Acasa » Tehnologii » Dictionar constructiiLitera F

Termeni cu litera "F"

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Fatada

Plural: fatade; Sinonime: fata.
Fatada este una dintre fetele exterioare ale unei cladiri. Poate fi fatada frontala (principala), fatada laterala sau fatada spatelui cladirii.
Fatada

Fatada principala (Casa in stil neoromanesc, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Ferma

Plural: ferme; Sinonime: grinda.
Fermele sunt structuri de rezistenta ce compun baza sarpantei pentru unele acoperisuri. Fermele nu sunt altceva decat grinzi prefabricate sau confectionate la locul constructiei, pe baza de zabrele. Aceste ferme pot fi confectionate din lemn, metal sau chiar beton.

Ferma in alcatuirea unei sarpante ( + mareste imaginea )

Feronerie

Plural: feronerii; Sinonime: fierarie.
Lucrare din fier forjat executata in scop ornamental in cadrul unei usi, porti, gard, fereastra etc.
Feronerie

Feronerie la fereastra clopotnitei bisericii Stravropoleos, Bucuresti ( + mareste imaginea )

Firida

Plural: firide; Sinonime: fereastra, adancitura, locas.
Este o adancitura, o "gaura arhitecturala", intr-un perete sub forma de fereastra fara vedere. Destinatia acesteia este de ornament sau utila, in special la sobele romanesti, aceste firide ajutand la depozitarea anumitor obiecte.
Firida

Firida (Cuhnia, Palatul Mogosoaia) ( + mareste imaginea )

Flesa

Plural: flese; Sinonime: acoperis, con, piramida.
1. Acoperis conic sau piramidal foarte inalt, ascutit, intalnit foarte des la bisericile din lemn din tara noastra. Acest tip de acoperis este originar din Evul Mediu, intalnit la bisericile din acest timp.
2. Terminatie cu postura inalta si ascutita a unui turn sau a unui alt element vertical.
Flesa

Flese (Biserica din lemn, Parcul „Alexandru Ioan Cuza”, Bucuresti) ( + mareste imaginea )

Foaier

Plural: foaiere.
Zona, incapere, sala, aflata de cele mai multe ori la intrarea intr-o cladire publica mare, cu rol arhitectural si social. Astfel de locuri sunt folosite de obicei pentru recreerea publicului in pauzele unui spectacol sau a unei activitati de acest gen ce se desfasoara in acea cladire.

Friza

Plural: frize.
Element arhitectural ce intra in alcatuirea antablamentului unei constructii. Este pozitionata intre arhitrava si cornisa si dese ori este impodobita cu basoreliefuri, picturi, caneluri etc.

Frontispiciu

Plural: frontispicii; Sinonime: fata, fatada.
Frontispiciul este sectiunea superioara la fatada principala a unei constructii. in aceasta zona, la cladirile clasice, este gravat epigraful (diferite inscriptii).
Frontispiciu

Frontispiciul palatului Cretulescu ( + mareste imaginea )

Fronton

Plural: frontoane.
Element arhitectural executat in scop ornamental la fatada unei constructii, la intrarea principala. Frontonul are, in cele mai multe cazuri, forma triunghiulara sau semicirculara si este marginit de o cornisa ornamentala.

Fundatie

Plural: fundatii.
Este elementul de constructie ce constituie partea principala a infrastructurii unei constructii. Fundatia este segmentul unei constructii care vine in contact direct cu solul si transmite acestuia incarcarile suportate de constructie.

Furnir

Plural: furnire; Sinonime: fatada, aspect, masca.
Foaie plana si subtire obtinuta din lemn de foioase de calitate superioara. Acest material este folosit in industria mobilei si a prefabricatelor din lemn. Exista trei feluri de furnire: de fata, de baza si tehnice. Furnirele de fata sunt folosite in industria mobilei, cele de baza sunt mai groase si se folosesc ca baza pentru furnirul de fata si in fabricarea panelurilor, iar cele tehnice, cu o grosime ce poate ajunge pana la 6 mm, se folosesc in fabricarea lemnului stratificat si a placajelor.
Furnir

Furnir ( + mareste imaginea )

Fus

Plural: fusuri.
Corpul unei coloane de arhitectura. Fusul este componenta cuprinsa intre capitel si baza coloanei.
Fusul coloanei

Fusul unei coloane ( + mareste imaginea )

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z