Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Formula de calcul pentru cubaj lemn rotund

Formula de calcul pentru cubaj lemn rotund

 01 Aprilie 2023, 14:03  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Formula cubaj lemn rotund

Formula de calcul pentru cubajul lemnului rotund se aplica in vederea determinarii volumului lemnului dupa recoltarea acestuia. O evaluare a volumului de lemn rotund este stipulata in Normele tehnice pentru evaluarea volumului de lemn destinat comercializarii, aprobate prin Ordinul ministrului apelor, padurilor si protectiei mediului nr. 1651 din 31 octombrie 2000.

Formula de calcul pentru cubaj lemn rotund din cadrul respectivelor norme este formula lui Huber sau formula sectiunii la mijloc. Aceasta formula se bazeaza pe calculul volumului unui cilindru. Huber considera un bustean ca un cilindru. Insa, din acest motiv parti din busteanul de lemn nu sunt prinse in formula de calcul. Totusi, busteanul de lemn este masurat pentru diametru la jumatatea lungimii sale, iar plusul (de la capatul mai gros) si minusul (de la capatul mai subtire) se compenseaza (vedeti figura 2).

Formula lui Huber sau procedeul sectiunii la mijloc se prezinta astfel:

Formula cubaj lemn

Unde:

  • V = volumul in m3;
  • d = diametrul la mijlocul sectiunii fara coaja, in centimetri (cm);
  • L = lungimea busteanului, in metri (m).
Cubaj lemn Huber
Fig. 2 - Cubaj lemn rotund

Conform normelor tehnice pentru evaluarea volumului de lemn destinat comercializarii:

Piesele mai lungi de 5 metri se vor sectiona ipotetic in tronsoane. Pentru calcule se pot folosi tabele de cubaj specifice sau calculatoare portabile, insclusiv inregistratoare mobile.

Atunci cand cubajul lemnului rotund (busteni de lemn) se realizeaza fara a se indeparta coaja, sunt aplicate unele corecturi prin scaderea din volumul sau diametrele bustenilor masurati prin formula de cubaj a lui Huber, grosimea dubla a cojii sau volumul acesteia.

Bustenii de lemn sunt clasificati pe sortimente pentru industria constructiilor, mobilei (lemn folosit la cherestea, furnir etc.) si in functie de dimensiuni (lemn subtire, lemn gros si lemn mijlociu).

Bibliografie
  1. Normele tehnice pentru evaluarea volumului de lemn destinat comercializarii, aprobate prin Ordinul ministrului apelor, padurilor si protectiei mediului, nr. 1651 din 31 octombrie 2000.
Alte articole

    Tabel cu puteri de la 1 la 10

Tabel cu puteri de la 1 la 10

In acest articol vom prezenta un tabel cu puteri de la 1 la 10 […]

Mai mult…

    Cerc

Cercul. Definitie si tipuri de cercuri

Cuvantul cerc vine din limba latina de la cuvantul […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook