• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareIntretinerea de toamna a trandafirilor

Intretinerea de toamna a trandafirilor

07 Octombrie 2017, 13:55  |  Florin Badea  |  Amenajari exterioare
Trandafiri toamna

La fel ca majoritatea plantelor, trandafirii intra in repaus vegetativ in toamna si se pregatesc pentru sezonul rece atunci cand acestia hiberneaza. Pentru a ne asigura ca trandafirii nostri vor iesi din iarna sanatosi si vor intra in vegetatie cu un aspect viguros, trebuie sa-i protejam inca din toamna. Neacordarea atentiei in ceea ce priveste pregatirea de toamna a trandafirilor poate creste riscul pierderii acestora. Acest risc este cu atat mai mare cu cat iarna este mai geroasa si planta este mai tanara.

Pentru o protectie buna in anotimpul rece, ingrijirea de toamna a trandafirilor trebuie facuta din luna noiembrie, iar aplicarea de tratamente fitosanitare sa se execute cu doua luni inainte de primul inghet.

Ingrijirea de toamna a trandafirilor consta in metode precum, taierea de toamna a trandafirilor, musuroirea si aplicarea de tratamente fitosanitare.

Taierea de toamna a trandafirilor

Taierea propriuzisa a trandafirilor se executa doar primavara!

Taierea de toamna a trandafirilor se refera doar la curatarea tufei de trandafiri de eventuale ramuri uscate, frante sau prea lungi.

Toamna este un moment nepotrivit pentru a taia trandafirii, in principal, pentru a preveni ruperea tulpinilor plantei pe timpul iernii, tufele se leaga de jur imprejur cu sfoara, iar ramurile prea lungi se scurteaza. Ruperea ramurilor pe timpul iernii este cauzata de vantul puternic si mai ales de zapada adunata peste planta.

Trandafiri

Aceste sfaturi sunt valabile doar pentru trandafirii tip tufa. Trandafirii cataratori se leaga, insa nu este recomandata taierea, nici macar de inlaturare a ramurilor uscate sau frante.

Intretinerea de toamna a trandafirilor prin taierea de curatare a tufei se executa cu ajutorul unei foarfeci bine ascutite.

Aplicarea de tratamente fitosanitare

Dupa executarea caratarii tufei prin indepartarea ramurilor uscate sau frante se recomanda efectuarea unui tratament fitosanitar pe baza de cupru. Tratamentul este necesar pentru prevenirea eventualelor boli ce pot aparea ia iesirea din vegetatie a trandafirilor.

Este interzisa administrarea de ingrasaminte trandafirilor in perioada iesirii din vegetatie!

Musuroirea trandafirilor sau ingroparea.

Cand vorbim de intretinerea de toamna a trandafirilor, operatiunea de musuroire este elementul cel mai important din acest set de lucrari. Aceasta metoda consta in adaugarea de pamant sub forma de musuroi la baza tulpinii plantei in vederea protectiei acesteia de inghetul din timpul iernii.

Pamantul folosit pentru executarea musuroiului trebuie sa fie foarte bine maruntit pentru a permite o izolare cat mai buna in aceasta zona a plantei. Un musuroi alcatuit din bulgari de pamant nu asigura o protectie buna plantei datorita infiltratieiei aerului rece care ajunge la tulpina plantei.

Aceste musuroaie se executa de preferat in luna noiembrie si la inceputul lunii decembrie. O inmusuroire executata toamna devreme poate provoca incoltirea unor lastari noi sub musuroi care vor degera pe timpul iernii.

Dimensiunile unui musuroi trebuie sa fie cuprinse intre 20-30 cm inaltime, in functie de gradul de inghet al acelei zone. In zonele cu geruri puternice se i-au masuri de protectie a trandafirilor prin acoperirea musuroiului cu frunze uscate, coceni, paie etc.

Este interzisa acoperirea tufei de trandafiri cu folie pvc sau alte materiale asemanatoare. La fel, nici tulpinile de trandafiri de un an nu se acopera cu folie, peturi taiate sau borcane de sticla. In aceasta situatie se inabusa solul si se produce aparitia de mucegai la baza tulpinii, iar in final planta va muri.

Alte articole


Plantarea lalelelor
(27 Februarie 2016, 21:44)

Flori de gradina anuale si plantarea lor (1)
(10 Martie 2017, 11:49)

Tunderea gardului viu
(12 August 2016, 21:36)

Intretinere gazon: de la insamantare la cosire
(07 August 2016, 14:50)

Decoratiuni gradina din materiale reciclabile
(11 Martie 2016, 12:56)

Categorii


Amenajari exterioare

Scule si unelte

Tipuri de case

Amenajari interioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate