Lacurile si vopselele sunt materiale care se folosesc in domeniul constructiilor in scopul de a proteja suprafetele constructiilor sau diferite materiale de constructii impotriva actiunilor factorilor externi, dar si in scop de infrumusetare a acestora.
Lacul este o solutie formata dintr-o substanta solida si un solvent volatil. In timpul apicarii lacului pe suprafata dorita, dupa un timp, solventul se evapora iar substanta solida ramane lipita pe suprafata materialului (zidarie, metal, lemn etc.). Aceste tipuri de substante folosite la fabricarea lacurilor se numesc substante peliculogene. Deci lacurile sunt solutii de substante peliculogene in solventi volatili, iar procesul de intarire a lor rezulta in urma evaporarii solventului.
Pelicula obtinuta in urma apicari lacului pe un segment de constructie este lucioasa sau mata si transparenta. Aceasta pelicula poate fi si colorata, in functie de preferinte sau designul aplicat. Colorarea lacurilor se face prin adaugarea in substanta peliculogena a diferitilor coloranti minerali.
Cand intr-un lac se adauga o substanta solida, colorata, foarte fin macinata si insolubila in substanta peliculogena se obtine un strat de protectie colorat, opac si lucios. In aceasta situatie substantele colorate se numesc pigmenti. Amestecul de substante peliculogene cu solventi volatili si pigmenti se numeste email.
Vopselele sunt substante diferite fata de lacuri, atat din punct de vedere al compozitiei cat si din din punct de vedere al mecanismului de intarire. Vopselele au in compozitie un ulei cu o caracteristica speciala si un pigment. Acest ulei are posibilitatea de a se oxida in contact cu aerul si formeaza o pelicula solida. Pelicula oferita de vopsea dupa aplicarea acesteia pe un segment de constructie este opaca si cu aspect mat, semilucios sau lucios.
Prin urmare, diferenta dintre lac si vopsea este ca lacul are substanta peliculogena in amestec, iar la vopsea substanta peliculogena se formeaza in urma reactiei de oxidare. O a doua diferenta este ca procesul de intarire a lacului este de natura fizica prin evaporarea solventului volatil, iar la vopsea substanta peliculogena se formeaza in urma unei reactii chimice.
|