Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioare › Inmultirea prin tulpini subterane la plante
Inmultirea prin tulpini subterane la plante
09 Mai 2020, 14:24 | Florin Badea | Amenajari exterioare

a - bulb; b - rizom; c - tuberculi.
Toate plantele perene ierboase se inmultesc prin tulpini subterane. Inmultirea prin tulpini subterane este o inmultire vegetativa si se intalneste la plante pe care naturala dar si prin interventia omului. Dupa modul de organizare, tulpinile subterane se impart in patru categorii, astfel acem: bulbi (Fig. 1, a), rizomi (Fig. 1, b), tuberculi (Fig. 1, c) si bulbo-tuberculi.
Prin bulbi se inmultesc o serie de plante foarte comune, cum ar fi: ceapa, usturoiul, laleaua, zambila, dar si foartemulte plante salbatice, dintre acestea amintim: viorelele,ghiocelul, brandusa de primavara si multe altele. Multe alte plante se inmultesc prin rizomi, cum ar fi: lacrimioara, stanjeneii, cstuful, pirul tarator,pirul gras, sparanghelul etc. Alte lante se inmultesc prin tuberculi, dintre acestea avem: topinamburii, cartoful etc. Prin bulbo-tuberculi se inmultesc brandusele de toamna, sabiuta, brandusa galbena etc.
Inmultirea prin bulbi

Bulbii sunt tulpini subterane cu forma relativ sferica detinand noduri si internoduri foarte stranse. La nivelul nodurilor se prind frunzele carnoase in subsuara acestora aflandu-se mugurii axiari din care apar noi bulbi. La varful acestei tip de tulpina se gaseste mugurul terminal din care se formeaza tulpina aeriana florifera iar pe fata inferioara a sferei apar radacini adventive firoase.
La inmultirea plantelor prin bulbi, este necesar sa folosim bulbi intregi sau portiuni din bulbi, cu conditia ca trebuie sa contiona o parte din bulb si cel putin un mugure.
Inmultirea prin rizomi

Rizomii sunt tulpini subterane ingrosate, alungite, taratoare, care poarta in varf si la noduri muguri din care apar tulpini aeriene purtatoare de frunze si flori. Inmultirea prin rizomi consta insectionarea rizomilor in porti prevazute cu muguri. Din fiecare bucata plantata in conditii corespunzatoare va rezulta o noua lanta. Operatiunea de fragmentare a rizomului este recomandat sa se faca la sfarsitul perioadei de vegetatie. Dar, rizomii pot fi folositi si intregi.
Inmultirea prin tuberculi

Tuberculii sunt tulpini subterane ingrosate, insa doar pe portiuni scurte ale acestor tulpini. Au forme neregulate de tip oval, globular, alungit sau turtit. Pe un astfel de tubercul se afla numerorsi muguri care pot fi principali si axiali, insotiti de frunzulite solzoase. Din mugurii principali se formeaza tulpina eriana cu frunze si flori, iar din cei axiali apar tuberculi de inlocuire.
Inmultirea plantelor prin tuberculi poate fi practicata si prin taierea tuberculului la fel ca la rizomi, tinindu-se cont ca pe bucata taiata sa existe cel putin un mugure.
Exista o serie de plante precum: batatul (Ipomea batatas), dalia (Dahlia), begonia, lumanarea vegetala (Eremurus) care se inmultesc prin radacini ingrosate (tuberizate). Aceste plante se deosebesc de tuberculi prin lipsa mugurilor si frunzulitelor solzoase. De aceea, pentru inmultire aceste radacini se iau impreuna cu o portiune de colet pe care se afla 1-2 muguri.
Inmultirea prin bulbo-tuberculi
Acest tip de inmultire vegetativa este folsit l;a unele specii cum ar fi gladiolele, brandusele, sofranul, fresiile etc. Bulbo-tuberculii sunt de fapt tuberculi imbracati in niste frunze membranoase.

Inmultirea prin stoloni la plante
La contactul cu solul umed, radacinile formate pe tulpini se […]
Mai mult…
Inmultirea prin drajoni la plante
In primul an sau dupa un an (toamna sau primavara), drajonii […]
Mai mult…
Inmultirea vegetativa la plante
Inmultirea vegetativa este cea mai primitiva si mai putin complex […]
Mai mult…