Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiElementele de constructie ale unei cladiri

Elementele de constructie ale unei cladiri

 12 Mai 2019, 12:47  |   Florin Badea  |   Lucrari de constructii

Elemente de constructie
Principalele elemente ale unei cladiri

Cladirile, in ceea ce priveste alcatuirea lor fundamentala, sunt formate din elemente de constructie. Elementele de constructie ale unei cladiri sunt elemente de rezistenta, iar fiecare dintre acestea indeplineste cate un rol in structura constructiei. Elementele de constructie principale sunt: fundatia, scheletul de rezistenta, peretii, planseele, scarile si acoperisul.

Fundatia

Fundatia unei constructii are rolul de a prelua intreaga greutate a acelei constructii si serveste la transmiterea incarcarilor de la pereti sau scheletul constructiei la sol.

Fundatiile constructiilor se executa de obicei din beton simplu sau armat si uneori din blocuri de piatra naturala sau alte mijloace.

Scheletul de rezistenta

Scheletul de rezistenta este unul dintre elementele de constructie ale unei cladiri care reprezinta structura portanta a constructiei. Acest schelet este alcatuit din elemente ce preiau greutatea cladirii, impreuna cu toate incarcarile acesteia, si o transmite catre fundatie.

Scheletul de rezistenta este format din elemente verticale (stalpi, diafragme) si elemente orizontale (grinzi). Aceste elemente, impreuna, formeaza cadrele.

Scheletul de rezistenta este folosit mai ales la cladirile cu mai multe niveluri si se executa din beton armat, prefabricat sau monolit, zidarie de caramida, chiar si lemn sau metal.

Peretii

Peretii sunt elementele de constructie ale unei cladiri care inchid constructia si separa incaperile. Peretii pot fi: pereti portanti si pereti despartitori. Peretii portanti sau de rezistenta sustin elementele de constructie, iar peretii despartitori separa incaperile si nu preia nici o sarcina..

Planseele

Planseele sunt elemente de constructie care separa nivelurile cladirii si reazema pe scheletul de rezistenta sau pe peretii portanti ai cladirii. Aceste elemente se construiesc din beton armat, monolit sau prefabricat. Uneori, dar foarte rar, se executa din lemn sau metal.

Planseul este suportul de baza al pardoselilor si tavanelor.

Scarile

Aceste elemente au rolul de a asigura circulatia intre nivelurile unei cladiri si se numesc scari interioare, sau de a asigura accesul in cladiri din exterior si se numesc scari exterioare.

Scarile se executa din beton armat monolit sau prefabricat, lemn sau metal. Scarile exterioare pot fi executate si din caramida sau beton simplu.

Acoperisul

Acoperisul este elementul unei cladiri pozitionat, in partea superioara a constructiei. Acesta are rolul, in special, de a proteja cladirea impotriva intemperiilor atmosferice.

Un acoperis este compus din invelitoare si sarmanta. Invelitoarea este stratul extern care vine in contact cu intemperiile atmosferice si, de aceea este produs din materiale rezistente la umezeala si razele solare, precum: tabla metalica, tigla ceramica, tigla de beton, sindrila bituminoasa, sindrila din lemn etc. Sarpanta constituie scheletul de sustinere al invelitorii si poate fi executata din lemn, beton sau metal.

Daca cladirile sunt construite fara acoperis, protectia acestora este asigurata prin intermediul teraselor. Acoperisul terasa este alcatuit din ultimul planseu al constructiei care se protejeaza printr-o serie de lucrari ce asigura protectia cladirii impotriva temperaturilor scazute sau ridicate precum si impotriva umiditatii. Vedeti articolul: Cum se executa un acoperis terasa.

Alte articole

    Acoperis terasa

Cum se executa un acoperis terasa?

Acoperisul terasa este un element foarte utilizat mai ales la cladirile cu arhitectura […]

Mai mult…

    Armarea grinzilor

Armarea grinzilor

Grinzile sunt componentele structurii de rezistenta a unei […]

Mai mult…

    Sarpanta din lemn

Sarpante din lemn

Ansamblul unei constructii ce acopera partea superioara a acesteia este numit acoperis […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook