CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMarele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc - Cea mai costisitoare si mai lunga constructie a omenirii

30 Decembrie 2015, 19:21   |  Florin Badea  |  Comentarii
Constructii antice, Constructii din lume,
Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc incepe de la Marea Galbena pana in centrul jumatatii nordice a Chinei. Pe alocuri, zidul detine turnuri de paza si forturi in zonele vulnerabile la atacurile dusmane. Se intinde dealungul marilor rauri, strabate campii, deserturi, dealuri si munti cu creste abrupte.

In mare parte este construit din piarta dar, in zonele de desert, sunt folosite caramizile de pamant. Este considerat cea mai mare realizare inginereasca a lumii, intinzandu-se pe mii de kilometrii.

China fiind o tara cu o cultura foarte elaborata, civilizata, detinand foarte multe bogatii, orez, matase, era un punct de atractie pentru popoarele barbare nomade, din nord, care dispretuiau viata asezata pe care o duceau chinezii. Atacandui de nenumarate ori.

Pentru a tine departe aceste popoare, chinezii au inceput sa construiasca ziduri. Acum 200 de ani inainte de Hristos, pe vremea regelui Chin, primul rege al Chinei, s-a inceput cu primul zid. Cu o lungime de aproximativ 6000 de kilometrii, zidul se intindea de la Lintao, peste deserturi, campii si munti, pana la granita cu Coreea. Intr-un timp extrem de scurt, de numai 12 ani. Zidul era construit din pamant tasat, folosindu-se o metoda ieftina si simpla ce se foloseste si astazi in satele din China (intre doua plansee din lemn se arunca pamant si se batea pana ce acesta devenea compact). Datorita arsitei din desertul Gobii, zidurile de pamant pot fi admirate si astazi.

Pentru construirea zidurilor s-au facut mari sacrificii in randul taranilor, care erau siliti la munca si fortati sa plateasca o serie de taxe. Un regim care a omorat milioane de oameni.

Dupa moartea imparatului Chin, taranii s-au revoltat, nemultumiti de felul in care erau tratati. Nesemnificativ insa pentru viitorii imparati ai Chinei.

Noua dinastie Han, a continuat cultura obsedanta a zidurilor, astfel acum 2000 de ani a inceput constructia unui al doilea mare zid. Intinzandu-se pe o lungime de peste 10.000 de kilometrii. Din loc in loc, pe zid, erau instalate posturi de paza, amplasate la o distanta de vedere unul de celalalt. In timpul atacurilor barbare soldatii din posturi sa poata comunica. Pentru ca distanta dintre posturi era deltul de mare, comunicarea se facea cu ajutorul fumului rezultat in urma arderii de lemne.

Protejate de impunatoarea constructie, caravanele de pe "Drumul Matasii" erau tot mai dese. Cresterea fluxului pe "Drumul Matasii" influenteaza cresterea comertului, iar dinastia Han devine tot mai prospera, extinzandu-si teritoriile.

Adevarata prosperitate si putere o cunoaste China in timpul dinastiei Tang. Dinastia Tang controla teritorii intinse, nefiind nevoie de Marele Zid Chinezesc. Iar pentru mentinerea pacii, dinastia recurgea la diplomatie si schimbul de marfuri. Printre marfurile oferite se aflau chiar si printese, care se casatoreau cu conducatorii barbari.

Mai tarziu o mare putere din nord cucereste China. Putere ce il are in frunte pe legendarul Ginghis Han. In aceasta perioada China face parte din Imperiul Mongol, cel mai mare imperiu pe care l-a cunoscut omenirea. Zidul Chinezesc este lasat in ruina, fiind nefolositor.

Dupa caderea Imperiului Mongol, China este condusa de dinastia Ming. Imparatii acestei dinastii construiesc zidul in continuare si il apara, alungandu-i pe mongoli din China. Astfel dinastia Ming da nastere la cel mai impresionant proiect arhitectural cunoscut pana acum de omenire.

Zidul Chinezesc
Zidul Chinezesc pe culmea muntelui

Mai mare decat zidurile anterioare si construit din piatra, noul zid se intinde de la Shanhaiguan pana la Jiayuquan, in desertul Gobi, pe o lungime de 6.400 km. Marea structura este in mare parte construita din piatra, ceea ce necesita o munca mult mai mare vizavi de predecesoarele lui din pamant si nisip.

Noul zid este dotat cu turnuri de paza, construite in scopul de observare a inamicului si chemare a intaririlor, aflate la cateva minute distanta. Astfel un numar mic de militari alertau foarte usor o intreaga armata. La fieare 15 m erau instalate scurgeri pentru apa de ploaie, amplasate pe partea interioara a zidului, pentru a nu oferii posibilitatea dusmanului de a se catara. Turnurile de paza sunt iesite in relief, pentru ca soldatii din posturi sa poata tintii soldatii dusmani ce incercau sa escaladeze zidul. Din loc in loc turnurile detineau zone acoperite, locuri in care soldatii se adaposteau si isi depozitau materialele. Un uimitor sistem de aparare construit intr-o zona extrem de dificila, in anumite locuri zidul devenind aproape vertical.

Turnuri de observare
Turnuri de observare pe Marele Zid Chinezesc

Zidul Chinezesc oferea increderea ca nici un dusman nu poate penetra o asemenea fortareata. Insa, in 1644, Beijingul este atacat de catre o grupare rebela din interior. Haosul creat a oferit ocazia perfecta pentru invazie manciurienilor, un trib nomad din nordul Chinei.

Wu, un mare general chinez are o slabiciune pentru una din concubinele regelui, concubina care atrage atentia conducatorului rebelilor ce au atacat Beijingul. Disperat sa-si regaseasca iubita, generalul Wu cere ajutorul dusmanilor nomazi sa opreasca rebeliunea si sa-si recastige iubita.

La Shanhaiguan, generalul deschide portile Marelui Zid si a dat voie armatei manciuriene sa intre. Marele Zid Chinezesc a cedat, dar nu din cauza slabiciunii structurale. A cedat din cauza slabiciunii umane, create de o femeie frumoasa.

Noua conducere manciuriana adopta o politica externa diferita, si anume diplomatia. Marele Zid nemaifiind de folos.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate