Acasa » Tehnologii » Materiale de constructii › Masurarea umiditatii lemnului
Masurarea umiditatii lemnului
14 Aprilie 2019, 17:48 | Florin Badea | Materiale de constructii
In ceea ce priveste continutul lemnului in umiditate, apa este cea care prin modificari cantitative in masa lemnoasa provoaca modificari extrem de importante ale proprietatilor mecanice ale lemnului. In afara de apa, lemnul mai este alcatuit din substante chimice de natura organica, ceea ce il face foarte vulnerabil la actiunea umiditatii. Astfel, masurarea umiditatii lemnului este o practica foarte importanta in lucrul cu materialul lemnos.
Dupa taiere si debitare, lemnul detine in structura sa o cantitate de apa importanta. Aceasta apa din compozitia materialului lemnos poate ajunge la cantitati de pana la jumatate din greutatea acestuia. Apa ce se gaseste in lemn sub forma de trei forme: apa libera, apa de higroscopicitate si apa legata sau structurata.
Apa libera este apa din lemnul verde, acea apa din spatiile celulare care se misca prin tesuturile lemnoase ale plantei. Acest tip de apa se gaseste doar la lemnul verde.
Apa de higroscopicitate este acea apa care intra in structura lemnului prin absorbtie, lemnul fiind un material cu o higroscopicitate (proprietatea de a absorbi apa) destul de ridicata. Acest tip de apa din compozitia lemnului este cel care produce putrezirea materialului lemnos.
Apa legata sau structurata este acea apa din structura lemnului care intra in alcatuirea substantelor ce alcatuiesc materialul lemnos, apa legata reprezentand 1%. Apa legata este fixata in mare parte de gruparile hidrofile ale proteinelor, glucidelor si lipidelor. De aceasta apa nu se tine seama atunci cand se determina caracteristicile mecanice ale lemnului.
Masurarea umiditatii lemnului se face foarte simplu prin aplicarea unor practici fara a folosi aparate sofisticate. Cantitatea umiditatii lemnului de determina pe probe medii ce sunt luate din lemnul supus probei. Aceste probe se cantaresc si apoi se usuca la o temperatura de 105℃ pana ce ajung la o greutate constanta. Greutatea specifica a lemnului o gasiti in articolul: Greutatea specifica a materialelor de constructii. Diferenta dintre greutatea initiala si cea dupa uscare se raporteaza la greutatea lemnului umed si poarta denumirea de umiditate relativa, sau la greutatea lemnului uscat si poarta denumirea de umiditate absoluta. Valoarea raportului (indiferent de situatie) se inmulteste cu 100. Astfel se obtine un continut in procente al umiditatii lemnului brut sau uscat, astfel:
in care:
- Ur reprezinta umiditatea relativa a lemnului, in %;
- Ua - umiditatea absoluta a lemnului, in %;
- G - greutatea lemnului umed, in grame (gf);
- G1 - greutatea lemnului uscat, in grame (gf).
Cercetarile efectuate asupra unor specii de lemn imediat dupa debitare au aratat faptul ca valorile umiditatii lemnului variaza intre limitele indicate in tabelul urmator.
Felul arborelui | Umiditatea absoluta in % | Umiditatea relativa in % |
---|---|---|
Pin | 80 - 90 | 44 - 47 |
Molid | 80 - 100 | 44 - 50 |
Mesteacan | 60 - 80 | 37 - 44 |
Pentru masurarea umiditatii lemnului pastrat la diferite valori de temperatura si umiditate ale mediului ambiant, se poate folosi diagrama din imaginea de mai jos. Cu ajutorul acestei diagrame se poate determina umiditatea lemnului cu o exactitate de pana la 75%.
In aceasta diagrama, in ordonata avem umiditatea mediului ambiant, iar in abscisa temperatura, liniile inclinate colorate in albastru indica umiditatea materialului lemnos.
Cunoscand deci umiditatea aerului si temperatura, masurarea umiditatii lemnului (umiditatea relativa) se poate calcula foarte rapid.
Caracteristicile generale ale lemnului: Lemnul face parte din categoria materialelor de […] Rombadconstruct.ro
Defecte de structura ale lemnului: Defectele de structura ale lemnului sunt modificari de […] Rombadconstruct.ro
Materiale de constructii din lemn: Datorita caracteristicilor sale tehnice bune si usurintei […] Rombadconstruct.ro
Umiditatea lemnului pentru constructii
Umiditatea lemnului pentru constructii, si in special […]
Mai mult…Rezistenta la compresiune a lemnului
Rezistenta la compresiune a […]
Mai mult…Umflarea si contragerea lemnului
Lemnul sufera variatii de volum, in functie de continutul sau in […]
Mai mult…