Acasa » Dictionar constructiiAntiurbanism

Antiurbanism

Antiurbanism

Antiurbanismul este o miscare arhitecturala ce apartine modernismului timpuriu. Aceasta miscare artistica este o respingere a orasului spre beneficiul aerului rustic. Orasul este perceput ca un loc frustrant, dar antiurbanismul se manifesta, mai degraba, impotriva orasului global, decat fata de urbanitate in general.

Antiurbanismul a aparut la jumatatea perioadei revolutiei industriale. Pana in acest moment orasul a fost perceput ca o sursa de bogatie, locuri de munca, servicii si cultura, dar cu timpul acest loc a inceput sa fie considerat agresiv, atribuit cu infractiunea, mizeria si imoralitatea. Prima tara industrializata, Anglia, a fost si prima care a cunoscut primul ziar antiurban, dezvoltat pe baza unor sentimente decurse din deplorabilitate si mizerie. Orasul, in general, era descris ca fiind negru, bolnav si plin de muncitori exploatati mizerabili.

(2) "Viata la tara parea o alternativa demna de luat in seama la mizeria oraselor industriale, insa s-a dovedit a fi extrem de dificil de separat nostalgia pentru relatiile existente in societatea preindustriala de preocuparea autentica pentru imbunatatirea situatiei sociale. Arhitectura de la sfarsitul secolului XIX reflecta aceasta dilema a idealurilor progresiste si a aparentelor traditionale."

Arhitecti reprezentativi:
Frank Lloyd Wright (1867-1959), Mackay Hugh Baillie Scott (1865-1945), Philip Webb (1831-1915), Barry Parker (1867-1941), Charles Francis Annesley Voysey (1857-1941).

Constructii specifice antiurbanismului:
- Casa Waldbuhl (Uzwil, Elvetia) - construita intre anii 1907-1911 de arhitectul Mackay Hugh Baillie Scott;
- Casa Rosie (Bexleyheath, Anglia) - construita in anul 1859 de arhitectul Philip Webb;
- Hampstead Garden Suburb (Londra, Anglia) - construit de arhitectii Raymond Unwin, Edwin Lutyens si Mackay Hugh Baillie Scott in anul 1906;
- Bedford Park (Londra, Anglia) - arhitect Norman Shaw, 1876;
- Letchworth Garden City - arhitectii Raymond Unwin si Barry Parker, 1903 etc.

Bibliografie
  1. (foto 1) Achim Scholty, "Architecture, house, building, wood", Pixabay.com, https://goo.gl/KCR3Lx;
  2. Melvin J., "ISME - Sa intelegem stilurile arhitecturale", pag. 88, Editura RAO, 2006.
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook