Acasa » Tehnologii » Usi si ferestre › Etansarea ferestrelor cu sigilanti pentru constructii
Etansarea ferestrelor cu sigilanti pentru constructii
04 Mai 2020, 15:48 | Rombadconstruct | Usi si ferestre, Materiale de constructii

Pentru etansarea ferestrelor si a usilor se folosesc materiale de constructii cu proprietati de etansare. Acestea asigura protectia acestor elemente impotriva influentelor atmosferice si a diferentelor de temperatura oferindu-le un aspect estetic placut.
Exista o varietate de substante de etansare si este bine sa le cunoastem pentru a putea sa facem alegerea optima pentru nevoile noastre in acest sens. In continuare vom vorbi despre principalele tipuri de compusi chimici pe care ii gasim in comert si ii putem folosi pentru etansarea ferestrelor (in special ferestrele din PVC). Vom incerca sa urmarim proprietatile lor in ceea ce priveste capacitatea de lipire (capacitatea adeziva) si rezistenta. De aceste doua proprietati depinzand calitatea lucrarilor.
1. Siliconul
Siliconul este un material universal, bazat pe compusi organosiliconici ce contine legaturi carbon-siliciu. Acest material poate fi utilizat atat la interior cat si la exterior. Printre calitatile siliconului se numara elasticitatea, capacitatea inalta de lipire, foarte accesibil la pret si usurinta de punere in opera.
Siliconul se imparte in doua categorii: silicon acid si silicon neutru. Cand il folosim la interior, siliconul acid ofera un miros intepator de otet, dar acesta dispare dupa putin timp.
O alta calitate importanta a siliconului este aceea ca acesta nu isi pierde culoarea, elasticitatea si nici nu isi micsoreaza volumul odata cu trecerea timpului.
Este recomandata etansarea ferstrelor cu silicon pe interior deoarece este foarte rezistent la formarea mucegaiurilor sau a ciupercilor de orice fel, astfel incat isi pastreaza intotdeauna culoarea.
2. Acrilul
Este o substanta folosita ca sigilant, in special la lucrarile in aer liber, deoarece prezinta o rezistenta foarte mare la agentii atmosferici si la actiunea razelor soarelui. La fel ca siliconul, acrilul este elastic si se spala cu apa.
Acriluk este mai putin folosit la lucrarile interioare. In timp structura acestuia se inchide la culoare si necesita vopsire regulata.
Etansarea ferestrelor la exterior executata cu acril este foarte avantajoasa, in special pentru rezistenta la frig a acestuia.
3. Sigilant pe baza de polimer
Mai este denumit si plastic lichid si prezinta aderenta si rezistenta foarte mare. Sigilarea ferestrelor cu acest tip de material asigura formarea unei structuri compacte, dure. Singura conditie pentru utilizarea sigilatului pe baza de polimeri este asigurarea absentei oricarui lucru ce poate duce la ruperea materialului intarit.
Pretul acestui material este ridicat datorita proprietatilor sale de inalta calitate.
4. Sigilantul poliuretanic
Este un material pe baza de polimeri cu structura vascoasa care intra in aderenta cu aproape orice material. Dupa intarire si uscare poate fi vopsit sau lacuit.
5. Sigilantul butilic
Este un material obtinut pe baza de polisobutilena, o substanta asemanatoare cauciucului. Sigilantul butilic asigura o etansietate ce se stabilizeaza la temperaturi cuprinse intre -55 si +100 de grade.
Este un material foarte rezistent la razele ultraviolete si este complet inofensiv.

Tipuri de jaluzele interioare
Jaluzelele interioare reprezinta un mijloc important de […]
Mai mult…
Geam duplex securizat pentru ferestre inclinate
In situatia in care tamplaria unei constructii necesita, conform proiectului […]
Mai mult…
Ce este geamul termopan?
Geamul termopan este o denumire foarte comuna in cea […]
Mai mult…