CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMachu Picchu

Machu Picchu

25 Martie 2016, 21:50   |  Florin Badea  |  Comentarii
Alte structuri, Constructii din lume,
Machu Picchu
Machu Picchu (Regiunea Cusco, Peru)

Este un oras incas stravechi, aflat pe culmile muntilor Anzi in apropierea orasului Cusco, Peru. Este situat la o altitudine de 2450 de metri. Acesta este alcatuit din peste 200 de structuri construite din piatra de granit slefuita cu pricepere de constructorii sai. Unele dintre structuri fiind case, iar altele temple, toate dispuse in jurul unui camp de verdeata si alimentate de cursuri de apa.

Autorii acestui oras nu au lasat niciun indiciu prin care sa explice scopul construirii unei astfel de structuri. In cel mai inalt punct al constructiei sta un stalp atent sculptat, lucru ce face ca misterul existentei unui asemenea oras sa fie si mai profund.

Aceasta structura a dezvoltat multe intrebari care par fara raspuns. Cum au carat incasii piatra pana la o asemenea altitudine? Cum au cioplito atat de atent? Cum au construit fara a folosi un liant pentru a lega pietrele? De ce au construit un oras la o asemenea altitudine? Si toate acestea fara ca acest popor sa aiba o limba scrisa, fara a cunoaste roata si fara a folsi fierul.

Dovezile arheologice, studiate de specialisti, arata ca orasul incas a fost construit in jurul anului 1450 in vremea imparatului Pachacuti si abandonat inexplicabil de locuitorii sai in jurul anului 1572.

In urma unei expeditii executata de exploratorul american Hiram Bingham, in scopul da a gasi "orasul pierdut" Vilcabamba, acesta descopera pe data de 24 iulie 1911 o asezare straveche in varful unei creste muntoase, aceasta era de fapt Machu Picchu.

Datorita pozitiei abrupte a locului unde este construit, Machu Picchu pare imposibil de realizat si totusi acesta exista.

Prima operatiune de constructie, care este si fundamentala, a fost consolidarea muntelui prin terasare. Aceasta operatiune a inceput de la baza versantului si s-a continuat pana la varful crestei, unde se gasesc cladirile orasului. Terasele construite in principal pentru sustinerea rocii muntoase erau folosite si pentru agricultura. Pe platourile acestora erau cultivate plante care asigurau hrana locuitorilor orasului. Structura unei terase era alcatuita dintr-un zid din piatra la exterior, iar locul dintre zid si munte era umplut la baza cu pietre mari, la jumatate cu pietris si nisip, iar la suprafata prezenta un strat de sol fertil in care erau plantate culturile. Aceste terase filtreaza apa de ploaie foarte lent, datorita straturilor de sol, nisip si piatra, iar eroziunea este redusa la maxim si astfel alunecarile de teren sunt inexistente.

Datorita placarii cu piatra a intregului oras acesta devine impermeabil, iar pericolul de inundatie este inevitabil. Pentru aceasta, in timpul constructiei, inginerii incasi au amplasat peste 100 de scurgeri si canale ce asigura scurgerea apei din zonele mai inalte cu pericol de inundatie.

Jumatate din munca depusa la Machu Picchu a fost la subteranul orasului prin fundatiile solide si pregatirea solului, astfel incat constructiei sa i se asigure o rezistenta solida in timp.

In ciuda eforturilor depuse pentru a scapa de apa, constructorii au creat 16 fantani pentru a asigura apa potabila in oras. Aceste fantani, atent executate, sunt alimentate cu apa potabila asigurata de un izvor din apropiere.

Cea mai impresionanta activitate a constructorilor incasi este cioplirea pietrei si punerea ei in opera fara a detine unelte solide din fier. Blocurile de piatra erau desprinse din munte prin cioplirea de santuri pana la spargerea bucatilor de stanca. Cioplirea se facea cu ajutorul unei pietre mai dure. Transportul pietrelor pe santier era asigurat prin intermediul saniilor din lemn trase cu franghii. Pe santier, blocurile de granit erau slefuite si modelate in functie de structura in care erau folosite. Extrem de priceputi, constructorii au ajustat perfect piatra astfel incat, timp de 500 de ani, constructia nu a suferit aproape nicio modificare in ciuda cutremurelor sau altor factori de natura sa distruga opera incasa.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate