Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareDrenaj fosa septica. Executie

Drenaj fosa septica. Executie

 05 Aprilie 2020, 18:16  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Sistem de drenaj fosa
Fig. 1 - Schema unui sistem de drenaj cu patru linii de drenaj

Sistemul de drenaj fosa septica este un ansamblu de coloane dispuse in pamant prin intermediul carora este asigurata scurgerea apei menajere din surplusul fosei septice. Apa menajera ce este eliminata in sol prin sistemul de drenaj se scurge prin niste orificii ale coloanelor (tuburilor) aflate la partea inferioara (la partea de jos) a acestor tuburi.

Examinarea locului de drenaj fosa septica

Pentru executia unui sistem de drenaj fosa septica este necesar sa cunoastemcateva aspecte de care sa tinem seama atunci cand dorim o executie "ca la carte". In primul rand, pentru ca executia drenajului fosei septice se face in sol, trebuie sa facem cateva cercetari ale acestuia. Pentru executia unui astfel de sistem este necesar sa cunoastem gradul de permeabilitate a solului, nivelul panzei de apa freatica, relieful zonei de drenaj etc.

De ce trebuie sa avem aceste informatii atunci cand dorim sa construim un sistem de drenaj fosa septica? Pai, in primul rand, de acestea depinde functionarea drenajului fosei si, in al doilea rand, depinde calitatea produsului obtinut.

Reguli ce trebuie indeplinite de locul unde se executa drenajul fosei septice

1. Panza de apa freatica trebuie sa se gaseasca la o adancime de peste 2 m fata de sistemul de drenaj.

Pentru a se afla adancimea la care se gaseste panza freatica este necesara consultarea surselor locale, verificarea puturilor etc.

2. Permeabilitatea solului trebuie sa fie nici prea mare nici prea mica pentru a se asigura drenajul fosei septice in conditii optime.

Permeabilitatea solului difera in functie de specia de sol. De la sol nisipos - cu o permeabilitate foarte mare, pana la sol argilos - cu o permeabilitate extrem de mica. Am atasat urmatorul tabel cu viteza de infiltratie a apei in sol in functie de specia solului.

Tabel - viteza de infiltratie a apei in sol

Tipul de sol Viteza de infiltratie in mm/ora
Nisipos
> 2
Nisipo-lutos si luto-nisipos
10-20
Lutos
5-10
Argilos
1-5

Prinurmare, solul nu trebuie sa fie foarte nisipos pentru a elimina infiltrarea apei tratate in panza de apa freatica, dar nici foarte argilos sa tina prea mult apa tratata. Astfel, solul ideal este acela nisipo-lutos, luto-nisipos sau lutos.

3. Relieful zonei de drenaj. Daca locul nu este drept, acesta trebuie sa prezinte o panta nu mai mare de 1/100 si sa nu prezinte riscuri de alunecari de teren.

Daca relieful este in panta mare, sistemul de drenaj fosa septica se va executa in scara.

Inca un aspect important, privitor la terenul de executie, este soliditatea solului. Daca solul nu prezinta o tasare naturala, acesta trebuie lasat minim un an pentru ca tasarea acestuia sa prezinte conditii naturale pentru executia sistemului de drenaj fosa septica.

4. Sursele de apa potabila din zona (puturile). Sistemul de drenaj fosa septica nu trebuie executat in apropierea puturilor de apa/fantanilor. Daca in apropiere se gaseste o astfel de sursa de apa, executia sistemului de drenaj se va face doar pastrandu-se o distanta de peste 30 m.

Executie sistem de drenaj fosa septica

Drenaj fosa septica
Fig. 2 - Straturile de agregate

Pentru inceput, avem nevoie de date cu privire la necesitatea utilizarii sistemului de drenaj al fosei septice. Lungimea optima de drenaj necesara pentru apa menajea produsa intr-o locuinta de o singura persoana se afla in stransa legatura cu permeabilitatea solului si cu eficientizarea sistemului de tratare.

Astfel, pentru drenajul apei menajere avem:

Rata de percolare *[ 1 ]
min./25 mm
Viteza de infiltratie
in mm/ora
1
1,5
2
2,0
3
2,5
4
3,0
5
3,5
10
7,0
15
9,0
30
11,0
45
15,0
60
16,5

Dupa ce am stabilit dimensiunea sistemului de drenaj, urmeaza executia liniilor sistemului de drenaj (vezi figura 1). O linie de drenaj reprezinta un sant cu o latime de 50-60 cm si cu o adancime de 70 - 80 cm ce adaposteste linia de drenaj propriuzisa (un tub de PVC) cu orificii la partea inferioara) ce este centrat transversal pe toata lungimea santului si inconjurat de agregate minerale asezate pe straturi (vezi figura 2).

Agregatele minerale ce intra in alcatuirea si umplu linia sistemului de drenaj sunt nisip, pietris si piatra concasata. Acestea sunt asezate in santul de 70 cm astfel:

 • primul strat (stratul inferior)reprezinta cca. 15-20 cm si este constituit din nisip;
 • al doilea strat (stratul intermediar) reprezinta cca. 350 cm si adaposteste linia de drenaj (tubul de PVC cu gauri) si este constituit din piatra concasata cu granulatie mare;
 • al treilea strat (stratul de la suprafata sau superior) reprezinta cca. 150-200 cm si este constituit dintr-un strat subtire de pietris, asezat peste piatra concasata, si materialul de umplutura (pamant). Acest strat trebuie finisat astfel incat sa prezinte panta pentru a nu permite stationarea apei de ploaie deasupra liniei de drenaj.

Linia de drenaj

Linia de drenaj se executa dintr-un tub de PVC cu diametrul de 110 mm, la care se executa gauri cu diametrul de 3-6 mm la partea inferioara (partea ce se aseaza). Partea superioara a tubului PVC nu trebuie sa detina gauri de scurgere.

Linia de drenaj trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii atunci cand este aplicata:

 • trebuie sa fie asezata astfel incat aceasta sa respecte o panta de scurgere de 1/100;
 • o singura linie de drenaj (un singur tub de PVC) sa nu depaseasca lungimea de 20 m;
 • distanta dintre doua linii de drenaj sa fie de 2 m sau mai mult (vezi figura 1).

Specialistii recomanda lungimea tuburilor de drenaj in functie de natura solului astfel:

Tipul de sol Lungime linie drenaj
Nisipos
3 m tub/persoana
Nisipo-lutos si luto-nisipos
5 m tub/persoana
Argilo-nisipos
10 m tub/persoana

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/drenaj-fosa-septica-executie.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Nota
 1. [] percolare = curgerea lenta a apei in profunzime printr-un mediu granular permeabil.
Bibliografie
 1. Calor.ro, "Fosa septica ecologica", ( https://bit.ly/2xMlviy ), Vizitat: 5 Octombrie 2020;
 2. Foseministatii.ro , "Instructiuni montaj fosa septica tricamerala", ( https://bit.ly/3dSByMa ), Vizitat: 5 Octombrie 2020;
 3. Dedeman.ro, "Fosa septica tricompartimentata", ( https://bit.ly/2UKm0m8 ), Vizitat: 5 Octombrie 2020.
Alte articole

  Humus

Ce este humusul din compozitia solului?

Humusul reprezinta principala sursa de […]

Mai mult…

  Fertilizarea solului

Fertilizarea solului pentru legume

Pentru a asigura fertilizarea solului […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook