Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiDomeniile de folosire ale varului gras

Domeniile de folosire ale varului gras

 13 Aprilie 2019, 20:18  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Perete cu var

Varul gras este un liant mineral nehidraulic obtinut prin arderea rocilor de calcar. Acesta, in combinatie cu apa si nisip, este utilizat in domeniul constructiilor la o serie de lucrari.

Varul gras se foloseste la:
- confectionarea mortarelor pentru zidarie si tencuieli utilizate pentru partile aeriene ale constructiilor;
- plastifierea mortarelor si betoanelor;
- in procesul de fabricatie a produselor silico-calcare;
- la obtinerea mortarelor mixte pe baza de ipsos-var, ciment-var etc.

Varul stins in praf se foloseste amestecat cu ciment si coloranti la executarea tencuielilor si zugravelilor decorative.

Varul gras se mai utilizeaza, in amestec cu diferite adaosuri, la obtinerea unor lianti hidraulici, precum tras-var sau zgura-var.

Tras-varul este un produs obtinut prin macinarea simultana a 70-80% tras cu 20-30% var nestins. Acesta se mai obtine prin amestecarea trasului cu varul pasta in procentele specificate mai inainte.

Tras-varul prezinta o priza si intarire inceata si numai in mediu umed. Intarirea in mediul uscat duce la prafuirea si pulverizarea liantului din cauza contractiilor mari. Tras-varul folosit la mortare standard prezinta rezistente la compresiune de 150 pana la 200 kgf/cm2. Acesta asigura un inceput al prizei la 3 pana la 5 ore si sfarsitul prizei la 10 pana la 20 de ore.

Zgura-varul se obtine prin macinarea zgurei granulate de furnal impreuna cu varul nestins sau stins in praf. Se mai poate prepara prin macinarea separata a componentilor urmata de omogenizarea lor sau chiar prin amestecarea in betoniera a zgurei granulate fin macinata cu varul in pasta. Proprietatile optime ale celor doi componenti variaza intre 80 si 85% zgura si 15-20% var activ.

Betoanele cu zgura-var prezinta o viteza de intarire mica si sunt foarte sensibile la actiunea temperaturilor scazute si a mediului uscat, prezentand in ambele cazuri diminuari apreciabile ale rezistentei la compresiune. In mediul umed se intaresc normal si ating, la 28 de zile, rezistente de 200 kgf/cm2. Se preteaza bine la tratamente termice. Pentru ameliorarea calitatii lor se recomanda introducerea in amestec a circa 10% ciment Portland.

Alte articole

    Termoizolatie din canepa

Ce este varul gras?

Varul gras este obtinut in urma unor procese tehnologice si chimice ce au la […]

Mai mult…

    Var praf

Cum se executa stingerea varului?

Varul este un liant folosit in constructii inca de […]

Mai mult…

    Ce este varul hidraulic?

Ce este varul hidraulic?

Varul hidraulic se obtine prin arderea calcarelor cu continut variabil […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook