Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiFabricarea caramizilor din argila

Fabricarea caramizilor din argila

 10 Aprilie 2020, 18:40  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Caramizile sunt niste materiale de constructii de natura ceramica foarte importante in inductria constructiilor, acestea se utilizeaza in constructii la executarea zidariei, precum si la executarea sobelor si semineelor.

Dupa cum spuneam, caramizile sunt materiale de natura ceramica si sunt confectionate din argila in amestec cu apa si nisip. Produsul obtinut prin amestecul celor trei ingrediente se arde in cuptoare la temperaturi foarte ridicate.

Caramida este produsa de obicei pe cale industriala si este denumita caramida presata insa, caramida poate fi produsa si manual si poarta denumirea de caramida de mana. Pentru a afla cum se produce caramida pe cale manuala cititi articolul urmator: Caramida facuta manual.

Procesul tehnologic prin care se obtine caramida consta in operatiuni descrise in imaginea din figura 1.

Fabricarea caramizilor
Fig. 1 - Fazele procesului tehnologic de producere a caramizilor din argila

Argila este extrasa din pamant cu ajutorul unor utilaje de natura mecanica (excavatoare, graifere etc.) si este transportata la fabrica de caramida. Pentru fabricarea caramizilor este utilizata argila de natura nisipoasa (lutul), acesta poate contine var sub forma de praf pana la 5 %. Este strict interzisa existenta in compozitia argilei a granulelor de var. Aceste granule se sting ulterior, iar acest fenomen duce, in timp, la deteriorarea caramizilor puse in opera.

Prepararea pastei din care se obtine caramida

Dupa ce argila este amestecata bine cu ajutorul malaxoarelor se prepara pasta. Pentru aceasta, se adauga nisip si apa in cantitati bine stabilite, conform retetei. Pasta astfel obtinuta este amestecata cu ajutorul unui laminor cu valturi.

Fasonatea si uscarea caramizii

Fasonarea caramizii se face fie cu ajutorul tiparelor, fie se face pe cale mecanica, cu ajutorul unor prese speciale si unor filiere. Dupa ce au capatat forma, caramizile sunt duse in uscatorii. Aceste uscatorii, pot fi sub forma de soproane acoperite sau sub forma de hale speciale ce detin incaperi speciale de uscare a caramizilor.

Procesul de ardere a caramizilor

Aceasta ultima etapa mare din procesul tehnologic de obtinere a caramizii este deosebit de important. arderea se face in cuptoare de camp sau in cuptoare industriale speciale, cum ar fi cuptorul circular. Procesul de ardere a caramizilor se realizeaza la temperaturi cuprinse intre 900 si 1 000°C.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/fabricarea-caramizilor-din-argila.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Bibliografie
  1. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Editura Tehnica, Bucuresti 1988;
Alte articole

    Colturi de teracota

Componentele unei sobe de teracota

Piesele de teracota pentru sobe se fabrica in mai multe […]

Mai mult…

    Fabricarea placilor de teracota

Fabricarea placilor de teracota

La fabricarea placilor de teracota se utilizeaza diferite […]

Mai mult…

    Ce contine vopseaua lavabila

Ce contine vopseaua lavabila

Cele mai des substante de acest gen ce se pot gasi in compozitia […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook