-preload">

Acasa » Tehnologii » BetonGelivitatea betonului

Gelivitatea betonului

 11 Noiembrie 2020, 17:45  |   Florin Badea  |   Beton

Gelivitatea betonului

Gelivitatea este una dintre cele mai importante caracteristici ale betonului intarit. Rezistenta la gelivitate a betonului se defineste prin numarul maxim de cicluri inghet-dezghet succesive pe care le poate suporta o epruveta (proba de beton) fara ca rezistentele la compresiune si pierderea in greutate sa scada mai mult d 25%, respectiv 5%.

Scaderea rezistentelor la comresiune si a greutatii se stabileste in raport cu rezistenta la compresiune a unor epruvete identice din toate punctele de vedere, care insa nu se supun la gelivitate.

Determinarea rezistentei la compresiune si a greutatii se stabileste conform normelor in vigoare, prin pastrarea unor epruvete saturate cu apa, intr-o incapere frigorifica, la temperatura cuprinsa intre -15 si 30℃, timp de 4 ore, apoi in apa, la temperatura de +20℃, acelasi timp. Ciclurile se repeta pana la atingerea numarului prescris. Dupa numarul maxim de cicluri d gelivitate pe care le pot suporta, betoanele au urmatoarele valori ale gradului de gelivitate: G15, G25, G50, G100.

Rezistenta la gelivitate este inca o problema nelamurita in toate detaliile, deoarece aici se suprapune efectul contractiei termice cu efectul presiunii exercitate in urma inghetarii apei.

Temperatura la care ingheata apa libera din beton depinde de tipul si marimea golurilor in care se gaseste. Apa din micropori si canale capilare este supusa la resiuni importante, a caror valoare este cu atat mai mare cu cat diametrul porilor este mai redus. In functie de aceste presiuni exista diferite grade de temperatura la care ingheata apa din porii betonului.

Gelivitatea unui beton depinde de compactitatea, absorbtia de apa, permeabilitatea, tipul si dozajul de ciment, natura agregatelor etc. Pentru obtinerea de betoane rezistente la gelivitate este necesar sa se realizeze betoane compacte de tipul betoanelor impermeabile, compactizate prin vibrare, revibrare, vacuumare etc., preparate cu cimenturi bogate in C3S (alitice si indeosebi moderat alitice).

Rezistenta la inghet-dezghet poate fi ameliorata prin folosirea unor adaosuri care determina formarea unor pori umpluti cu aer, ce amortizeaza efectul presiunii produse de cristalizarea apei la solidificare. In acest fel se poate explica si rezistenta buna la gelivitate a betoanelor poroase, la care s-au introdus antrenori de aer si care au rezistenta scazuta la compresiune.

Alte articole

    Rezistenta betonului in timp

Rezistenta betonului in timp

Viteza de crestere a rezistentei betonului in timp depinde de viteza de […]

Mai mult…

    Sac de ciment

Cat beton se obtine dintr-un sac de ciment?

Una dintre cele mai comune intrebari atunci cand […]

Mai mult…

    Curgerea plastica a betonului

Curgerea plastica a betonului

Primele lucrari privitoare la deformatiile de curgere […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook