Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiIstoria vopselei

Istoria vopselei

 23 Martie 2020, 18:26  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Istoria vopselei
Pictura rupestra in grota Lascaux

Vopseaua este un lucru care face parte din viata noastra inca din cele mai vechi timpuri. Istoria vopselei se estimeaza ca a inceput acum circa 40 mii ani inaintea erei noastre. Primele cele mai importante dovezi din istoria vopselei sunt peretii pictati ai pesterilor. Cea mai cunoscuta o astfel de pestera ce contine picturi rupestre este grota Lascaux din Franta.

Desenele rupestre semnifica punctul culminant al erei picturilor de pe peretii pesterilor din Europa si apogeul istoriei vopselei din acea perioada. Descoperirea de catre omul modern european a picturilor rupestre din Altamira (regiunea Cantabria, Spania). In 1879, picturile rupestre din Altamira, s-au crezut a fi niste falsuri, insa, testarea recenta a acestor desene dovedeste a fi niste pictri ce apartin antichitatii. Aceste opere de arta antica dovedesc un inalt spirit artistic al oamenilor acelor vremuri.

Picturile rupestre, si nu numai, dovedesc valorile spiritul uman, cultura si obiceiurile umane. Indiferent de scopul picturilor, acestea ne transmit informatii despre realizatorii lor.

Pictura rupestra la Altamira
Pictura rupestra (Altamira, Spania)

O descoperire recenta, in Franta, in anul 1998, a devenit un nou exemplu extrem de important ce reprezinta arta primitiva. Aceasta descoperire s-a crezut initial ca dateaza de acum 10 mii de ani, insa s-a dovedit ca acestea au o vechime de 32 mii de ani.

area parte a imaginilor pictate afiseaza animale salbatice, precum zimbri, cai sau cerbi. Foarte putine picturi reprezinta oameni, iar reprezentarea siluetelor umane sunt redate sub forma simplificata, departe de a reda portrete umanoide.

Pentru obtinerea unei vopsele este nevoie, in general, de doua elemente esentiale: o substanta cu o caracteristica speciala si un pigment. Substanta trebuie sa aibe un caracter special, aceasta trebuie sa oxideze in contact cu aerul si sa formeze o pelicula solida.

Pigmentii folositi in picturile rupestre descoperite pe teritoriul european erau obtinuti din minereu de fier (limonit), oxid de fier (hematit), oxid de mangan, dar si carbune.

Multe dintre picturi au fost sculptate dupa care au primit culoarea adecvata. Astfel, unele picturi rupestre prezinta adancituri in relief sau unele sunt reliefate. Cea mai buna dovada o constituie picturile de la Cresswell Crags din Anglia, descoperite in anul 2003. Multe astfel de picturi erau executate pe stanci. Astfel de picturi pe stanca au fost descoperite la Ukhahlamba, Africa de Sud. Acestea fiind realizate acum 3000 de ani.

In Somalia au fost descoperite recent un set de picturi rupestre care reprezinta oameni antici ce se inchina la animale si executand ceremonii ritualice. Picturi rupestre ce infatiseaza grupuri de animale au mai fost descoperite la Tibesti (Ciad, Africa).

Multe picturi ale oamenilor antici au fost descoperite si in Malaysia. La Gua Tambun (Perak, Malaysia) s-au descoperit picturi rupestre cu o vechime de circa 2000 de ani. Tot in Malaysia, in Pesterile Niah au fost descoperite picturi rupestre cu o vechime de 2800 de ani.

O importanta deosebita in istoria vopselei este evidentiata in decorarea monumentelor egiptene, in Epoca Bronzului.

In vremurile stravechi, vopselele detineau culori limitate, insa odata cu trecerea secolelor, pigmentii vopselelor au devenit tot mai diversificati. Principalele nuante de culori ce predominau in antichitate erau negrul, rosul, cenusiul si rosul-galbui si foarte rar albastrul. Albastrul era folosit de elitele societatii Egiptene in Epoca Bronzului. Mai tarziu, malahitul, folosit de civilizatia miceniana (civilizatie greceasca) ce se descrie ca o piatra semipretioasa verde, adauga la istoria vopselei culoarea verde.

In jurul anului 500, in era noastra, a fost inventat pigmentul galben sau galbenul de Neapole. Mai tarziu, in secolul al XVI-lea, dupa descoperirea Americii, se descopera caraminul, un rosu aprins folosit de amerindieni. In secolul al XVIII-lea apare albastrul de Prusia, un albastru foarte profund.

Galbenul intens a fost inventat in anul 1818 si denumit galben crom. Prin alianta tuturor pigmentilor cunoscuti s-au obtinut nenumarate nuante. Spre exemplu, combinarea galbenului de crom cu albastrul de Prusia a rezultat verdele de Braunschweig. Tot in secolul al XIX, s-a obtinut albastrul ultramarin si obtinerea sintetica a alizarinei.

Albastrul de voronet

Albastrul de Voronet
Albastrul de Voronet folosit la picura bisericii Manastirii Voronet

Nu puteam termina acest articol fara a vorbi despre albastrul de voronet, o culoare autohtona, foarte cunoscuta dupa stralucirea si rezistenta in timp iesita din comun. Aceasta culoare, veche de aproximativ 450 ani, a dat batai de cap cercetatorilor pentru a intelege obtinerea ei. Rezistenta acestei culori pe peretii exteriori ai Manastirii Moronet din regiunea istorica a Romaniei, Moldova, este inca un mister.

S-au facut cercetari in laborator si s-a constatat ca baza culorii o constituie un mineral denumit azurit. Aceasta roca era faramitata pana la pulbere. Pulberea astfel obtinuta era amestecata cu o substanta inca nedescoperita care sta la baza obtinerii vopselei albastru de voronet. Deci, albastrul de voronet inca ramane un mister nedeslusit.

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/istoria-vopselei.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

    Otel rotund

Greutate otel rotund pe metru liniar

In tabelul de mai jos este redata greutatea otelului rotund […]

Mai mult…

    Greutate cuie

Greutate cuie. Cate cuie intra intr-un kg?

"Cate cuie intra intr-un kg?" este o intrebare des intalnita in […]

Mai mult…

    Agenti agresivi asupra pietrei

Tratament piatra naturala si agentii agresivi

Piatra naturala, fiind supusa actiunii […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook