• (+40) 729 503 369
Amenajari exterioare  |  Amenajari interioare  |  Arhitectura si design interior  |  Beton  |  Electrice  |  Inginerie  |  Legislatie  |  Lucrari de constructii  |  Lucrari de finisaj   |  Materiale de constructii  |  Mobilier interior  |  Reguli si masuri  |  Scule si unelte  |  Tipuri de case  |  Usi si ferestre  |  Dictionar constructii  |  Calculator pret manopera  |  Descriere lucrare
Rombadconstruct

DICTIONAR: Termeni din domeniul constructiilor si arhitecturii

A B C D E F G H I J K L M N O P
Q
R S
T
U V W X
Y
Z

Termeni cu litera T

Tabernacol

Plural: tabernacole; Sinonime: nisa.
Specific bisericilor romano-catolice, se prezinta ca o nisa in peretele nordic al corului sau element decorativ in forma de edicula sau turnulet (din lemn sau piatra decorata cu motive sculptate), adosat peretelui corului, in care se pastreaza sfantul sacrament.

Tavan

Plural: tavane; Sinonime: plafon.
Suprafata inferioara a unui planseu superior intr-o incapere (camera) a unei constructii.

Tablou electric

Plural: tablouri electrice.
Un dispozitiv de distributie a energiei electrice la consumatori sau la un alt tablou electric. Acesta este un ansamblu de sigurante electrice organizate in functie de necesitati.
Tablou electric
Tablou electric
( + mareste imaginea )

Tencuiala

Plural: tencuieli.
Strat de mortar sau alte materiale executat pe suprafata peretilor si tavanelor unei constructii in scop decorativ si protector al acestor elemente de constructie.
Tencuiala
Tencuiala
( + mareste imaginea )

Teracota

Plural: teracote; Sinonime: ceramica.
Teracota este un material ceramic ce face parte din produsele ceramice fine si de structura poroasa. Acest material se fabrica din argila fuzibila ce prezinta in urma arderii un ciob poros. Cele mai cunoscute produse de teracota din domeniul constructiilor sunt cahlele pentru sobe.
Teracota
Teracota
( + mareste imaginea )

Tesla

Plural: tesle; Sinonime: cioplitor.
Unealta folosita de dulgheri si tamplari pentru cioplirea lemnului. Este alcatuita dintr-o parte metalica cu lama lata si curbata pentru taiere si o coada din lemn. Este asemanatoare cu un topor, insa lama pentru taiat este pozitionata perpendicular pe coada de lemn.
Tesla
Tesla
( + mareste imaginea )

Tigla

Plural: tigle; Sinonime: invelitoare.
Piesa ceramica, de beton, sticla sau alt material, care in combinatie cu mai multe piese de acelasi fel constituie invelitoarea unui acoperis.
Tigla
Tigla
( + mareste imaginea )

Timpan

Plural: timpane.
Suprafata plana de zidarie cuprinsa intre lintelul si arcul unui portal sau al unei ferestre.

Torcretare

Plural: torcretari; Sinonime: pulverizare.
Este o metoda de punere in opera a betonului sau a mortarelor. Aceasta metoda consta in pulverizarea betonului perpendicular pe suprafata de constructie. Aplicarea astfel a betonului se face cu un aparat special numit torcret (tun de beton) ce functioneaza pe baza de aer comprimat. Betonul ce trebuie aplicat cu ajutorul tunului de beton trebuie sa contina agregate cu dimensiuni de pana la maxim 8 mm si cu raportul apa-ciment mai redus.
Mai mult…
Torcretare
Aplicarea tencuielii prin procedeul de torcretare

Transept

Plural: transepturi.
Nava transversala pozitionata perpendicular pe navele longitudinale ale unei basilici, plasata in partea estica a navei centrale, sugerand o cruce in plan.

Travee

Plural: travee.
O sectiune dintr-o constructie cuprinsa intre patru puncte de sprijin (stalpi, coloane, pilastri, contraforturi, zidarie etc.), alaturate si dispuse in lungul constructiei.

Travertin

Sinonime: piatra.
Piatra naturala din categoria rocilor sedimentare de precipitatie. Astfel de roci sunt formate in natura din solutii de carbonat acid de calciu. Travertinul este folosit, in general sub forma de placi, la placarea peretilor, sau altor elemente de constructie, atat la interior cat si la exterior.
 
Cititi si: Roci folosite in constructii
Travertin
Travertin
( + mareste imaginea )

Triglif

Plural: triglife.
Element arhitectural ce foloseste la decorul unei frize dorice; este alcatuit dintr-o placa dreptunghiulara decorata cu doua caneluri ce dau nastere la trei creste iesite in relief; aceste elemente sunt pozitionate la intervale egale si incadreaza o metopa.
Triglif
Triglif
( + mareste imaginea )

Trompa de colt

Plural: trompe de colt.
Element de constructie in forma de sfert de sfera, conic, tranconic sau in cochilie, care, impreuna cu alte trei astfel de elemente, face posibila trecerea de la planul patrat la cel octogonal si, prin acestea, la acoperisul patratului cu o cupola sau o turla cu tambur octogonal.

Tub riflat

Plural: tuburi riflate; Sinonime: tub cutat.
Tub din pvc sau metalic, folosit, in special, pentru tragerea conductorilor electrici prin interiorul peretelui, pardoselii, tavanului sau pe deasupra acestora.
Tub riflat
Tuburi riflate cu conductori in interior
( + mareste imaginea )

Turla

Plural: turle; Sinonime: clopotnita, turn.
Element de arhitectura care se ridica deasupra acoperisului unei biserici. O turla este alcatuita din trei componente principale: baza, tambur circular sau poligonal si cupola. Aceasta poate fi prevazuta cu foisor inchis sau deschis, precum si cu acoperis propriu in forma de flesa, cupola sau bulb.
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q
R S
T
U V W X
Y
Z
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate