Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Extragerea radacinii patrate (extragerea radicalului)

Extragerea radacinii patrate (extragerea radicalului)

 22 Noiembrie 2023, 19:35  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Extragerea radacinii patrate sau extragerea radicalului, asa cum mai este cunoscuta aceasta operatie aritmetica, este o modalitate de a afla radacina patrata a unui numar natural.

Vom lua ca exemplu urmatorul exercitiu: luam un numar, de exemplu 53 824, il impartim in grupe de cate doua cifre, de la dreapta spre stanga, ultima grupa putand avea si o singura cifra: 5 38 24.

Extragerea radacinii patrate
Fig. 1 - Extragerea radacinii patrate

Se cauta numarul al carui patrat se cuprinde in prima grupa din stanga (in exemplul dat, numarul cautat este 2). Acest numar va fi prima cifra a radacinii patrate a numarului dat. Patratul respectiv se scade din prima grupa si restului gasit, adica lui 1, i se alatura a doua grupa, respectiv 38.

Cu numarul astfel obtinut, adica cu 138, se procedeaza astfel: se separa ultima cifra din dreapta si apoi grupa din stanga, adica 13, se imparte cu dublul primei cifre a radacinii, in cazul nostru 4. Catul 3 se scrie langa dublul radacinii, 43, obtinandu-se un numar care se inmulteste cu ultima sa cifra, 43 ⋅ 3 = 129.

Daca acest produs se poate scadea din numarul format de primul rest si de grupa alaturata lui, 138, atunci numarul cu care s-a inmultit, 3, este a doua cifra a radacinii numarului dat. Daca nu, se schimba cifra inmutitoare. Toate celelalte cifre ale radacinii se afla prin acelasi procedeu.

Restul fiecarei scaderi trebuie sa fie mai mic decat dublul numarului format de la virgula, spre stanga pentru partea intreaga si spre dreapta pentru partea zecimala (completand cu un zero ultima grupa din dreapta, in cazul cand are o singura cifra).

Alte articole

    Extragerea radacinii cubice

Extragerea radacinii cubice

Radacina cubica mai este cunoscuta si cu denumita de […]

Mai mult…

    Procente in matematica

Procente in matematica. Tabel cu procente

Pentru procente in matematica s-a convenit sa se […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook