Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiDiferenta dintre alama si arama

Diferenta dintre alama si arama

 09 Noiembrie 2021, 10:33  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Diferenta dintre alama si arama
Fig. 1 - Obiecte din alama si arama

"Alama" si "arama" sunt doi termeni care se pot confunda usor datorita denumirii acesora, insa cuvantul "alama" se refera la un aliaj intre cupru si zinc, iar cuvantul "arama" nu este altceva decat cupru (metal/element chimic). Cuprul mai este denumit si arama, asa cum mai vorbeam si intr-un articol precedent, intitulat: Ce este arama? Diferenta dintre alama si arama consta nu doar in culoarea acestor doua materiale ci mai ales in proprietatile mecanice ale acestora, asa cum o sa vedem in continuare.

Arama (cuprul/Cu) este un metal ce se caracterizeaza prin conductivitate electrica si termica ridicate, rezistenta la coroziune, ductilitate si maleabilitate mare, dar prezinta rezistente mecanice foarte scazute. Acest metal prezinta capacitatea de a fi tras in foi extrem de subtiri, cu grosimi de ordinul micronilor. Arama (cuprul) se foloseste la productia de instalatii termotehnice (fierbatoare, refrigerente etc.).

In tehnica se intrebuinteaza in special aliajele de laminare ale cuprului cu zincul (un alt metal/element chimic), iar aceste aliaje se numesc alame. Zincul (Zn) este un metal sfarimicios maleabil si casant la temperaturi mai mari decat 100°C, respectiv 200°C.

Dupa cum am vazut, alama este un aliaj al aramei (cuprului) cu zincul. Alama are conductivitate mai mica decat cuprul, dar are proprietati mecanice superioare si se preteaza la prelucrari mecanice la cald si la rece. Atat arama (cuprul) cat si alama se folosesc in constructii pentru lucrari de finisare si lucrari de instalatii (termice, electrice).

Tabel - Diferenta dintre alama si arama

Proprietati
Alama
Arama (Cupru)
Culoare
galbui
rosiatic
Greutate specifica
8.80
8.98
Rezistenta mecanica
ridicata
scazuta
Conductivitate termica
111 W (m · K)
401 W (m · K)
Conductivitate electrica
28 % fata de Cu
100 %

DEX-ul (Dictionarul explicativ) defineste arama dupa cum urmeaza:

arama, (2) aramuri = s.f. 1. Metal de culoare rosiatica, extrem de maleabil, de ductil si foarte bun conductor electric; cupru.
 • (Simion E. si altii, Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012).

In DEX, la cuvantul "alama", gasim descrierea asa cum am prezentat-o mai sus. Pentru aceasta am adaugat cateva campuri citate mai jos.

alama (2, 3) = alamuri, s.f. 1. Aliaj de cupru cu zinc, galben-auriu, maleabil, ductil, usor de prelucrat, cu numeroase si variate intrebuintari in industrie. 2. (La pl.) Obiecte de alama (1); alamarie. 3. (La pl.) Instrumente muzicale de suflat din alama (1). - Cf. it. l a m a "placa de metal".
 • (Simion E. si altii, Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012).

Intr-un DEX (Dictionar explicativ) din 1929, alama este definita ca un amestec intre arama si zinc, altfel spus un aliaj intre cele doua metale din tabelul periodic.

alama = f. 1. amestec de arama si de zinc, de o coloare galbena lucioasa, din care se fac instrumente de fizica, diferite obiecte de arta si instrumente muzicale; 2. pl. alamuri, vase sau unelte de alama. [Cf. it. LAMA, placa de metal (v. acioae)].
 • (Saineanu L., Dictionar universal al limbii romane, Editura "Scrisul Romanesc", 1929).

In concluzie:

 • arama nu este altceva decat cupru, cupru = arama; cuprul este un metal de culoare rosiatica, caracterizat prin conductivitate termica si electrica ridicate, insa prezinta proprietati mecanice scazute.
 • alama este un aliaj intre cupru si zinc de culoare galbuie, produs datorita proprietatilor sale mecanice ridicate; alama fiind utilizata la prelucrari mecanice atat la cald cat si la rece, ceea ce cuprul nealiat nu ar face fata unor astfel de incercari;
Bibliografie
 1. Saineanu L., Dictionar universal al limbii romane, Editura "Scrisul Romanesc", 1929;
 2. Simion E. si altii, Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012;
 3. Voinea N. si Mugioiu D., "Chimie si materiale de constructii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1969.
Alte articole

  Ce este arama?

Ce este arama?

Arama este un metal utilizat la producerea conductorilor electrici […]

Mai mult…

  Lemnul de ulm

Lemnul de ulm. Caracteristici

Ulmul este o categorie de arbori de foioase ce apartine familiei Ulmaceae ce a […]

Mai mult…

  Cel mai dur lemn din lume

Cel mai dur lemn din lume

Exista o mare neclaritate pe internet in ceea ce priveste cel mai dur lemn […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook