Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiGrinda de fundare

Grinda de fundare

 02 Mai 2020, 18:48  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Grinda de fundare se executa in special la cladirile doar cu parter pentru a rezema zidaria de umplutura dintre stalpii asezati pe fundatii izolate. Aceasta grinda are sectiunea dreptughiulara (vedeti figura 1).

Grinda de fundare
Fig. 1 - Sectiunea transversala a grinzii de fundare

Partea superioara a grinzii de fundare se aseaza la un nivel putin mai jos decat nivelul pardoselii cladirii.

In aceasta situatie, daca terenul de fundatie este argilos si deci se poate umfla, trebuie amenajat la partea inferioara a cladirii un pat din nisip uscat, afanat, sau din sgura, pentru a se evita o eventuala impingere in grinda de fundare. Daca terenul este nisipos, este suficient ca pamantul inconjurator sa fie mentinut in stare uscata. Aceasta se realizeaza prin amenajarea unei pante de scurgere din argila si a unui pavaj.

Cladirile la care se folosesc grinzile de fundare sunt in special cladiri doar cu parter alcatuite din schelet de rezistenta din beton armat sau mixt. Aceste cladiri pot avea o singura deschidere sau mai multe deschideri. Partea de constructie portanta a cladirilor cu schelet numai din beton armat o constituie cadrele. Acestea sunt legate in sens longitudinal prin grinzi (grinzi de fundre, grinzi de centura, grinzi de rulare etc.).

Zidaria de umplutura a scheletului cladirii trebuie sa fie executata din materiale cat mai usoare si cat mai slabe conducatoare de caldura. Se intrebuinteaza deasemenea caramida cu goluri, BCA etc.

Alte articole

    Armarea grinzilor

Armarea grinzilor

Grinzile sunt componentele structurii de rezistenta a unei […]

Mai mult…

    Armare cuzinet

Fundatia casei pe cuzineti. Executie

Fundatia sau temelia casei este elementul de constructie pe care se sprijina cladirea pe […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook