CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogManastirea Pasarea

Manastirea Pasarea

21 Iunie 2017, 11:14   |  Florin Badea  |  Comentarii
Catedrale, biserici si manastiri, Cladiri, Constructii din Romania,
Manastirea Pasarea
Manastirea Pasarea (Branesti/Ilfov, Romania) - GALERIE FOTO (6)

Manastirea Pasarea este o manastire de maici asezata in apropierea Bucurestiului, langa comuna Branesti, judetul Ilfov. Acest lacas de cult are o istorie veche ce incepe la inceputul secolului al XIX-lea. Datarea documentara atesta ca Manastirea Pasarea isi are originile in anul 1813 fiind ctitorita de arhimandritul Timotei - staret al Manastirii Cernica in acea vreme. Acesta a construit o biserica din lemn ce a fost distrusa mai tarziu in timpul cutremurului de pamant din data de 15 octombrie 1834.

Denumirea manasirii nu are o istorie certa, in aceasta vedere exista numeroase legende, iar una dintre ele, care este si cea mai populara, spune ca: "La inceputul secolului al XIX-lea trei maici au venit la staretul Manastirii Cernica - Arhimandritul Timotei sa il roage sa le construiasca si lor un schit in padurea din apropiere. Acesta mai i-a un parinte cu el si impreuna cu cele trei maici pornesc in cautarea unui loc pentru a construi schitul dorit. Mergand in cautarea locului cu pricina o pasare ii urmarea pretutindeni. Cand au ajuns in locul unde se gaseste Manastirea Pasarea astazi, pasarea care ii urmarea s-a oprit pe creanga unui stejar batran si a inceput sa ciripeasca din ce in ce mai tare. Atunci staretul Timotei a lovit cu toiagul in pamant si a zis: "Aici sa fie altarul bisericii!", iar de la acea pasare numele schitului ce s-a ridicat acolo s-a numit Schitul Pasarea."

Manastirea Pasarea este un complex de cladiri construite de maicile manastirii impreuna cu localnicii zonei. Multe dintre aceste cladiri au fost ridicate de sateni ca dar pentru Manastirea Pasarea.

Lacasul de cult are in prezent doua biserici, biserica mare cu hramul "Sfanta Treime" si biserica mica din cimitir cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Biserica mare a Manastirii Pasarea a fost construita in anul 1846 de staretul Manastirii Cernica - Sfantul Calnic de la Cernica.

Biserica Manastirii Pasarea
Biserica Mare

Manastirea Pasarea adaposteste in biserica mare o comoara inestimabila pentru acest lacas de cult. Aici se gaseste o racla ce cuprinde bucati din sfintele moaste ale Sfantului Pantelimon, Sfantului Mercurie si Sfantului Mucenic Mina.

Racla Manastirii Pasarea
Racla Sfanta din Manastirea Pasarea

Din ansamblul de cladiri ale Manastirii Pasarea face parte si corpul muzeului, un loc deosebit ce adaposteste bucati din istoria locului si a manastirii. Prima forma organizata a muzeului a fost realizata in anul 1967. Obiectele de cult au fost depozitate in 1967 in vechea trapeza, cladire construita in anul 1827. Bogata colectie contine, o buna parte, obiecte donate de maicute, in special icoane.

Muzeul Manastirii Pasarea
Muzeul Manastirii Pasarea

Potrivit scurtei istorioare a muzeului afisata la intrare, Maica Arcadia Radulescu a participat foarte mult la imbogatirea obiectelor muzeului, aceasta adunand pe intreg parcursul vietii obiecte de arta religioase.

In Manastirea Pasarea, in anul 1973, s-au adus atelierele Patriarhiei ce au fost amenajate in vechea trapeza, acolo unde se aflau valoroasele obiecte de arta expuse, acestea fiind depuse intr-un loc ingust al manastirii. Intre anii 1991 si 1993 s-a reorganizat muzeul manastirii in cladirea trapezei unde il gasim si astazi.

Colectia muzeului cuprinde icoane din lemn din secolul al XVIII-lea, icoane pe sticla, icoane aduse din Palestina, icoane imbracate in argint, cruci, evanghelii vechi, o stampa-acoarela de Szatmari ce il infatiseaza pe regele Carol I participand la slujba. Tot aici se mai gasesc un vesmant preotesc si o candela donate de Carol I manastirii.

Tot in acest loc minunat, la Manastirea Pasarea, se gaseste o icoana facatoare de minuni. Potrivit unei legende: "Icoana "Domnul Minunat" a fost gasita de un cioban in timp ce isi pastea oile. Acesta a luat-o urmand mai tarziu sa-si plateasca consumatia la carciuma cu aceasta in loc de bani. In acea noapte un preot din sat care nu avea parohie a avut un vis in care vedea o icoana pe tejgheaua carciumii din sat. Chipul Mantuitorului din icoana i-a vorbit spunandu-i: "Du-te si imi ia icoana de la carciuma! Locul ei este la Manastirea Pasarea unde vei fi numit preot slujitor". Cu toate acestea preotul merge la carciuma respectiva unde gaseste icoana. Sta de vorba cu carciumarul, ii spune ca el este preot si ii cere icoana. Carciumarul, fara sa stea pe ganduri, ii da icoana preotului. Dupa ce i-a icoana, preotul merge acasa. In drum spre casa sotia acestuia ii iese in cale si ii aduce vestea ca a primit numirea de preot slujitor la Manastirea Pasarea." Aceasta actiune se petrecea in jurul anului 1900. (Legenda este scrisa pe o tablie la intrarea pe sub clopotnita spre biserica mare a manastirii).

Clopotnita Manastirii Pasarea
Clopotnita Manastirii

In anul 1967 la Manastirea Pasarea s-au executat o serie de reparatii si s-au facut modernizari prin adaugarea de incalzire, apa curenta si iluminat electric. Tot in acest an au fost consolidate 67 de case ale manastirii, s-a reparat, consolidat si infrumusetat biserica mare, paraclisul, clopotnita, staretia si trapeza, s-a organizat muzeul manastirii. Toate acestea savarsindu-se intr-un timp total nefavorabil crestinismului si anume in timpul regimului comunist.

Toate cheltuilile au fost suportate de Arhiepiscopia Bucurestilor. Manastirea era condusa in acel timp de stareta Lucia Dumbrava.

La intocmirea planurilor de consolidare si infrumusetare a manastirii au participat arhitectii Ion Paraschivescu si Gheorghe Vasii si inginerul Octavian Matesiu. Seful lucrarilor de santier a fost Arpad Pall. Toate acestea savarsindu-se in timpul parintelui patriarh Justinian.

In anul 1981, Parintele Arhimandrit Nifon Barbieru, fost staret al Manastirii Cernica, construieste cu cheltuiei proprii un podet metalic peste raul Pasarea, apa ce trece pe langa manastire. Podul pietonal face legatura cu malul opus unde se gaseste o icoana asezata pe trunchiul unui stejar batran. Podetul ofera posibilitatea accesului in profunzimea naturii din jurul manastirii si obtinerea unei imagini panoramice a intregului complex de cult.

Podet peste rau
Podetul peste raul Pasarea

Intre anii 2007 - 2013 alte lucrari de consolidare, intretinere si constructie au avut loc la Manastirea Pasarea. S-au restaurat biserica mare, staretia, muzeul, cabinetul medical, clopotnita, atelierele, zece case monahale, dependinte, s-a imprejmuit cu gard si s-au asfaltat alei.

Clopotnita s-a consolidat intre anii 2007 - 2009. Intre anii 2012 - 20013 s-au construit altarul de vara si magazinul de obiecte bisericesti. Toate acestea s-au savarsit sub conducerea maicii starete Mihaela Costache sprijinita de monahii din obste, preotii slujitori si duhovnici ai manastirii, precum si numerosi crestini.

Alte articole


Biserica Neagra din Brasov
(08 Ianuarie 2016, 23:19)

Biserica fortificata din Viscri
(13 Martie 2016, 12:10)

Calatorie in turnul bisericii fortificate din Viscri
(26 Ianuarie 2017, 11:36)

Mari catedrale din lume (galerie foto)
(2014)

Domul Invalizilor
(03 Iulie 2016, 12:48)

Categorii


Catedrale, biserici si manastiri

Moschei

Temple

Constructii din Romania

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate