Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareIncalzirea cu sobe si principiul de functionare al acestora

Incalzirea cu sobe si principiul de functionare al acestora

 25 Martie 2020, 20:23  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare

Unele materiale au prioritatea de a retine caldura primuta un anumit timp, proprietate specia fiecarui material in parte. Acumularea de caldura sta la baza utilizarii majoritatii mijloacelor (aparatelor) de incalzire. Acestea, retinand caldura in materialul peretilor. Dupa oprirea functionarii lor aceste aparate asigura incalzirea in continuare a incaperilor, un anumit timp.

Incalzirea cu sobe
Schema incalzirii incaperii prin convectie termica

In general, materialele cu conductie mare, ca metalele, nu acumuleaza bine caldura. De aceea, sobele se executa din materiale cu conductie mijlocie (placi de teracota, caramida), care acumuleaza bine caldura.

De multe ori, dupa acumularea caldurii, cedarea acesteia se imbunatateste prin utilizarea partiala a inchizatorului de tiraj, care opreste patrunderea aerului rece in soba si deci racirea interioara a peretilor acesteia. Aceasta se intampla numai pe masura ce combustibilul a ars complet si a ramas jar in focar, cand cantitatea de aer de ardere poate fi micsorata.

Schema incalzirii prin radiatie
Schema incalzirii incaperii prin radiatie

Alaturi de acumularea de caldura, transferul de caldura are un rol important in incalzirea locala a unei cladiri. Prin transfer, caldura se transmite intre materiale cu stari de incalzire diferite. In cazul sobelor, cea mai mare parte din cantitatea de caldura a gazelor fierbinti din interiorul sobei, ca urmare a transferului de caldura, se transmite, prin peretii sobei, aerului din incapere. Aceasta constituie, in final, fenomenul de baza pentru incalzirea cu sobe a incaperilor.

Transferul de caldura se produce mai slab sau mai intens, in raport cu caracteristicile materialelor utilizate.

Alte articole

    Schita soba de teracota

Schite sobe de teracota - clasificare si componente

Prin sistemul constructiv al sobelor ca si […]

Mai mult…

    Iluminarea casei in interior

7 sfaturi pentru iluminarea casei in interior

In continuare vom prezenta 7 dintre […]

Mai mult…

    Living

Sfaturi in alegerea mobilierului pentru living

sfaturi alegere mobilier, alegere mobilier […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook