CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Blog » Stiati ca…?Statia de metrou Politehnica este placata cu fosilele…

Stiati ca… Statia de metrou Politehnica este placata cu fosilele unor animale vechi de peste 140 milioane de ani?

16 Mai 2018, 20:46   |  Florin Badea  |  Comentarii
Constructii pentru transport, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Statia de metrou Politehnica
Statia de metrou Politehnica (Bucuresti, Romania)

Statia Politehnica este o statie de metrou din Bucuresti ce poarta numele Universitatii Politehnica situata in imediata vecinatate.

Aceasta statie este frecventata zilnic de mii de oameni. Marea majoritate a personalului ce coboara din trenul de metrou in acest loc este format din studenti ai Universitatii Politehnica Bucuresti, muncitorii fostei inteprinderi A.P.A.C.A., precum si oameni atrasi de centrul comercial din apropiere - AFI Palace Cotroceni.

Dintre miile de oameni care ajung pe peronul statiei de metrou Politehnica, extrem de putini stiu ca podeaua acestui loc este placata cu cu fosile ale unor animale marine ce au trait acum cca. 140 milioane de ani.

Peron statia Politehnica
Peronul statiei de metrou Politehnica placat cu marmura roz

Reteaua de metrou ce asigura transportul subteran al capitalei este alcatuita din 4 magistrale. Intreaga retea detine aproape 80 km lungime de linie feroviara si 52 de statii operative la aceasta data. toate statiile sunt subterane, mai putin una, statia Berceni, care se afla la exterior.

Metroul Bucuresti a fost inaugurat, in vremea regimului comunist, la data de 19 decembrie 1979 de catre Nicolae Ceausescu.

Statia de metrou Politehnica apartine magistralei M3 (Preciziei-Anghel Saligny) si a fost deschisa publicului in luna august a anului 1983, impreuna cu statiile Armata Poporului (astazi Lujerului), Pacii si Industriilor (astazi Preciziei). La acea vreme magistrala M3 era cuprinsa intre statia Politehnica si Industriilor (astazi Preciziei).

Placi de marmura roz

Statia Politehnica, ca si celelalte, a fost placata cu placi din piatra naturala extrasa din Muntii Carpati de pe teritoriul Romaniei. In general placile de piatra naturala sunt din travertin, granit si marmura. Statia Politehnica are intrarea catre peron captusita cu travertin, podeaua de la intrare cu granit, iar podeaua peronului este decorata cu placi din marmura roz.

Placile decorative din marmura ce acopera podeaua peronului statiei au in alcatuirea lor fosile ale unor vietati marine ce au trait in marea ce acoperea teritoriul tarii noastre acum peste o suta de milioane de ani.

Scoica fosilizata
Scoica fosilizata

Piatra din care au fost taiate placile a fost extrasa din Carpatii Occidentali. Aceasta piatra este o marmura roz formata din calcar, cu textura compacta si frumos cristalizata, iar fosilele animalelor marine ii ofera un aspect special, unic, aparte de orice tip de marmura.

Fosila unui animal marin
Animal marin fosilizat

Ecosistemul[ 1 ] pietrificat de la statia de metrou Politehnica a existat acum cca. 140 milioane de ani, in perioada jurasicului[ 2 ] tarziu si a cretacicului[ 3 ]. Biodiversitatea foarte bogata, acum fosilizata si expusa intamplator publicului la statia de metrou Politehnica, reprezinta o bogatie extrem de importanta pentru paleontologie[ 4 ].

Biocenoza[ 5 ] marina fosilizata este constituita in proportie de 80% din rudisti, dar se deosebesc si corali, moluste (scoici, melci) si alge.

Animale marine fosilizate Fosilele de la Politehnica Fosile pe piatra de marmura Fosile pe marmura Rudisti fosilizati Rudisti fosilizati pe marmura
Fosile

Rudistii erau animale marine, alcatuite dintr-un organism simplu, care traiau in aglomerari de mai multe exemplare, astfel formau recife[ 6 ] pe distante de kilometri intregi.

Recif fosilizat
Segment dintr-un recif de rudisti

Rudistii aveau corpul alungit, conic si prevazut cu doua valve asimetrice. O valva la partea inferioara, folosita pentru a se fixa de fundul marii sau de rudisti vecini, si una la partea superioara folosita in general pentru filtrarea apei, proces in urma caruia isi procura hrana. Aceste organisme atingeau dimensiuni de la cativa centimetri pana la lungimi de peste 1 m.

Rudist fosilizat
Fosila de rudist sectionata transversal

Astazi, fosilele rudistilor se gasesc in general in regiunile tropicale din Marea Mediterana, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est si Caraibe. Aceste anumale primitive ca evolutie, au dominat lumea recifelor in perioada jurascicului tarziu-cretacic pana la disparitia acestora in masa in perioada cretacic-tertiar.

Fosila de rudist

Statia de metrou Politehnica are un potential major de a oferi publicului o imagine a evolutiei vietii pe Pamant. Astfel acest loc a facut subiectul multor discutii si planuri in vederea amenajarii unui muzeu paleontologic interactiv, insa pana acum nu s-a luat nicio masura.

Note

  1. [] ecosistem = unitate de organizare a ecosferei, este alcatuit din biotop (totalitatea factorilor abiotici necesari pentru a asigura viata intr-un loc bine determinat, cum ar fi apa, pietre, sol etc.) si biocenoza (este reprezentata de totalitatea vietuitoarelor dintr-un loc bine determinat, cum ar fi plante, animale, microorganisme etc.);
  2. [] jurasic = a doua perioada a erei mezozoice, precedata de triasic (prima perioada a erei mezozoice) si urmata de cretacic (ultima perioada a erei mezozoice);
  3. [] cretacic = a treia si ultima perioada a erei mezozoice, pozitionata intre jurasic (a doua perioada a erei mezozoice) si paleogen (prima perioada a erei cenozoice);
  4. [] paleontologie = stiinta care studiaza evolutia vietii pe pamant;
  5. [] biocenoza = totalitatea vietuitoarelor existente intr-un ecosistem (plante, animale, ciuperci, bacterii etc.) sau biosfera;
  6. [] recif = stanci submarine naturale rezultate in urma adunarii de nisip sau aglomerarii de organisme marine (corali sau alte vietuitoare marine), aceste recife pot fi si create artificial pentru a satisface anumite scopuri.

Bibliografie

  1. Manastirli M., "Secretul uimitor din statia de metrou Politehnica", https://goo.gl/qi38jm, (04 martie, 2016);
  2. Raduta C., "Secretele din subteranul bucurestean: Statia de metrou Politehnica...", https://goo.gl/NpfUpL, (14 noiembrie, 2014);
  3. University of California Museum of Paleontology, "The Rudists", https://goo.gl/tmU2Fd, (Vizitat: 15 mai, 2018);
  4. Wikipedia.org, "Jurasic", https://goo.gl/PmKc3x, (Vizitat: 15 mai, 2018).

Alte articole


Top 10 Statuia lui Iisus in lume
(06 Ianuarie 2016, 21:42)

Statui celebre, monumente
(2014)

Turnul Eiffel
(09 Martie 2016, 22:25)

Arcul de Triumf din Bucuresti
(31 Martie 2016, 20:14)

Monumentul Infanteriei din 1936 - Bucuresti
(06 Iunie 2016, 17:31)

Categorii


Constructii pentru transport

Constructii antice

Cladiri turn

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate