• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiMateriale de constructii din lemn

Materiale de constructii din lemn

11 Februarie 2016, 22:02  |  Florin Badea  |  Materiale de constructii
Materiale din lemn

Datorita caracteristicilor sale tehnice bune si usurintei cu care se poate lucra si prelucra, lemnul isi gaseste, in sfera constructiilor, utilizari diverse. In functie de gradul de prelucrare, produsele din lemn se impart in doua categorii: produse care pastreaza structura lemnului din care provin si produse care nu mai pastreaza aceasta structura. Produsele din prima categorie sunt: materialul lemnos brut, produsele lemnoase semifabricate si produsele finite. Produsele din a doua categorie sunt: lemnul stratificat, lemnul impregnat si presat, lemnul densificat, placile aglomerate din lemn si placile fibrolemnoase.

Materialele lemnoase brute

Materialele lemnoase brute sunt produsele pentru obtinerea carora nu s-a intervenit in modificarea cilindrului lemnos, in afara de retezarea la capete. Aceste produse sunt: bustenii, manelele, bilele si prajinile.

Bustenii

Busteni
Busteni

Bustenii sunt produsele brute din lemn de forma cilindrica, lungi de cel putin 2 m si cu diametrul de cel putin 20 cm la capatul subtire. Bustenii de rasinoase provin din arbori taiati in orice anotimp al anului, mai putin bustenii care sunt intrebuintati ca lemn de rezonanta si sunt obtinuti din arbori taiati doar in perioada repausului vegetativ. Bustenii de foioase sunt obtinuti din arbori taiati doar in perioada de repaus vegetativ si nu se cojesc pentru a evita craparea lor. Durata de stationare in padurea unde au fost taiati nu trebuie sa depaseasca o perioada mai mare de 90 de zile, pentru a evita formarea petelor colorate sau putrezirea. In sfera constructiilor, bustenii sunt cunoscuti cu termenul de lemn rotund.

Bilele, manelele si prajinile

Bile de brad
Scara din bile de brad

Provin numai din rasinoase si au forma sectiunii rotunda. Acestea au lungimea minima de 2,5 m si diametrul intre 5 si 18 cm. Denumirea lor este in functie de dimensiune dupa cum urmeaza: - bilele au diametrul capatului subtire intre 12 si 18 cm, iar lungimea acestora trebuie sa masoare 6 m sau mai mult; - manelele au diametrul capatului subtire intre 8 si 11 cm, iar lungimea de 3 m sau mai mult; - prajinile au diametrul capatului subtire cuprins intre 4 si 7 cm, iar lungimea acestora trebuie sa masoare 2,5 m sau mai mult.

Produsele semifabricate din lemn

Acestea se obtin din busteni prin cioplire sau taierea la gater. In aceasta categorie avem: cheresteaua, furnirul, placajul si panelele.

Cherestea
Cherestea

Cheresteaua

Se obtine prin taierea bustenilor pe longitudinala, iar produsele rezultate au toate fetele plane sau numai doua fete plane si paralele. Ceresteaua este de doua feluri, cherestea de foioase si cherestea de rasinoase si detine mai multe forme: scanduri, dulapi, grinzi, sipci si rigle. Acestea au urmatoarele dimensiuni caracteristice: - scandurile - maxim 4 cm grosime si late de doua ori grosimea; - dulapii - peste 4 cm grosime si latimea de doua ori dimensiunea grosimii; - grinzile - au sectiuni cuprinse intre 10x12 mm si 35x35 mm, iar lungimea acestora este cuprinsa intre 3 si 6 m; riglele - au grosimea mai mare de 4 cm si latimea mai mica decat doua ori grosimea.

Furnirul

Se obtine din busteni de foioase de cea mai buna calitate sub forma de foi plane. Furnirele se impart in trei categorii: - furnire de fata, cu grosime intre 0,6 si 1 mm, folosite in industria mobilei; - furnire de baza, grosimea acestora variaza intre 0,8 si 4 mm si au intrebuintarea principala ca strat de baza pentru furnirul de fata, folosit la fabricarea panelelor si a placilor celulare din lemn; - furnirele tehnice, ce masoara grosimi de pana la 6 mm si se folosesc la fabricarea placajelor si a lemnului stratificat.

Placaje
Placaje

Placajele

Sunt produsele semifabricate din lemn, cu o structura stratificata, obtinute prin lipirea intre ele a mai multor foi de fur, iar fibrele a doua foi invecinate formeaza un unghi drept. Foile de furnir sunt lipite intre ele cu adezivi speciali de calitate ridicata, cu rezistenta sporita la umiditate (adezivi sintetici, clei de cazeina etc.).

Placajele sunt fabricate cu grosimi ce variaza intre 3 si 10 mm, in foi de pana la 125x250 cm. Pe langa placajele obisnuite se fabrica si placaje speciale, cum ar fi: placajul bachelitizat - unde foile de furnir sunt impregnate intr-o solutie de rasina fenolformaldehidica pentru o rezistenta mai mare la actiunea apei; placajul armat cu tesaturi metalice, textile sau fibra de sticla; placajul blindat cu foi metalice.

Panelele

Sunt produse sub forma de sandwich ce constau, la baza, in doua foi de furnir care au intre ele un miez format din sipci de lemn moale lipite intre ele. Foile de furnir sunt asezate cu nervurii perpendiculari pe nervurii sipcilor dintre ele. Aceste materiale nu crapa si nu se deformeaza, fiind folosite in industria mobilei si la fabricarea usilor.

Produse finite din lemn

Sunt produsele care se pun in opera fara a mai suferi modificari a dimensiunilor acestora. Din acesasta categorie fac parte: placile celulare, sindrila, lambriurile si parchetele.

Placa celulara
Placa celulara

Placile celulare din lemn

Sunt compuse dintr-o baza de lemn rigid ce are in interior o serie de celule formate din fasii de furnir spiralate sau drepte, acoperite pe ambele fete cu furnir sau placaj. Aceste placi se produc in forma dreptunghiulara de diferite marimi, cu grosimi ce ajung pana la 45 mm, se folosesc in industria mobilei, la usi etc.

Sindrila

Este produsa din lemn de rasinoase sau foioase cu dimensiuni cuprinse intre 9 si 13 cm latime si 30, 40 si 50 cm lungime. Fata vazuta a acestor produse este de forma dreptunghiulara, iar muchiile laterale sunt prevazute unul cu uluc, iar celalalt ascutit, pentru a intra in uluc. Acestea se produc cu o grosime de 1,5 cm.

Lambriu
Lambriu

Lambriurile

Se confectioneaza, in general, din scanduri rasinoase rindelate prevazute pe muchiile laterale cu lamba si uluc pentru a asigura o imbinare cat mai buna. Aceste materiale se comercializeaza cu dimensiunile de pana la 16 cm latime si cu lungimi de 0,6, 2, 3 si 4 m.

Parchetele

Aceste produse se fabrica din lemn de stejar sau fag si sunt de doua tipuri: parchet de tip P1 cu lamba si uluc pe cate doua din fetele adancite; si parchet de tip P2 cu lamba, uluc si coada de randunica, pentru o fixare mai buna direct pe pardoseala in adeziv.

Produse care nu pastreaza structura lemnului din care provin

Aceste produse sunt obtinute prin modificarea structurii si compozitiei materialelor lemnoase care au caracteristici tehnice superioare lemnului nemodificat. Aceasta modificare a structurii lemnului se realizeaza prin presare la temperaturi ridicate, iar modificarea compozitiei prin adaugarea de diverse rasini sintetice. Din aceasta categorie avem:

Lemnul stratificat densificat - lignofolul (LSP)

Se fabrica ca si placajul, cu deosebirea ca foile de furnir sunt impregnate cu rasini fenolformaldhidice, iar straturile de furnire impregnate sunt resate la temperaturi ridicate cuprinse intre 140 - 150℃. Datorita impregnarii sale cu rasini sintetice, lemnul stratificat are o rezistenta ridicata la actiunea umiditatii.

Lemnul impregnat si presat - lignostonul sau piatra de lemn

Este fabricat din blocuri de lemn moale impregnat cu rasini sintetice supuse la presiuni si incalziri succesive. Astfel produsul finit avand un volum de 0,45 0,75 din volumul initial al materialului.

Placi PAL
Placi PAL
Placi PFL
Placi PFL

Placile aglomerate din lemn (PAL)

Aceste materiale se obtin din aschii de lemn moale aglomerate cu rasini sintetice si supuse la presiuni si temperaturi mari. Acestea variaza in functie de presiunea si temperatura la care au fost supuse si avem: placi aglomerate usoare, semigrele si grele. PAL-ul este un material care inlocuieste lemnul masiv in aproape toate intrebuintarile sale.

Placile fibrolemnoase (PFL)

Aceste produse se obtin din pasta de fibre lemnoase ce se produc prin defibrare mecanica sau chimica. Pasta obtinuta este amestecata cu rasini sintetice si se preseaza sub forma de placi. Placile de PFL, in functie de presiunea folosita la obtinerea lor, sunt de trei tipuri: poroase, dure si extradure.

Placi OSB
Placi OSB

Placile din furnire orientate (OSB)

Sunt produse sub forma de placi, obtinute prin tratarea cu rasini sintetice a numeroase fasi de lemn, de diferite esente si supunerea lor la temperaturi si presiuni ridicate. Aceste produse detin o rezistenta foarte ridicata la solicitari mecanice si intemperi.

Alte articole


Caracteristicile lemnului
(05 Februarie 2016, 19:29)

Lacuri si vopsele
(09 Mai 2014, 15:10)

Roci folosite in constructii
(11 Iunie 2014, 13:51)

De ce sa construim case din BCA? Avantajele BCA-ului
(23 August 2016, 15:23)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Categorii


Materiale de constructii

Lucrari de constructii

Amenajari exterioare

Amenajari interioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate