Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie! › Fenomene electrice in atmosfera. Fulgerul si trasnetul
Fenomene electrice in atmosfera. Fulgerul si trasnetul
04 Iulie 2023, 18:48 | Florin Badea | Ce mare inginerie!

De multe ori pe vreme ploioasa se produc o serie de fenomene electrice in atmosfera pamantului. Aceste fenomene nu sunt alt ceva decat electrizari si descarcari electrice. Mai multe despre electrizarea corpurilor puteti gasi in articolul: Electrizarea corpurilor. Tipuri de electrizare.
Asa cum exista o serie de fenomene electrice in atmosfera (descarcari electrice, electrizari), asemanator acestora, dar la o scara mult mai mica, se produce uneori in timp ce dezbracati o haina din fibre sintetice. Aceasta descarcare electrica este scoasa in evidenta de zgomotul unei serii de pocnituri si de usoare intepaturi (pe care le simtiti). Mai mult decat atat, daca in incapere este intuneric se pot observa si mici scantei produse de acest fenomen.
Fulgerul
Vara, in timpul furtunilor, datorita deplasarilor, cu viteze mari, ale unor mase imense de aer, norii se incarca cu sarcini electrice pozitive si negative. Intre doi nori incarcati cu sarcini electrice diferite apare o descarcare brusca, insotita de zgomote puternice specifice acestui fenomen, numite tunete si de o lumina orbitoare, numita fulger.
Lumina fulgerului este formata din foarte multe scantei si are in mod obisnuit o lungime de 1-2 km, dar ea poate depasi uneori aceasta lungime si ajunge chiar si la 10-15 km.
Trasnetul
Trasnetul este descarcarea dintre un nor si pamant, sau dintre un nor si un corp inalt de pe sol. Aceasta descarcare, denumita trasnet, se produce prin intermediul aerului atmosferic, cu o umiditate foarte mare.
Daca trasnetul cade pe un arbore, il carbonizeaza. Cand cade pe o cladire produce incendiu.

Daca o persoana se gaseste aproape de locul unde a cazut un trasnet, ea poate fi ucisa de descarcarea electrica produsa.
Pentru a proteja constructiile inalte de efectele devastatoare ale trasnetului se folosesc niste instalatii speciale impotriva acestor fenomene electrice produse in atmosfera. Aceste instalatii se numesc paratrasnete.
Un paratrasnet este format dintr-o tija metalica terminata cu un varf ascutit. Aceasta tija metalica se instaleaza pe partea cea mai inalta a constructiei. Un conductor metalic suficient de gros leaga tija metalica de un ansamblu metalic ingropat adanc in pamant.
Daca un nor se apropie de paratrasnetul instalat pe o cladire, descarcarea electrica a norului se face prin intermediul paratrasnetului catre pamant, iar in acest mod se evita efectele daunatoare ale trasnetului.
In timpul unei furtuni, din cauza trasnetelor care pot surveni este periculos sa te adapostesti sub arborii inalti.

Electrizarea corpurilor. Tipuri de electrizare
Electrizarea corpurilor este un fenomen intalnit […]
Mai mult…
Ce inseamna bipolar?
Bipolar este un termen utilizat in fizica pentru a defini un aparat […]
Mai mult…
Formula generala a sarurilor
Sarurile sunt substante compuse in a caror compozitie intra […]
Mai mult…