Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie! › Extragerea radacinii cubice
Extragerea radacinii cubice
14 Noiembrie 2023, 18:43 | Florin Badea | Ce mare inginerie!
Radacina cubica mai este cunoscuta si cu denumita de radical de ordinul 3. Extragerea radacinii cubice se efectueaza conform indicatiilor ce urmeaza.

Pentru extragerea radacinii cubice vom lua un numar la intamplare, de exemplu 13312053, il impartim in grupe de cate trei cifre, de la dreapta spre stanga. Ultima grupa din stanga putand avea doua cifre sau chiar o singura cifra: 13 312 053.
Se cauta numarul al carui cub se cuprinde in prima grupa din stanga (in exemplul mentionat, numarul cautat este 2) si care constituie prima cifra a radacinii.
Se scade cubul, adica 8 din prima grupa. 13 si si restului 5 i se alatura prima cifra a grupei urmatoare, adica 3. Numarul astfel format, adica 53, se imparte la intreitul patratului primei cifre a radacinii, adica la 12.
Catul astfel obtinut este a doua cifra a radacinii cautate sau un numar mai mare si atunci, prin incercari succesive care sa permita efectuarea scaderii, se ajunge la cifra exacta (in exemlul dat, rezultatul impartirii 53 : 12 este 4. Aceasta este prea mare si atunci se incearca cu 3, care este cifra cautata). Numarul format de cele doua cifre ale radacinii, 23, se ridica la cub si se scade din numarul format de primele doua grupe din stanga ale numarului dat, adica, din 13 312.
Langa restul obtinut, 11 450, se coboara prima cifra a grupei a treia, 0, si operatia se continua in mod asemanator.
Restul trebuie sa fie mai mic decat intreitul sumei dintre radacina si patratul radacinii plus unu.

Procente in matematica. Tabel cu procente
Pentru procente in matematica s-a convenit sa se […]
Mai mult…
Calcularea distantei dintre 2 puncte pe harta si scara unui plan
In acest articol vom […]
Mai mult…
Regula de trei compusa. Exercitii
Vom considera probleme in care intervin mai multe multimi […]
Mai mult…