan" intelegem ca exista un plan si numai unul care le contine.)

Determinarea planului
Fig. 1

Intr-adevar, fie d si A ∉ d (figura 1). Tinand seama de a doua parte a lui P1, putem considera doua puncte B si C apartinand dreptei d. Punctele A, B, C determina un plan care contine si dreapta d, pentru ca ii apartin atat B cat si C. Acest plan este unic. Daca ar mai exista un alt plan, care sa contina dreapta d si punctul A, atunci si B si C i-ar apartine, deci acest plan ar coincide cu primul plan (conform axiomei P3). Uneori vom nota planul determinat de dreapta d si de punctul A astfel: (d, A).

3) Doua drepte care au un punct comun determina un plan.

Fie dreptele d1 si d2, concurente in A (figura 2). Luam M ∈ d2, N ∈ d1. Punctele A, M, N determina un plan care, evident, contine dreptele date.

Determinarea unui plan
Fig. 2

Daca ar mai exista un alt plan, care sa contina aceste drepte, ar contine si cele trei puncte, deci ar coincide cu primul.

4) Doua drepte paralele determina un plan.

Fie d si g doua drepte paralele si A ∈ d. Punctul A si dreapta g determina planul α. Daca tinem seama de axioma de mai sus P2, afirmam ca d si g sunt coplanare. Fie β planul lor. Dar planele α si β au comune dreapta g si punctul A, deci coincid (figura 3).

Determinarea plan cu doua drepte
Fig. 3
Alte articole

    Puncte, drepte si plane

Puncte, drepte si plane

Punctul, atat in geometria in spatiu cat si in geometria […]

Mai mult…

    Transformari unitati de masura

Transformari unitati de masura. Tabel

Inca din cele mai vechi timpuri, metode […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook