Lucrabilitatea betonului este propietatea acestuia ce se caracterizeaza prin usurinta cu care este manevrat in timpul turnarii, pastrarea omogenitatii componentelor (ciment, agregate, apa), avand o tendinta redusa de segregare si o coeziune buna intre componente pe timpul transportului, punerii in opera si compactarii.
Tendinta de segregare este o capacitate a betonului proaspat de a-si pierde starea omogena a componentelor ce il alcatuiesc (ciment, agregate, apa). Aceasta tendinta de segregare este direct influentata de legatura dintre cele trei componente. Astfel cu cat coeziunea dintre apa, ciment si agregate este mai buna, cu atat lucrabilitatea betonului este mai buna. Spunem ca un beton este lucrabil atunci cand isi pastreaza o structura omogena din momentul prepararii pana in momentul intaririi acestuia.
Importanta agregatelor
Agregatele (nisip, pietris, piatra sparta), reprezinta aproximativ 80% din intreaga compozitie a betonului. Desi inactive din punct de vedere chimic, agregatele detin un rol extrem de important in asigurarea caracteristicilor de baza ce au determinat betonul ca si material de constructie. Acestea influenteaza foarte mult lucrabilitatea betonului, astfel pentru a asigura o crestere a acestei caracteristici este recomandat sa se aiba in vedere ce fel de agregate se folosesc. Pentru ca agregatele sa fie folosite corespunzator pentru a asigura o lucrabilitate buna a betonului acestea trebuiesc calculate in functie de betonul pe care dorim sa-l abtinem. Determinarea amestecului optim de agregate pentru ca amestecul rezultat sa se inscrie in limitele de granulozitate pentru diferite tipuri de beton se face prin metode speciale (despre aceste metode vom vorbi intr-un articol viitor).
Importanta cantitatii de ciment
Cimentul este liantul folosit pentru legarea granulelor de agregat pentru a obtine o masa solida. Acesta reprezinta de obicei 12 - 14 % din compozitia betonului. Cimentul detine rolul de baza, acela de a asigura coeziunea granulelor de agregat raspunzand, in acelasi timp si pentru rezistenta mecanica a betonului. Astfel, daca cimentul este responsabil de coeziunea agregatelor, este responsabil si de lucrabilitatea betonului. Deci, cu cat cimentul este folosit corespunzator cu atat lucrabilitatea belonului este mai buna.
"Lucrabilitatea betonului creste prin marirea dozei de ciment daca restul parametrilor se pastreaza constanti. Imbunatatirea lucrabilitatii in acest caz este rezultatul volumului de pasta care asigura o mai buna coeziune amestecului."
Importanta apei
Apa asigura conditiile necesare hidratarii cimentului si reprezinta 6 - 8 % din compozitia de beton. Aceasta influenteaza foarte mult lucrabilitatea betonului proaspat.
Folosita in cantitati reduse ofera o lucrabilitate slaba betonului, iar daca este folosita in exces influenteaza negativ rezistenta mecanica a betonului. Prin urmare, ca si celelalte elemente ce intra in compunerea betonului (ciment si agregate) trebuie folosita in cantitati optime.
Cantitatea optima de apa folosita la obtinerea betonului se face luand in considerare granulatia agregatelor.
Pentru obtinerea pastei de ciment este necesara o cantitate de apa ce reprezinta 24 - 27% din masa cimentului, iar pentru preparare, transport, punere in opera si compactare este nevoie de o lucrabilitate ce se poate obtine la valori minime ale raportului apa/ciment de 0,35 - 0,40. La un beton cu doza de ciment redusa, atunci cand este pus in opera, aceste valori cresc la 0,60 - 0,80 sau chiar mai mari.
|