Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie! › Greutatea corpurilor. Definitie
Greutatea corpurilor. Definitie
15 Ianuarie 2019, 21:59 | Florin Badea | Ce mare inginerie!

Greutatea (G) corpurilor reprezinta forta cu care un corp este atras spre pamant datorita acceleratiei gravitationale a Pamantului (acceleratiei terestre). Greutatea se determina prin cantaririre si se exprima in kgf in sistemul MKfS, in dina in sistemul CGS de unitati, iar in Sistemul intarnational de unitati (SI) greutatea se exprima in N (newtoni).
Sistemul MKfS sau Sistemul tehnic de unitati este un sistem de unitati de masura utilizat pe o scara destul de larga inainte sa fie adoptat SI (Sistemul international de unitati de masura). Sistemul CGS este un sistem de unitati de masuri ce are la baza trei unitati principale: centimetrul, gramul si secunda, ulterior fiind completat si cu alte unitati. Sistemul international de unitati, prescurtat SI, este un sistem de masuri modern, folosit pe o scara foarte mare la nivel international, existand numai cateva tari care nu l-au adoptat. SI se aplica in domeniile tehnicii si fizicii.
Greutatea unui corp ce ce gaseste pe suprafata terestra rezulta din relatia:
G = m · g;
unde:
- m reprezinta masa corpului;
- g - acceleratia gravitationala a Pamantului.
Exprimarea greutatii in sistemul MKfS in kgf (kilograme-forta) se aplica de multe ori in practica si reprezinta forta egala cu greutatea unui corp aflat la suprafata Pamantului ce are masa egala cu 1 kg.
In SI (Sistemul international) unitatea de masura, dupa cum spuneam, este N (newtonul). Relatia dintre N si kgf este 9,80665 N = 1 kgf. 9,80665 reprezinta valoarea acceleratiei gravitationale orientata spre centrul Pamantului, exprimata in m/s2 - aceasta variand in functie de pozitia geografica. 9,80665 reprezinta valoarea standard a acceleratiei gravitationale masurata la nivelul marii si la o latitudine de 45º. In general aceasta valoare variaza intre 9,78 si 9,82 m/s2.
De multe ori, in viata de zi cu zi, se confunda greutatea unui corp cu masa acestuia. Aceste doua lucruri nu trebuie confundate deoarece sunt doua notiuni total diferite. Aceasta confuzie are la baza un fenomen relativ simplu - un corp cu o greutate de 1 kgf are masa 1 kg. Dar din punct de vedere al fizicii aceste doua concepte sunt total diferite. Prin urmare, masa corpului este o marime scalara determinata complet prin valoarea sa numerica, care nu depinde de un sistem de referinta si de locul unde se gaseste acel corp; greutatea este o marime vectoriala (o forta) ce masoara o interactiune dintre corpul masurat si un alt corp (Pamantul) ce genereaza o acceleratie gravitatioonala.

Echilibrul sistemelor de corpuri
Pentru legarea invariabila in plan a unui corp, de baza de sprijinire, sunt necesare trei legaturi […]
Mai mult…
Legea lui Darcy
Henry Philibert Gaspard Darcy a fost un inginer francez care a adus contributii importante in hidraulica […]
Mai mult…
Coeficientul lui Poisson pentru beton
Coeficientul lui Poisson se defineste, in teoria elasticitatii, ca raportul dintre deformatia […]
Mai mult…