Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiFabricarea sticlei

Fabricarea sticlei

 22 Noiembrie 2020, 09:15  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Fabricarea sticlei

Procesul tehnologic in fabricarea sticlei cuprinde urmatoarele faze: alcatuirea amestecului brut, topirea amestecului, fasonarea obiectelor din sticla, recoacerea si finisarea sau decorarea obiectelor din sticla.

Materia prima utilizata la fabricarea sticlei este alcatuita din: nisip silicios utilizat ca si componenta de baza, carbonat de sodiu (Na2CO3) - utilizat ca adaos topitor si carbonat de calciu (calcar) - utilizat ca adaos stabilizator. Fabricarea sticlei urmeaza un proces tehnologic redat schematic in figura ce urmeaza.

Fazele procesului tehnologic de fabricare a sticlei

Procesul tehnologic in fabricarea sticlei
Fig. 1 - Fazele procesului de fabricare a sticlei

Faza 1

Aceasta faza consta in alcatuirea amestecului de materii prime. Nisipul, calcarul, carbonatul de sodiu si eventualele adaosuri de corectie, in cantitatile corespunzatoare felului sticlei, se macina fin si se amesteca pana se obtine o omogenizare perfecta. Materia prima utilizata trebuie sa aiba un continut cat mai redus in oxizi de fier.

Faza 2

Este faza din fabricarea sticlei unde are loc topirea amestecului de materii prime descris mai inainte. Se face in cuptoare construite sub forma de bazin, alcatuite din materiale refractare. Dimensiunile unui asemenea cuptor pot fi: pana la 30m lungime, pana la 6 m latime, iar inaltimea utila este de 1,5 m.

Amestecul brut de materii prime se introduce in zona de topire a cuptorului. In acelati timp cu topirea amestecului de materii prime se produce si o omogenizare a acestuia. Acest fapt se datoreaza bioxidului de carbon care se degaja in urma reactiilor ce se produc in aceasta zona.

Topitura trece din zona de topire a cuptorului in zona de racire, aici temperatura scade treptat si ajunge la 1000℃, devenind vascoasa pentru a se putea fasona.

Cele doua zone ale cuptorului sunt separate intre ele printr-un prag din material refractar, care are rolul de a opri impuritatile ce plutesc deasupra topiturii.

Faza 3

Este momentul din fabricarea sticlei in care se desfasoara fasonarea obiectelor din sticla. In functie de produsul din sticla, aceasta faza se face prin urmatoarele procedee: suflare, tragere si laminare, turnare etc.

Produsele din sticla destinate ca materiale de constructie in general se fasoneaza prin tragere si laminare sau turnare.

Faza 4

Este faza unde are loc recoacerea. Recoacerea se face in scopul anularii tensiunilor interioare cauzate de racirea brusca a sticlei. La fasonarea sticlei, aceasta este scoasa din zona de lucru a cuptorului de la 1000℃ la temperatura mediului de 20-25℃. Diferite straturi ale obiectelor din sticla se racesc neuniform, ceea ce duce la aparitia tensiunilor interioare care ii maresc fragilitatea.

Sticla care nu trece printr-un proces de recoacere, la mici actiuni mecanice se sfarama foarte usor.

Anularea tensiunilor interioare se face prin incalzirea obiectelor pana la temperaturi de 650℃ si racirea lenta a acestora.

Faza 5

Este ultima faza din procesul de fabricare a sticlei unde are loc finisarea si decorarea obiectelor din sticla. Se face in scopul eliminari unor defecte prin slefuire sau infrumusetare prin gravare, polizare sau pictare a obiectelor din sticla. La finisarea materialelor de constructii din sticla gravarea sau pictarea se face mai rar, mai des acestea se finiseaza prin slefuire sau polizare.

Alte articole

    Defecte de culoare ale lemnului

Defecte de culoare ale lemnului

Defectele de culoare ale lemnului se datoreaza […]

Mai mult…

    Punctul de topire al sticlei

Punctul de topire al sticlei

Sticla este un corp amorf obtinut prin intermediul racirii bruste […]

Mai mult…

    Puterea calorica a lemnului

Puterea calorica a lemnului pe specii

De obicei, caldura produsa de dispozitivele de incalzire […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook