Acasa » Tehnologii » Dictionar constructiiLitera B

Termeni cu litera "B"

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Balast

Plural: balasturi; Sinonime: piatra, pietris.
Un produs de natura sedimentara utilizat ca material de constructie, folosit pentru umpluturi sau ca agregat in obtinerea betonului. Balastul este un amestec de pietris cu nisip escavat de obicei de pe fundul raurilor sau din apropierea acestora.
Balast

Balast ( + mareste imaginea )

Baldachin

Plural: baldachine; Sinonime: oranist, uranisc, polog, cerine.
Baldachinul este un element decorativ din panza sau alte materiale tesute care impodobeste un pat, un amvon sau un tron si isi are originea in cultura orientala. Baldachinul poate avea, atat rol decorativ, cat si rol de protectie impotriva insectelor si atunci este confectionat din plase sau perdele.
Baldachin

Pat din bambus cu baldachin ( + mareste imaginea )

Balustrada

Plural: balustrade; Sinonime: reazem, parapet, sprijin.
Balustrada este componenta unei scari construita pentru protectia si sprijinul persoanelor care folosesc acea scara. Mai poate fi construita si in anumite locuri unde este necesar un parapet de protectie care sa limiteze accesul. Aceasta componenta poate fi executata, in functie de arhitectura constructiei, din zidarie, beton, lemn, fier forjat, confectii metalice, marmura etc.
Balustrada

Balustrada metalica (Arena Nationala, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Balustru

Plural: balustri; Sinonime: stalp.
Stalp scund care impreuna cu alti stalpi identici compun o balustrada. Aceste componente ale unei balustrazi poti fi confectionati din marmura, lemn, beton sau alte materiale.
Balustru din lemn

Balustru din lemn ( + mareste imaginea )

Baroc, stil

Plural: baroce.
Stil arhitectural aparut in Italia ce se caracterizeaza prin aspectul monumental al cladirilor si decorarea in exces atat la exterior cat si la interior. Barocul a aparut ca un curent artistic ce ce s-a dezvoltat in toate domeniile artistice in Europa secolelor XVII si XVII. Din acest stil, mai tarziu s-a dezvoltat stilul arhitectural rococo.
Balustrada

Domul Invalizilor din Paris, Franta. Una din marile embleme ale stilului baroc in Europa ( + mareste imaginea )

Basorelief

Plural: basoreliefuri; Sinonime: sculptura.
Sculptura pe un perete, soclu etc., in care materialul sculptat iese in relief.
Basorelief

Segment replica din basorelieful Columnei lui Traian reprezentand pe Traian conducandu-si soldatii in lupta (Muzeul National de Istorie a Romaniei) ( + mareste imaginea )

Bazilica

Plural: bazilici.
Termenul provine din Roma Antica si era atribuit unei sali mari folosita pentru intalniri sau cu rol administrativ. Aceasta forma a fost preluata de crestini ca model pentru biserici. O bazilica tipica este alungita si impartita pe lungime in trei segmente, iar cel mai importan, pozitionat central, este nava sau naosul.

Bazilica Adamclisi
Ruinele bazilicii romane de la Adamclisi, Romania

Bazilica

Bazilica gotica ( + mareste imaginea )

BCA

Plural: BCA-uri; Sinonime: bloc de beton.
BCA-ul este este acronimul de la "beton celular autoclavizat", un material de constructie folosit la zidarie. Acesta este considerat cel mai raspandit material de constructie din lume dupa betonul monolit. BCA-ul a fost inventat in Suedia si se produce in urma unui amestec de nisip, ciment, gips, var, apa si pasta de aluminiu. Amestecul este supus la presiuni si temperaturi mari in autoclave. Datorita milioanelor de bule de aer din compozitie, blocurile de BCA sunt de doua ori mai usoare decat caramida ceramica si de aproape sase ori decat betonul.
BCA

Blocuri de BCA ( + mareste imaginea )

Beton armat

Plural: betoane armate.
Material compozit obtinut prin turnatea betonului intr-un cofraj (forma) ce contine o armatura de otel alcatuita din bare si sarme. Produsul rezultat in urma uscarii betonului si indepartarii cofrajului se numeste beton armat, iar structura acestuia este foarte dura si rigida.
Beton armat

Beton armat ( + mareste imaginea )

Bidinea

Plural: bidinele; Sinonime: pensula.
Unealta asemanatoare unei pensule, dar de dimensiuni mari, folosita, in special, pentru varuit.
Bidinea

Bidinea ( + mareste imaginea )

Bitum

Plural: bitumuri; Sinonime: smoala, gudron, asfalt.
Bitumul este un material de constructie solid folosit mai ales la asfaltarea drumurilor si in hidroizolatia constructiilor. Este un material natural obtinut in urma oxidarii deseurilor rezultate in urma distilarii petrolului, dar poate fi obtinut si artificial. Bitumul este utilizat in constructii sub forma de: mortare si betoane asfaltice, membrane bituminoase, masticuri bituminoase, solventi bituminosi, gudroane, smoala, suspensii si emulsii bituminoase.
Bitum

Alee placata cu beton asfaltic ( + mareste imaginea )

Membrana bituminoasa

Membrana bituminoasa ( + mareste imaginea )

Bolta

Plural: bolti.
Acoperis al unei cladiri construit pe principiul arcului, dar extins pentru a capata un volum semicircular. In general termenul se refera la arhitectura gotica unde arcul este mai degraba ascutit decat rotund si compus din segmente, spatiul dintre ele fiind umplut cu piatra.

Bosaj

Plural: bosaje.
Tehnica de finisaj a fatadei unei cladiri prin scoaterea in relief a unor forme cioplite pe blocuri de piatra, relativ egale si dispuse pe siruri regulate. Bosajul se intalneste cel mai des la colturile constructiilor si la soclul acestora.
Bosaj

Bosaj ( + mareste imaginea )

Bordura

Plural: borduri; Sinonime: margine, centura, brau, fasie.
Margine proeminenta alcatuita din blocuri de piatra sau beton, ori executata de-a intregul din beton ce serveste ca limita pentru marcajul trotuarelor, aleilor, soselelor sau cailor de acces.
Bordura

Bordura ( + mareste imaginea )

Bovindou

Plural: bovindouri; Sinonime: balconas, iesitura.
Este un element al unei constructii reprezentat de o iesire in afara planului unui perete exterior cu scopul de a mari spatiul interior si cu scop decorativ.
Bovindou

Bovindou decorativ (Casa, str. Olari, nr. 11, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Brise soleil

Parasolare executate din beton, metal sau lemn specifice in special cladirilor in stil modernist.
Brise soleil

Brise soleil (Cladire, str. Franceza, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Buciarda

Plural: buciarde; Sinonime: ciocan.
Unealta de forma unui ciocan cu dinti ascutiti cu ajutorul careia se prelucreaza piatra pentru constructii, imprimandu-i prin lovire puncte sau linii regulate. Operatiunea de lovire a pietrelor cu acest ciocan se numeste buciardare si poate fi executata si cu masini speciale.

Buciardare

Sinonime: lovire, imprimare.
Actiunea de a imprima pe fetele aparente ale pietrelor diferite puncte, linii si forme. aceste imprimeuri se executa prin lovire cu un ciocan special numit buciarda sau cu masini speciale.
Buciardare

Buciardare executata la soclul unui gard ( + mareste imaginea )

Buiandrug

Plural: buiandrugi; Sinonime: grinda.
Buiandrugul este o grinda scurta care se sprijina, de cele mai multe ori, pe zidarie si face posibila sustinerea zidului deasupra unei ferestre, usi sau a altui gol in perete. Acest element de constructie poate fi alcatuit din beton armat, zidarie, lemn, metal etc.

Burlan

Plural: burlane; Sinonime: tub.
Element vertical sau oblic sub forma de tub din tabla, fonta sau pvc care asigura evacuarea apei pluviale de pe acoperisul unei case conducand-o catre sol.
Burlan

Burlan ( + mareste imaginea )

Buson

Plural: busoane; Sinonime: siguranta.
Busonul este un obiect relativ cilindric, din ceramica, in interior este prevazut cu o siguranta fuzibila (fir fuzibil), iar la capete sunt aplicate cate un capacel, de obicei din alama. Acest obiect face parte din tabloul unui circuit electric si are rol de siguranta electrica. In cazul unei intensitati prea mari a curentului electric din respectivul circuit siguranta din interiorul busonului se arde si trebuie inlocuita.
Buson

Buson ( + mareste imaginea )

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z