Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiIpotezele de baza ale rezistentei materialelor

Ipotezele de baza ale rezistentei materialelor

 25 Noiembrie 2023, 11:44  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Ipotezele de baza ale rezistentei materialelor

In domeniul rezistentei materialelor, pentru stabilirea relatiilor de calcul se admit o serie de ipoteze de baza simplificatoare, legate de structura materialului, de comportarea sub incarcare etc., acestea sunt ipotezele de baza ale rezistentei materialelor.

Ipotezele de baza ale rezistentei materialelor sunt urmatoarele:

 1. Ipoteza mediului continuu;
 2. Ipoteza izotropiei;
 3. Ipoteza elasticitatii perfecte;
 4. Ipoteza proportionalitatii dintre eforturi si deformatii;
 5. Ipoteza deformatiilor mici;
 6. Ipoteza lui Bernoulli;
 7. Principiul lui Saint Venant.

1. Ipoteza mediului continuu presupune materialul corpului omogen, ocupand tot spatiul volumului sau; structura sa este aceeasi in toate punctele sale.

2. Ipoteza izotropiei presupune materialul corpului avand aceleasi proprietati elastice in toate directiile. De exemplu, metalele si betonul sunt materiale izotrope, in timp ce lemnul si materialele stratificate sunt anizotrope.

3. Ipoteza elasticitatii perfecte presupune ca, dupa indepartarea incarcarilor, corpurilor revin exact la forma si dimensiunile initiale. Pentru majoritatea materialelor folosite in constructii (metale, lemn si in masura mai mica betonul simplu si masele plastice), aceasta ipoteza este apropiata de realitate.

4. Ipoteza proportionalitatii dintre eforturi si deformatii. Pentru solicitari sub limita de elasticitate a materialului se considera ca intre eforturi si deformatii exista relatia liniara exprimata de legea lui Hook.

5. Ipoteza deformatiilor mici presupune ca deformatiile elementelor de constructii corect calculate sunt foarte mici in comparatie cu dimensiunile lor. Pe baza ei, corpurile se considera ca rigide si nedeformabile pentru anumite calcule (calculul rectiunilor, trasarea diagramelor de eforturi etc.).

6. Ipoteza lui Bernoulli, stabileste ca o sectiune plana si normala pe axa unei bare, inainte de deformare, ramane plana si normala pe axa si dupa deformare. Aceasta se aplica la barele solicitate la intindere sau compresiune, la incovoiere si la rasucire (numai pentru barele cu sectiune circulara).

7. Principiul lui Saint Venant sau al localizarii eforturilor arata ca daca intr-o portiune limitata a elementului este aplicat un sistem de forte in echilibru, acesta da nastere la eforturi ce descresc repede pe masura ce ne departam de zona respectiva, deci sistemele echilibrate de forte au un efect local. In consecinta, eforturile dintr-o sectiune oarecare a elementului nu sunt influentate de modul de aplicare al fortelor exterioare (concentrate sau distribuite), cu exceptia sectiunilor din imediata apropiere a zonei de aplicare a fortelor.

Dintre materialele de constructii, metalele si in special otelul corespund cel mai bine ipotezelor de baza ale rezistentei materialelor. De asemenea, si masele plastice dure sau lemnul (daca este solicitat axial in lungul fibrelor). Pentru elementele de beton armat, material ce nu corespunde ipotezelor mediului continuu si izotropiei, metodele de calcul vor fi tratate diferit.

Alte articole

  Dimensiuni suruburi

Tabel dimensiuni suruburi

Acest articol ofera tabele cu dimensiuni suruburi in milimetri (mm) […]

Mai mult…

  Proprietatile fizice ale aerului

Proprietatile fizice ale aerului

Pamantul are o atmosfera compusa din aer. Aerul este un amestec de […]

Mai mult…

  Conductivitatea termica

Conductivitatea termica a apei

Conductivitatea termica este o proprietate a materialelor care […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook