CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogDomul Invalizilor

Domul Invalizilor

03 Iulie 2016, 12:48   |  Florin Badea  |  Comentarii
Catedrale, biserici si manastiri, Cladiri, Constructii din lume,
Domul Invalizilor
Domul Invalizilor (Paris, Franta) - GALERIE FOTO (4)

Istoria Domului Invalizilor din capitala Frantei ne trimite in timp la 1670, cand imparatul Ludovic al XIV-lea da ordinul de a se construi un spital militar de campanie, spital necesar pentru ingrijirea soldatilor raniti in urma campaniilor armatei franceze din Europa. Aceasta constructie dovedind atentia despre care se vorbeste a imparatului fata de trupele sale. Astfel i-a nastere un urias complex ce poarta numele de Hotel des Invalides, a carui constructie se intinde in timp pana in anul 1676.

La spitalul Hotel des Invalides (Hotelul Invalizilor) erau tratati si ingrijiti atat militarii raniti pe campurile de batalie cat si veteranii armateloe franceze ce, din diferite motive, nu mai aveau capacitatea de a activa ca militari. In acest complex au fost tratati si ingrijiti, in primul secol dupa darea in functiune, peste 10.000 de militari francezi. La cererea veteranilor armatei ce erau ingrijiti in acest centru, imparatul Ludovic al XIV-lea aproba constructia capelei Eglise Saint-Louis des Invalides in 1679.

Hotel des Invalides
Hotel des Invalides

Domul Invalizilor este o constructie ce apartine complexului Hotel des Invalides, mai exact bisericii Saint Louis des Invalides. Acesta a fost inaugurat in 1708 ca parte a bisericii destinata regalitatii, aici participau la slujba familia regala, iar in capela veche a bisericii participau personalul complexului.

Domul Invalizilor este dominat de o cupola ce se ridica spre cerul Parisului si atince o inaltime de 107 metri. Aceasta poate fi observata foarte bine de la mare departare si nu numai datorita inaltimi sale cat si a stralucirii ei. Stralucire ce este oferita datorita auririi invelitorii sale. Aceasta fiind reaurita in 1989 cu ocazia implinirii a 200 de ani de la marele eveniment istoric al frantei si anume revolutia franceza.

Vedere frontala la Domul Invalizilor
Vedere frontala la Domul Invalizilor

La exterior, in partea frontala a cladirii, domul prezinta o serie de coloane, 12 coloane ce marcheaza primul nivel al cladirii si 8 coloane ce marcheaza al doilea nivel. Deasupra celor doua nivele se gaseste pozitionat corpul cupolei despre care vorbeam mai inainte. Acesta la randul lui este impartit in doua nivele, primul nivel este reliefat cu coloane grupate cate patru in jurul a cate unui stalp de sustinere, fiind incastrate in acesta. Intre stalpi se gaseste cate un geam care are deasupra lui un basorelief ce reprezinta doi ingei. Al doilea nivel al corpului cupolei prezinta un balcon de jur imprejur, iar zidul ce sprijina cupola detine ferestre cu arcada la partea superioara.

Cupola este opera arhitectului francez Francois Mansart. Aceasta, pe partea interioara, prezinta o pictura ce il reprezinta pe Sfantul Ludovic care prezinta o sabie Mantuitorului.

Cea mai importanta atractie la Domul Invalizilor este mormantul lui Napoleon, unde se afla osemintele marelui conducator, aduse aici in anul 1840, oseminte ce se aflau pe insula Sfanta Elena. Tot aici se gasesc si osemintele fiului sau Napoleon al II-lea, fratele mai mic Jerome Bonaparte si fratele mai mare Joseph Bonaparte, precum si numerosi generali francezi.

Intrarea in Domul Invalizilor face accesul la o scara monumentala din marmura ce duce la balconul rotund de unde se poate observa, privind in jos, mormantul lui Napoleon Bonaparte situat in cripta cladirii. Accesul in cripta se face cu o scara ce se termina cu niste porti de bronz destul de solide. In centrul criptei se afla sarcofagul marelui imparat francez, Napoleon Bonaparte. Sarcofagul este fomat din sase sicrie din materiale diferite, asezate unul in interiorul celuilalt. De jur imprejurul sarcofagului, pe stalpii de sustinere ai criptei, se gasesc reliefate statui din marmura ce intruchipeaza ingeri care stau de veghe la mormantul marelui imparat. In spatele stalpilor se gaseste un culoar de unde vizitatorii la Domul Invalizilor pot observa sarcofagul.

Tot in complexul Hotel des Invalides se gaseste si Muzeul Armatei, muzeu ce a fost inaugurat in anul 1905 prin unirea a doua muzee, Muzeul Artileriei si Muzeul de Istorie a Armatei, ce se gaseau situate tot in Hotel des Invalides. In acest muzeu se pot vizita o serie de departamente ce tin de istoria armatei franceze, cum ar fi: departamentul de arme vechi si armuri - al treilea ca marime in lume, departamentul razboaielor mondiale, departamentul de pictura si sculptura, departamentul de artilerie, istoricul Charles de Gaulle si departamentul modern.

Vedere laterala
Vedere laterala a domului

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate