Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareIncalzirea locala cu sobe

Incalzirea locala cu sobe

 28 Martie 2020, 21:07  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare

Incalzirea locala cu sobe

Acest articol face parte din Cartea cosarului si sobarului.

Incalzirea cladirilor se realizeaza cu ajutorul instalatiilor destinate acestui scop, in care are loc producerea caldurii, urmata de distributia ei. Aceste instalatii functioneaza dupa doua sisteme de incalzire: locala si centrala.

In cazul incalzirii locale, producerea si distributia caldurii se realizeaza in acelasi loc (in incaperea respectiva), cu ajutorul sobelor. Caldura se produce de obicei prin arderea unui combustibil in focarul sobei, iar distributia caldurii se face prin convectie si radiatie, de catre peretii sobei.

In cazul incalzirii centrale, producerea caldurii se face centralizat. Aceasta se produce intr-un singur loc (intr-o centrala), pentru un grup de consumatori. Distributia caldurii se realizeaza prin intermediul unui agent purtator de caldura (care poate fi apa calda, apa fierbinte, aburul de joasa presiune, aerul cald etc.), cu ajutorul aparatelor (radiatoarelor) montate in incaperi, tot prin radiatie si convectie.

Desi mai costisitoare ca investitii decat sistemul de incalzire locala, incalzirea centrala prezinta avantaje importante in ceea ce priveste exploatarea, randamentul si utilizarea spatiului din incaperi.

Utilizarea incalzirii locale este indicata in cazul incaperilor care pot fi incalzite in mod independent unele fata de altele sau intermitent. De asemenea, aceasta incalzire se aplica in cazurile in care realizarea incalzirii centrale ar conduce la investitii prea mari.

Asa cum s-a aratat, incalzirea locala se realizeaza de obicei cu sobe. In mod curent, se utilizeaza sobe de teracota, uneori de caramida, iar rareori metalice.

Sobele se executa, in general, din materiale care au proprietatea de a acumula caldura si de a o ceda incaperii, prin transfer. Totodata, prin constructia interioara a sobelor este asigurata circulatia gazelor fierbinti, insotita de cedarea caldurii acestora catre elementele sobei. Astfel, gazele fierbinti au deasupra focarului temperatura de circa +400°C, iar la iesirea in cos numai circa +100°C.

Primele cerinte impuse sobelor, cea mai importanta este aceea de a avea un randament termic ridicat (prin utilizarea cat mai completa a caldurii degajate de combustibil) si de a asigura o incalzire uniforma pe intreaga ei suprafata. De asemenea, sobele trebuie sa aiba o functionare curata si o intretinere simpla.

O alta cerinta este aceea ca soba sa corespunda ca marime si constructie incaperii pe care o incalzeste, ceea ce se realizeaza printr-o buna dimensionare. Astfel, o soba subdimensionata nu poate asigura incalzirea incaperii decat printr-o ardere prea intensa sau prin mai multe incalziri in timpul unei zile, ceea ce conduce la deteriorarea rapida a sobei. In schimb, sobele supradimensionate sunt neeconomice prin consumul marit de combustibil. In cazul cand sunt utilizate numai partial, nu dau rezultate asteptate, deoarece incalzirea sobei dureaza foarte mult timp.

Bibliografie
  1. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Pag. 10 - 11, Editura Tehnica, Bucuresti 1988;
Alte articole

    Dimensionare soba teracota

Dimensionare soba teracota

In scopul asigurarii incalzirii rationale a unor incaperi este […]

Mai mult…

    Incalzirea cu sobe

Incalzirea cu sobe si principiul de functionare al acestora

In general, materialele cu conductie mare […]

Mai mult…

    Schita soba de teracota

Schite sobe de teracota - clasificare si componente

Prin sistemul constructiv al sobelor ca si […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook