Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioare › Distanta plantare rosii. Schema plantare rasaduri
Distanta plantare rosii. Schema plantare rasaduri
30 Aprilie 2023, 23:35 | Florin Badea | Amenajari exterioare
Pentru o crestere optima, plantarea rosilor trebuie sa se faca cand vremea de afara s-a incalzit, iar solul deasemenea. Prin urmare, este nevoie de o temperatura de plantare de peste 16°C pentru o crestere optima a plantelor. Mai mult decat atat, nu doar temperatura este un factor important de crestere, ci si distanta dintre rosii. Distanta dintre rosii poate afecta performanta cresterii acestora. Deci, cum sa fie distanta de plantare a rosilor pentru a asigura un potentialul maxim de crestere? Totul despre distanta plantare rosii si schemele de plantare in continuarea articolului.
La acest articol avem urmatorul cuprins:
Rosia nu este doar cea mai populara leguma cultivata in gradina oamenilor, ci si, fara doar si poate, cea mai versatila materie prima culinara utilizata in bucatarie. Fie ca este proaspata, prajita, uscata, inabusita sau chiar piure, rosia este bogata in vitaminele A si C.
Distanta plantare rosii dupa criterii generale
De regula, plantarea rosilor nu necesita anumite spatii deosebite, planta fiind usor de cultivat, rosia fiind adaptata la diferite climate.
Atunci cand este plantata, radacina plantei de rosie trebuie infipta putin mai adanc in sol fata de rasadul unde a crescut initial.
Distanta dintre rosii este o componenta importanta pentru plantele sanatoase si productive. Distanta de plantare dintre rosii depinde foarte mult de soiul de rosii ce urmeaza a fi cultivat.
In general, exista doua tipuri de distante, si anume: distanta dintre plante si distanta dintre randurile de plante. Iar in ceea ce priveste modul de asezare a randurilor, exista doua cele mai utilizate moduri de cultivare a rosilor: cultivarea pe randuri simple si cultivarea pe randuri grupate cate doua (a se vedea figura 1 si 2).

In ceea ce priveste cultivarea rosilor pe randuri simple, distanta dintre rosii poate varia intre 30-40 cm, iar distanta dintre randurile de rosii este cuprinsa intre 80-100 cm. Aceste distante variaza in functie de specia de tomate cultivata. Exista specii de talie mica (determinate), de talie mijlocie (semideterminate) si specii de talie mare (nedeterminate). Despre acestea vom vorbi in capitolul urmator al articolului.
Cultivarea rosilor pe randuri grupate cate doua implica alte distante de plantare intre rosii. Aceste distante variaza, deasemenea, in functie de speciile de plante de rosii cultivate. Pentru acest mod de cultivare, distanta dintre rosii variaza intre 35-50 cm, iar distanta dintre randurile de pe banda (bilon) este de 60-70 cm. Distanta dintre benzi (biloane) este cuprinsa intre 90-120 cm (vedeti figura 2).

Distanta plantare rosii dupa talia plantelor
Asa cum spuneam mai inainte, exista mai multe specii de tomate cu diferite talii. Aceste specii (hibrizi) se impart in doua mari categorii: rosii determinate si rosii nedeterminate. Acesti doi termeni se refera la modul in care creste planta si, indirect, la eventuala dimensiune a plantei.
Rosiile determinate prezinta tulpini (atat ptulpina principala cat si cele secundare ale plantei) care se termina intr-un grup de muguri florali. Prin urmare, o astfel de rosie determinata inceteaza sa mai creasca in inaltime destul de devreme in sezon. Inaltimea unei plante de rosie determinata variaza in functie de soi.
Aceste plante raman compacte si nu au nevoie de prea mult spatiu. Toata planta tinde sa infloreasca odata, iar toate fructele se coc aproape in acelasi timp.
Rosiile nedeterminate prezinta un caracter de crestere total diferit de rosile determinate. Ca o caracteristica particulara, varful tulpinii principale si al celor secundare nu se termina in inflorescenta, acestea continua sa creasca in sus. Florile fiind produse de catre planta pe ramurile laterale. Aceste soiuri de rosii au un caracter catarator, ajungand la o medie de 2,5 m inaltime sau chiar mai mult. In zonele temperate, cum este in Romania, oprirea din crestere a rosilor nedeterminate o face gerul de la sfarsitul toamnei.
Rosile nedeterminate produc de 4 ori mai multe fructe decat cele determinate, insa pe o perioada lunga de timp.
Avand in vedere aceste tipuri de rosii, in continuare vom vedea trei scheme de plantare rosii. Prima schema face referire la plantarea rosilor de talie mica si anume rosile determinate. Distanta dintre rosiile determinate este de 30 cm intre plante si de 80 cm intre randuri (vedeti figura 3).

O alta schema de plantare a rosilor este cea din figura 4. Aceasta face referire la rosile de talie mijlocie, si anume rosile semideterminate. Distanta dintre rosiile semideterminate este de 35 cm intre plante si de 90 cm intre randuri (vedeti figura 4).

Ultima schema de plantare rosi este cea dedicata roslor de talie mare. Este vorba de rosile din soiurile nedeterminate. Distanta dintre rosii la soiurile nedeterminate este de 40 cm intre plante si de 100 cm intre randuri, asa cum se observa in figura 5.

- GardeningKnowHow.com, "Spacing Tomato Plants: How To Space Tomato Plants", https://bit.ly/41NOiMA, vizitat la 30 Aprilie 2023;
- TomatoBible.com, "Tomato Plant Spacing - How Far Apart To Plant Tomato Plants?", https://bit.ly/44jQe0X, vizitat la 30 Aprilie 2023;
- Larry Hodgson, LaidbackGardener.blog, "The Tall and Short of Tomatoes", https://bit.ly/3AMYadv, vizitat la 30 Aprilie 2023;
- Juanmagsasaka.com, "Tomato (Kamatis) Cultivation Guide", https://bit.ly/41Sd520, vizitat la 30 Aprilie 2023.

Capsuni la ghiveci. Cultivare si ingrijire vara si iarna
Cultura de capsuni la ghiveci este […]
Mai mult…
Planta banilor (Arborele de jad). Ingrijire si inmultire
Planta banilor sau copacul de jad […]
Mai mult…
Planta urechelnita. Beneficii si ingrijire
Este o planta ornamentala si medicinala […]
Mai mult…