Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareFormarea tulpinii la vita de vie

Formarea tulpinii la vita de vie

 15 Aprilie 2020, 20:20  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Formarea tulpinii la vita de vie

In lucrarile de taiere a vitei de vie pentru obtinerea formelor de conducere pe semitulpini sau pe tulpini inalte sunt cunoscute, de regula, trei faze: prima faza este formare a tulpinii, cea de-a doua - formarea scheletului coroanei (cordoane, brate, cap inaltat) si a treia consta in obtinerea elementelor de productie. In acest articol vom vorbi strict despere prima faza de conducere a vitei de vie din tehnologia lucrarilor de taiere, si anume formarea tulpinii.

Obtinerea tulpinii de diferite inaltimi este posibila doar in zonele cu culturi neprotejate peste iarna si uneori in zonele semiprotejate peste iarna.

Inaltimea tulpinii

La lucrarile de formare a tulpinii vitei de vie trebuie precizata inaltimea acesteia si, mai ales, factorii de influenta cunoscuti din a caror examinare, fie ea si una superficiala, se deduce inaltimea cea mai convenabila, acea inaltime stabilita si inteleasa conventional si relativ. In unele tari, tulpina vitei de vie cu dimensiuni de 0,70-1,20 m nu este considerata joasa si inalta cand aceasta atinge inaltimea de peste 2,00 m, in timp ce in altele la 1,20-1,50 m, se considera o tulpina de talie mijlocie.

In tara noastra, o tulpina este considerata semiinalta cand masoara 0,70-0,90 m si inalta clnd aceasta atinge 1,20 cm.

Tehnologia de formare a tulpinii la vita de vie

Tehnologia de formare a tulpinii la vita de vie este practic aceeasi pentru toate tipurile de vita de vie. Deosebirile care exista constau in dimensiunile de inaltime si timpul in care este obtinuta o tulpina. Prin urmare, se considera ca trebuie redat ceea ce este comun in formularea tulpinii de inaltimi diferite.

Tulpina vitei de vie

Perioada de timp care dureaza pentru obtinerea unei tulpini, indiferent de inaltimea acelei tulpini, este de doi ani, mai rar de trei sau doi ani. Timpul pentru formarea tulpinii la vita de vie pe parcursul a doi ani este cimpul considerat normal. Acest timp este cel mai indicat, de aceea este si cel mai des folosit la practica taierilor vitei de vie.

Taierile de formare a tulpinii la vita de vie respecta doua tehnologii, si anume: taierea de formare normala a tulpinii si taierea de formare rapida.

Tehnologia de formare normala a tulpinii

Aceasta tehnologie se desfasoara pe ani, astfel:
 1. In vara anului intai, dupa ce vita de vie a fost plantata, se rezerva toti lastarii cu crestere normala, iar cei debili se inlatura. Dintre lastarii crescuti normal cel putin 1-2 se conduc vertical si se leaga de 2-3 ori de tutore (arac). La acestia li se asigura protectia prin stropire contra bolilor si daunatorilor. Copilirea se asigura doar in stare erbacee. Terenul se mentine curat si fara buruieni. Toamna, lastarii deveniti coarde, se astupa cu pamanti la baza.
 2. In primavara anului doi, din lastarii porniti din ochii de iarna, deveniti coarde se alege cea mal viguroasa si mai dreapta, dar si situata cat mai jos (aproape de sol), care se scurteaza la 5-6 ochi si se leaga sau nu de tutore. Restul de lastari se suprima de la locurile lor de pornire (de la baza). Din lastarii porniti de pe portiunea ramasa dupa scurtare, se rezerva 3-4 prin rarire alternativa, care se leaga repetat de tutore. Celelalte lucrari de ingrijire sunt asemanatoare cu cele din anul intai dupa plantare.
 3. In primavara anului trei, dupa plantare, din coardele provenite din lastarii anului doi, se aleg si se rezerva cea mai de jos, pentru cep de siguranta, iar cea mai corespunzatoare (situata cat mai jos, mai dreapta, normal formata si dezvoltata) pentru tulpina inalta (1,20- 1,50 m) sau semiinalta (0,80-1,00 m). Ambele corzi rezervate se scurteaza prin taieri. Cea dinspre baza la 2 ochi obtintndu-se astfel cepul de siguranta, iar cea de a doua, la o lungime corespunzatoare inaltimii tulpinii pe care ne-am propus sa o obtinem. In acest mod, la sfarsitul anului doi sau la inceputul anului trei de la plantare, tulpina este gata formata ca si cepul de siguranta.

Dupa ce tulpina a fost produsa la inaltimea dorita se incep lucrarile de ingrijire ce i se cuvin:

 • lastarii porniti de pe aceasta se suprima in stare de vegetatie, sau si mai avantajos se scot ochii de iarna, evitand formarea ranilor, puncte sensibile pe tulpina;
 • in vara se acorda vitiei de vie ingrijirea cuvenita (prevenirea si combaterea buruienilor, protectia contra bolilor si daunatorilor, musuroirea de toamna a cepului de siguranta etc.).

Tehnologia de formare rapida a tulpinii

Aceasta se poate realiza doar in anumite conditii. La soiuri viguroase, cu crestere rapida a lastarilor in prima parte a perioadei de vegetatie, dar fara fenomene de crestere prea mare, insa cu maturatie relativ timpurie a lemnului anual.

In acest caz se procedeaza astfel:

 1. In vara anului intai dupa plantare, se rezerva 3-1 lastari porniti din ochii de iarna de pe cordita aflata sub musuroi, restul se elimina. Din lastarii rezervati se alege cel mai de jos, mai viguros, dar nu "buit" (lacom), se dirijeaza vertical si se leaga de tutor, restul raman liberi, insa cu varfurile ciupite. De pe lastarul ales pentru formare rapida a tulpinii, se suprima toti copilii indata ce isi fac aparitia.
 2. Cand lungimea acestui lastar depaseste cu 80-90 cm inaltimea viitoarei tulpini, iar diametrul sau este de minimum 7-8 mm se scurteaza cu 1-2 ochi mai sus sau se indoaie la prima sarma pentru cordon orizontal sau pentru alta forma, tulpina fiind astfel formata la sftrsltul anului intai dupa plantare.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/formarea-tulpinii-la-vita-de-vie.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Bibliografie
 1. Pacini-Christensen D.B., "Wine", ( https://bit.ly/3accmNq ), Vizitat: 15 aprilie 2020;
 2. Martin T., "Taierea si conducerea vitei de vie pe langa casa", Editura CERES, Bucuresti 1983.
Alte articole

  Drenaj fosa septica

Drenaj fosa septica. Executie

Sistemul de drenaj fosa septica este un […]

Mai mult…

  Humus

Ce este humusul din compozitia solului?

Humusul reprezinta principala sursa de […]

Mai mult…

  Fertilizarea solului

Fertilizarea solului pentru legume

Pentru a asigura fertilizarea solului […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook