• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareIntretinere gazon: de la insamantare la cosire

Intretinere gazon: de la insamantare la cosire

07 August 2016, 14:50  |  Florin Badea  |  Amenajari exterioare
Intretinere gazon

Gazonul este elementul cel mai important al interactiunii dintre spatiul locuit si mediul natural. Acesta este spatiul de joaca al copiilor, un loc ce ne inspira naturalete si placere atunci cand il privim sau spatiul perfect de relaxare in orice situatie. Insa, pentru ca acest loc plantat cu gazon este rupt din natura vie, necesita o serie de actiuni de intretinere pentru a-l tine in stare sa de perfecta naturalete. Altfel, datorita nepasarii si lipsei de atentie acordate gazonului, nu vom avea decat un loc care sa ne creeze disconfort atunci cand iesim pe peluza din fata casei.

Intretinere gazon nu inseamna doar tunderea acestuia pentru a avea o peluza ingrijita, intretinere gazon inseamna un intreg ansamblu de lucrari ce revin dupa insamantarea acestuia, lucrari precum: fertilizarea solului, udarea gazonului, combaterea bolilor si daunatorilor, cositul gazonului.

Insamantarea gazonului

Cand spunem intretinere gazon ne referim la intretinerea spatiului plantat cu gazon sau peluza, cum mai este numit acesta, insa daca plantarea acestuia nu este facuta corespunzator acesta, cat ar fi de intretinut, nu vom reuzi sa obtinem un spatiu perfect verde, uniformizat si dens. Prin urmare, elementul fundamental al obtinerii unei peluze perfecte si cu un aer de sanatate naturala, este insamantarea gazonului.

Insamantarea gazonului este primul pas pe care trebuie sa-l facem pentru a avea ce intretine. Aceasta este o sarcina ce necesita o atentie deosebita.

Pentru ca semintele de gazon nu vor creste niciodata intr-un sol compactat, intarit, trebuie sa sapam solul in vederea maruntirii acestuia si obtinerii unui aspect afanat in care planta sa-si infiga radacina si sa primeasca apa necesara, apa ce se infiltreaza foarte usor atunci cand solul este afanat. De asemenea, inainte de a fi sapat, pamantul trebuie curatit de pietre si buruieni sau alte elemente ce impiedica cresterea in cele mai bune conditii a gazonului.

Dupa ce terenul a fost pregatit prin saparea acestuia cu o adancime de cel putin 10 cm, urmeaza insamantarea. Pentru aceasta trebuie luate in considerare tipurile de iarba ce cresc cel mai bine in zona respectiva. Pentru aceasta trebuie intrebat un cunoscator, de obicei magazinele care vand samanta de gazon au si asemenea specialisti.

Dupa ce semintele au fost plantate urmeaza udarea solului pentru a grabi dezvoltarea plantelor. O operatiune importanta recomandata este acoperirea in proportie de 75% a solului proaspat insamantat cu paie. Un strat subtire de paie retine umiditatea si previne suflarea semintelor de catre vant.

Irigarea dupa insamantare este si ea o actiune importanta in ingrijirea gazonului. Aceasta mentine solul umed in orice moment, insa diferite tipuri de gazon necesita diferite cantitati de apa, pentru aceasta trebuiesc citite cu atentie instructiunile tipului de gazon folosit sau intrebat expertul magazinului.

Bolile si daunatorii gazonului

Cele mai intalnite boli ale plantelor in general sunt produse de ciupercile parazite. Desi exista o varietate de boli de acest gen, acestea sunt tratate cu aceleasi masuri de prevenire si combatere:

  • folosirea unui echipament de intretinere gazon curat;
  • zona afectata cu astfel de boli trebuie mentinuta tunsa scurt;
  • iarba tunsa afectata nu trebuie sa ajunga in zonele cu iarba sanatoasa;
  • alegerea unui soi de gazon cu o rezistenta mare la boli;
  • aerarea gazonului in fiecare an, astfel incat oxigenul si substantele nutritive sa ajunga la radacinile plantelor;
  • nivelarea terenului astfel incat sa nu existe zone joase unde ar putea sta apa;
  • urmarea unui program regulat de fertilizare;
  • pastrarea cutitelor cositorii ascutite, iar cosirea sa nu se faca cand iarba este uda;
  • pastrarea peluzei curata, fara frunze, gazon uscat sau resturi;
  • descoperirea problemelor din timp, astfel sa fie oprite inainte ca acestea sa devina grave.

Daunatorii gazonului sunt extrem de multi, iar combaterea acestora este foarte dificila daca acestia nu sunt identificati. Acesti daunatori sunt de obicei nevertebrate, precum: larve de gandaci, viermi, coropisnite, furnici, tipula, melci, dar si vertebrate cum ar fi cartita sau soareci de camp.

Larvele de gandaci

Larvele gandacilor sunt daunatoi periculosi, acestia traiesc in pamant, iar hrana lor de baza sunt radacinile plantelor. In locurile atacate de aceste vietati gazonul ruleaza si se ridica ca un covor. Combaterea acestora se face cu ajutorul insecticidelor speciale precum Basudin 5G, Diazinon 5G, Diazol 5G, Basamid G.

Tipula

Tipula
Tipula

Este o insecta din familia tipulidae nedaunatoare pentru plante, insa numai in faza matura. Atunci cand este la stadiul de larva provoaca pagube grave, indiferent de tipurile de gazon. De obicei aceasta mananca radacinile plantelor, iar in noptile umede mananca partea inferioara a plantei de la suprafata solului. In urma atacului acestor larve suprafata plantata cu gazon prezinta portiuni ingalbenite si in curs de disparitie a plantelor. Combaterea acestora se face cu substante chimice precum Basudin 5G, Diazinon 5G, Diazol 5G, Basamid G sau pe cale naturala. Pe cale naturala este mai complicat, trebuie udat gazonul dupa care se acopera cu folie neagra la lasatul serii, aceste larve ies din pamant pe timpul noptii si dimineata trebuiesc culese manual. Aceasta operatiune trebuie repetata pana culegeti toate larvele. Dupa cum spuneam este foarte complicat si se merita doar daca exista suprafete mici de gazon.

Coropisnitele

Sunt insecte foarte raspandite in toate regiunile tarii noastre, cu o postura destul de mare, acestea ajungand pana la 5 - 6 cm lungime. Mediul lor natural este ecosistemul subteran, unde sapa galerii si se hranesc cu radacinile plantelor, partile inferioare ale tulpinilor (coletul) si insecte mici. Pentru gazon sunt un dusman natural foarte periculos, distrugand plantele atat in faza de semanare cat si la maturitate. Acestea distrug decat plantele prin roaderea radacinilor cat si indirect prin saparea galeriilor in sol. Larvele acestei insecte seamana cu un adult si sunt foarte lacome provocand cele mai mari pagube.

Combaterea curupesnitei se face chimic prin folosirea de substante precum MESUROL 2 RB, COROCID, SINTOGRILL SUPER.

Exista si metode ecologice de combatere, una dintre acestea consta in saparea din loc in loc a unor gauri in solul puternic afectat, unde exista populatii mari de astfel de insecte, o gaura trebuie sa aibe dimensiunile de aproximativ 50 X 50 cm cu 50 cm adancime. Aceste gropi se umplu cu balegar, in special de cal. Iarna, in luna februarie, gropile se desfac, iar balegarul care a atras coropisnitele in el este ars sau imprastiat pentru ca insectele sa moara de frig.

Furnicile

Sunt si ele un daunator al peluzei noastre, insa unul mai marunt, acestea fac musuroaie si creaza un aspect inestetic al gazonului. Combaterea acestora se face cu diferite insecticide ce se gasesc la orice magazin de specialitate.

Melcii

Daca in situatia cand acestia se gasesc in numar mic pe gazon provoaca pagube minore, in timpul unei invazii peluza este afectata destul de vizibil, insa aceste moluste prefera mai mult gradinile si mai putin pelusele de gazon. Acestia sunt combatuti cu sulfat de fier sau prin tunderea gazonului la un nivel cat mai apropiat de sol.

Cartita

Desi este considerat un animal util datorita hranei sale de baza care este compusa din insecte si larve ale acestora ce se gasesc in sol, aceasta este si daunatoare totodata prin galeriile ce le sapa in pamant si musuroaiele scoase la suprafata solului si ofera un aspect inestetic al peluzei. Aceasta are o activitate intensa mai mult primavara si toamna. Pentru ca remediile de natura chimica sunt ineficiente in combaterea cartitei, se folosesc metode electrice si mecanice ce constau in dispozitive sofisticate ce pun pe fuga sau prind aceste animale.

Mai nou exista niste dispozitive ce emit niste sunete care alunga cartitele si rozatoarele. Un singur dispozitiv se monteaza in centrul peluzei si prin propagarea unui sunet deranjant pune pe fuga aceste animale.

Fertilizarea solului peluzei

Ingrasamantul de baza pentru orice planta este azotul (N), acesta permite o crestere rapida a plantelor si ofera o culoare cu un aspect sanatos de verde smarald.

Pe langa azot, solul peluzei noastre are nevoie si de fosfor (P), dar intr-o cantitate mai mica. Fosforul asigura sanatatea si vigurozitatea plantei.

Al treilea element de baza pentru orice planta este potasiul (K), acesta asigura posibilitatea plantei de a-si conserva apa, creandu-i o rezistenta mare la actiunile mecanice ale factorilor externi.

Atat azotul cat si fosforul si potasiul se gasesc in sol, insa fosforul si potasiul se gasesc in cantitati mici fata de azot.

Aceste trei elemente de baza enumerate mai inainte fac parte din grupa I de fertilizare. A doua grupa este compusa din calciu (Ca), magneziu (Mg) si sulf (S). Si acestia sunt la fel de importanti pentru gazon, insa sunt necesari intr-o cantitate mai mica decat cei din grupa I.

Fertilizarea solului este recomandata in perioada de crestere a gazonului, aceasta perioada este cuprinsa intre martie si septembrie ale anului.

Pentru a tine in vegetatie gazonul in perioada de toamna, acesta necesita o fertilizare in luna septembrie. Aceasta fertilizare marind rezistenta plantelor de iarba pe timpul iernii si pornirea mai rapida a vegetatiei in primavara.

Se considera ca 100 m2 de teren acoperit cu gazon tuns ofera resturi de iarba ce redau solului peste 1,5 kg de azot pe an. Aceasta cantitate de azot venind in functie de azotul oferit la fertilizarea terenului.

Ca ingrasaminte putem utiliza produse precum: FLOROVIT, LANDSCAPER PRO, COMPO, etc.

Udarea gazonului

O actiune importanta din seria intretinere gazon este udarea acestuia. Este foarte dificil sa sti cata apa necesita un teren cu gazon, deoarece cantitatea de apa depinde de mai multi factori cum ar fi tipul de gazon, tipul de sol sau clima. Cel mai bun moment pentru udarea gazonului este atnci cand iarba incepe sa dea semne de usoara ofilire cu tenta verde-smarald. Se poate testa umiditatea solului cu ajutorul unei tije metalice (surubelnita) prin introducerea acesteia in sol, daca aceasta nu aluneca usor in timp ce este infipta, inseamna ca solul este prea uscat.

Primavara si vara este recomandata udarea dimineata devreme pentru a evita evaporarea acesteia, iar irigarea sa fie facuta uniform pe toata suprafata.

Pentru a asigura o umiditate optima a solului, este necesar o irigare cuprinsa intre 3 - 5 l apa/m2/zi. Daca nu este posibila o irigare zilnica a gazonului este necesar o cantitate mai mare atunci cand udam acesta periodic si nu detinem un sistem automatizat de irigatie.

Cositul gazonului

Cositul este o operatiune de intretinere gazon ce creaza un efect de uniformitate a peluzei, un aspect ingrijit si curat, insa aceasta este responsabila si de sanatatea gazonului, un gazon cosit este un gazon in curs de intinerire, de fragezire.

Cosirea gazonului nu trebuie practicata niciodata cand acesta este umed, aceasta datorita raspandirii cu usurinta a bolilor, iar masina de tuns nu functioneaza in parametri normali in aceasta situatie. Cu toate acestea, nici cositul gazonului in zilele foarte calduroase ne este recomandata. Ca o perioada a zilei pentru cositul gazonului este recomandat intervalul orelor 1700 - 2000.

Cel mai important aspect in cosirea gazonului este taierea firului ierbii la doua treimi de la sol, aceasta fiind distanta optima care permite o sanatate normala a firului ierbii. Daca gazonul este taiat prea aproape de sol radacinile cresc foarte incet, iar frunzele se regenereaza foarte greu drept urmare acestui caz. Pentru ca radacinile sa creasca au nevoie de hrana preparata de frunze, iar frunzele scurte incetinesc acest proces pana ajung la o marime suficienta pentru a asigura hranirea plantei in conditii normale. Daca firul ierbii este lasat la cosire mai lung de doua treimi, acest aspect mareste riscul aparitiei bolilor, imbatranirea firului de iarba, peluza devine mai rara.

Alte articole


Plantarea lalelelor
(27 Februarie 2016, 21:44)

Flori de gradina anuale si plantarea lor (1)
(10 Martie 2017, 11:49)

Intretinerea de toamna a trandafirilor
(07 Octombrie 2017, 13:55)

Tunderea gardului viu
(12 August 2016, 21:36)

Decoratiuni gradina din materiale reciclabile
(11 Martie 2016, 12:56)

Categorii


Amenajari exterioare

Scule si unelte

Tipuri de case

Amenajari interioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate