Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiMateriale din polimeri pe baza de celuloza

Materiale din polimeri pe baza de celuloza

 19 Ianuarie 2019, 13:59  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Materiale din polimeri pe baza de celuloza

Polimerii sunt compusi macromoleculari ce iau nastere datorita repetarii a unor elemente structurale determinate. In functie de provenienta acestia pot fi de trei feluri: de natura organica, de natura anorganica si micsti. Celuloza este un compus chimic de natura organica, ce intra in alcatuirea celulelor vegetale si constituie elementul de baza al alcatuirii peretilor celulari. Celuloza, impreuna cu alte substante, asigura plantelor elasticitate si rezistenta impotriva factorilor mecanici. In continuare vi descrie cele mai importante materiale din polimeri obtinute natural pe baza de celuloza.

Celuloidul

Celuloidul este un material obtinut din nitroceluloza cu azot (in proportie de 10%), prin malaxare cu camfor (20-25%) si alcool. Produsul obtinut este un material transparent si fara culoare ce se poate colora usor. Datorita proprietatilor fizice bune se utilizeaza in obtinerea placilor, manerelor, jucariilor etc.

Acetilceluloza

In urma procesului de esterificare a celulozei se obtine triacetatul de celuloza ce se foloseste la obtinerea foilor si peliculelor. Din triacetat de celuloza, in urma procesului de hidroliza partiala, se obtine hidroacetatul de celuloza care se solva in diversi solventi - este utilizat in obtinerea lacurilor pentru lemn si metal si in industria de obtinere a matasurilor artificiale.

Calodiu

Calodiu se obtine prin tratarea nitratilor de celuloza (celuloza + acid azotic + acid sulfuric) cu un amestec de alcool-eter. Rezultatul obtinut are o vascozitate mare, putand fi tras in fire care se intaresc dupa evaporarea solventilor, acestea ramanand flexibile. Se intrebuinteaza in producerea de diferite obiecte si in finisari.

Metilceluloza

Acest material se utilizeaza ca liant in obtinerea de pelicule rezistente la alcalii si acizi.

Vascoza

Este un material ce rezulta in urma unui proces ce cuprinde mai multe faze. Initial se obtine prin tratarea celulozei cu un procent de 18% hidroxid de sodiu din care rezulta alcaliceluloza. In alcaliceluloza se adauga sulfura de carbon si se transforma in xantogenat de celuloza. Acesta din urma este tratat cu o solutie diluata de hidroxid de sodiu obtinandu-se un lichid vascos care este supus unei operatii de regenerare. Din aceasta solutie de vascoza se fabrica fibre, fire, bureti, foi etc. Din firele de vascoza se obtine matasea artificiala, iar foile de vascoza sunt nimic altceva decat celofanul.

Celofanul prezinta proprietati precum higroscopicitate mica (nu absoarbe umezeala din aer) si rezistenta la rupere suprioara fata de alte materiale, cum ar fi hartia.

Buretii de vascoza prezinta elasticitate in stare umeda datorita capacitatii de umflare.

Fibra vulcan

Este un material obtinut din celuloza hidratata (hidroceluloza) cu clorura de zinc care se amesteca apoi cu materiale de umplutura si cu pigmenti. Fibra vulcan se preseaza in placi ce prezinta rezistente mecanice foarte mari, fiind utilizate pentru tablouri de siguranta, garnituri, saboti de frana, roti dintate, role etc.

Propionatul de celuloza

Este un material obtinut din celuloza cu acid propionic sau anhidrida propionica. este mai solubil decat acetilceluloza si se poate amesteca cu rasini. Se utilizeaza in industria de obtinere a lacurilor aderente, elastice si impermeabile, rezistente impotriva coroziunii si cu capacitate izolatoare inalta.

Alte articole

    Obtinerea cauciucului natural

Obtinerea cauciucului natural

Cauciucul este un polimer macromolecular de provenienta […]

Mai mult…

    Emulsie bituminoasa

Ce sunt emulsiile bituminoase

Emulsiile bituminoase sunt dispersii de particule foarte […]

Mai mult…

    Defecte de structura ale lemnului

Defecte de structura ale lemnului

Defectele de structura ale lemnului sunt modificari de […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook