Acasa » Tehnologii » InginerieInductia electromagnetica. Experiment

Inductia electromagnetica. Experiment

 07 Aprilie 2020, 19:06  |   Rombadconstruct  |   Inginerie

Inductia electromagnetica este o manifestare tradusa printr-o producere a unei tensiuni electromagnetice ce apare in interiorul unui circuit electric, cauza a alternantei de-a lungul timpului a fluxului magnetic ce calatoreste pe curba circuitului electric.

Inductia electromagnetica

Experimental, luam o bobina (1) si ii legam de bornele acesteia un ampermetru (2) (aparat de masurat intensitatea curentului electric). In acest moment, introducand un magnet (3) in interiorul bobinei, vom observa ca, concomitent cu miscarea magnetului prin bobina, in interiorul conductorului electric al bobinei trece curent electric. Acest fenomen il putem observa urmarind miscarea acului ampermetrului, care la miscarea magnetului prin bobina acesta se ridica, indicand faptul ca in bobina exista curent electric.

Cand este oprita miscarea magnetului in bobina nu mai exista curent electric. La momentul miscarii de scoatere a magnetului din bobina apare din nou curentul electric, insa de aceasta data este de sens contrar. In momentul scoaterii definitive a magnetului din interiorul bobinei, curentul electric inceteaza sa mai existe.

Cand se introduce magnetul in bobina, se mareste fluxul magnetic. Acest flux magnetic ajunge la momentul maxim cand magnetul atinge punctul maxim de introducere in bobina. Pe timpul stationarii magnetului in interiorul bobinei, fluxul magnetic ramane constant.

Pe parcursul scoaterii magnetului din cilindrul bobinei, acest flux magnetic scade, devenind zero in momentul variatiei fluxului magnetic din interiorul unei spire. In interiorul spirei se creaza o tensiune electromotoare ce da nastere la curent electric daca circuitul electric este inchis. Aceasta tensiune se numeste tensiune de inductie, iar curentul produs prin intermediul inductiei electromagnetice poarta denumirea de curent de inductie.

Bibliografie
  1. Melloch M., YouTube, "Electromagnetic Induction and Faraday's Law", ( https://youtu.be/KUihEkvabpo ), Vizitat: 7 aprilie, 2020;
  2. "SUPORT DE CURS ELECTRICIAN IN CONSTRUCTII", 2014, Constanta.
Alte articole

    Campul magnetic

Ce este campul magnetic?

Acest camp magnetic este o manifestare a materiei care ia […]

Mai mult…

    Densitatea corpurilor

Ce este densitatea corpurilor?

Densitatea corpurilor este acea marime fizica ce se defineste […]

Mai mult…

    Propagarea caldurii

Propagarea caldurii

Importantele aplicatii pe care le are caldura in diferite ramuri ale tehnicii […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook