Acasa » Tehnologii » InginerieDilatarea corpurilor si masurarea caldurii

Dilatarea corpurilor si masurarea caldurii

 07 Iulie 2019, 15:04  |   Rombadconstruct  |   Inginerie

Dilatarea corpurilor

Dilatarea corpurilor

Unul dintre efectele caldurii este dilatarea corpurilor, adica cresterea dimensiunilor acestora la actiunea caldurii. In raport cu natura lor, corpurile se dilata mai mult sau mai putin: acesta se exprima prin coeficientul de dilatare, caracteristic fiecarui material.

In cazul sobelor de teracota sau de zidarie este necesar ca materialele din care se executa acestea (placi de teracota, caramizi, mortar) sa aiba coeficienti de dilatare apropiati, astfel incat sa lucreze aproape la fel sub actiunea caldurii.

Masurarea caldurii

In practica este necesar sa se faca masurarea caldurii. Caldura nu se poate masura direct, ci in raport cu efectele pe care le produce.

Unul dintre efectele caldurii este temperatura, care indica starea de incalzire a corpurilor. cresterea sau scaderea temperaturii sunt rezultatele cresterii sau scaderii corespunzatoare a cantitatii de caldura care o produce.

Termometru
Sursa imaginii: Free-Images.com, https://bit.ly/2xBsLdv

Masurarea temperaturii se face cu un instrument numit termometru. Acesta este alcatuit dintr-un tub subtire de sticla, montat pe un suport gradat. Lichidul din tub (mercur, alcool etc.) indica temperatura, ca urmare a dilatarii sau a contragerii lui in raport cu cresterea sau scaderea cantitatii de caldura.

Temperatura se masoara in grade. Gradatia se face in raport cu punctul de topire al apei inghetate, notat cu 0 (zero), precum si cu punctul de fierbere al apei, notat cu 100. Intervalul dintre aceste puncte este divizat in 100 de parti, numite grade de temperatura. Temperaturile deasupra lui zero, notate cu + (plus), indica gradele de caldura, iar cele sub 0, notate cu - (minus), indica frigul.

Un raport cu temperatura se poate masura si cantitatea de caldura necesara pentru producerea acelei temperaturi. Unitatea de masura a cantitatii de caldura este caloria, care este cantitatea de caldura necesara pentru ca 1 grad de apa distilata sa isi ridice temperatura cu 1 grad (de la +14,5°C la +15,5°C); se noteaza prescurtat prin simbolul cal. In mod analog, cantitatea de caldura necesara pentru ca 1 kg de apa sa isi ridice temperatura cu 1 grad se numeste kilocalorie si se noteaza prin simbolul kcal. Kilocaloria are 1000 cal.

Capacitatea de incalzire a unei surse de caldura se poate exprima prin debitul caloric al acesteia, adica prin cantitatea de caldura emisa de sursa intre un anumit timp. Debitul caloric se exprima de obicei in kilocalorii pe ora (kcal/h).

Bibliografie
  1. Pixabay.com, https://pixabay.com, vizitat: 7 iulie 2019;
  2. Free-Images.com, https://free-images.com, vizitat: 7 iulie 2019;
  3. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Editura Tehnica, Bucuresti 1988.
Alte articole

    Soba

Producerea caldurii de catre soba

Corpurile inconjuratoare prezinta diferite stari de incalzire […]

Mai mult…

    Ecuatii algebrice

Ecuatii algebrice folosite in constructii

In relatiile algebrice sunt folosite doua tipuri de egalitati: 1) […]

Mai mult…

    Reprezentarea grafica a unei functii

Reprezentarea grafica a unei functii

In tehnica constructiilor legatura dintre doua marimi care […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook