Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiMateriale sintetice obtinute prin polimerizare ce se folosesc in constructii

Materiale sintetice obtinute prin polimerizare ce se folosesc in constructii

 19 Ianuarie 2019, 19:21  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Materiale sintetice obtinute prin polimerizare

Din sfera materialelor de constructii fac parte toate materialele care contribuie la dezvoltarea unei constructii sau a unei retele de constructii, iar acestea constituie elementul de baza pentru realizarea proiectelor. Cunoasterea materialelor de constructii este un principiu fundamental pentru constructori, astfel in continuare voi prezenta o serie de materiale de constructii din categoria materialelor sintetice de constructii obtinute prin polimerizare. Polimerizarea este un proces chimic in urma caruia un numar mare de molecule identice se unesc si da nastere unei macromolecule.

Prin polimerizarea etenei si substituirea unuia sau doi radicali R la acelasi atom de carbon se obtine o grupa importanta de materiale. din aceasta categorie fac parte materiale precum: polietilena, polipropilena, PVC-ul, polistirenul, poliizobutilena si polimetacrilatul de matil etc.

Polietilena (prescurtat: PE)

Conducta din polietilena

Este un material obtinut din etilena sau etena in urma procesului de polimerizare la presiuni joase in prezenta unor catalizatori. Polietilena are structura liniara si se poate trage si in foi transparente. Este insolubila in apa si hidrofoba, iar la racire devine rigida si casanta.

Din polietilena se produc placi foi pentru izolarea diferitelor elemente de constructie, conducte de apa etc.

Polipropilena (prescurtat: PP)

Conducte din polipropilena

Este un material foarte rezistent la temperaturi ridicate, utilizat in special pentru conducte de apa rece, apa calda, dar si pentru canalizare. Polipropilena este un produs obtinut prin polimerizare cu calitati termice inalte fata de alte materiale din gama sa, cum ar fi PVC-ul. Polipropilena este utilizata intr-o gama foarte larga, precum: industria de papetarie, industria de materiale de constructii, jucarii, obiecte din materiale plastice, industria mobilei, idustria de automobile etc.

Policlorura de vinil (prescurtat: PVC)

Policlorura de vinil (PVC)

Este un material rezultat in urma polimerizarii clorurii de vinil. PVC-ul este un material solid la temperatura obisnuita si prezinta rezistente mecanice mari precum si deformatii elastice reduse, detine un interval mare de stabilitate si rezistenta la substante chimice.

Policlorura de vinil rigida reprezinta materialul de baza in obtinerea de conducte de apa calda si rece, burlane si jghiaburi pentru acoperisuri etc.

Policlorura de vinil flexibila (plastifiata) - se utilizeaza in constructii sub forma de dale pentru placaje si pardoseli, covoare, profile pentru rosturi, tapete lavabile prin aplicare pe suport textil etc.

PVC-ul mai poate fi utilizat sub forma de latex si solutii pentru acoperirea diverselor suprafete prin sprituire sau vopsire.

Poliizobutilena

Poliizobutilena

Poliizobutilena este un material din polimeri obtinut prin polimerizarea izobutilenei. Este o masa plastica, hidrofoba, rezistenta la coroziune si imbatranire. Acest material este folosit in izolatiile hidrofuge.

Poliacetatul de vinil (prescurtat: PAV)

Poliacetatul de vinil

Este un material ce se obtine prin polimerizarea acetatului de vinil. Denumit si vinacet poliacetatul de vinil este un material cu o structura transparenta si fara culoare, precum si cu deformatii plastice mari, este stabil la lumina si prezinta un punct de curgere scazut. Datorita capacitatii de curgere poliacetatul de vinil (PAV) este utilizat doar in producerea de adezivi si lacuri.

Alcoolul polivinilic (vinacetolul)

Vinacetolul este produs prin saponificarea (descompunerea) poliacetatului de vinil in solutie alcoolica. Gruparile oxidrilice din macromoleculele alcoolului polivinilic ii ofera un caracter polar. Acest material este utilizat ca emulgator (determina formarea unei emulsii stabile).

Polistirenul

Polistiren

Polistirenul este un material obtinut din stiren prin polimerizare. Acesta are proprietati deosebite pentru domeniul constructiilor, precum prelucrarea usoara, usurinta cu care se pune in opera, precum si finisarea deosebita.

Polistirenul cu adaosuri se utilizeaza pentru abajururi, globuri, manere de usi si acesorii de instalatii.

Prin incalzirea acestuia se obtine polistirenul expandat, acest proces de expandare rezulta din doua procese simultane: inmuiere si degajare de gaze. Polistirenul expandat se mai numeste si stilopor si este un foarte bun izolator termic. Acesta este utilizat in constructii, mai ales pentru izolarea peretilor prin placare sau folosit ca si cofraj la turnarea betonului monolit ramanand aderent de peretii de beton oferind in acelasi timp izolatia termica a acestora.

Policlorura de de viniliden

Acest material are proprietati identice cu PVC-ul (policlorura de vinil) si detine rezistenta termica mai ridicata fiind utilizata la conducte de apa calda in incalzirile centrale. Prezinta o rezistenta chimica foarte mare si se preteaza la diferite prelucrari mecanice. Dispersiile de poliacetat de vinil sunt utilizate pentru obtinerea de vopsele pentru finisaje.

Polimetacrilatul de metil (plexiglasul)

Plexiglas

Este un produs obtinut prin polimerizarea esterului metilic al acidului metacrilic. Se prezinta ca un lichid incolor si transparent, cu rezistenta mare la imbatranire. Se utilizeaza sub forma de foi.

Plexiglasul este un material ce poate inlocui sticla cu deosebit succes, acesta este mult mai usor, protejeaza impotriva razelor UV, asigura o transparenta de pana la 92% si este un foarte bun izolator fonic.

Policarbonatul (prescurtat: PC)

Policarbonat

Este o grupa de materiale obtinute prin polimerizare. Policarbonatul se obtine in urma reactiei a doua substante, si anume: clorura de carbonil (fosgen) si bisfenolul A. Policarbonatii sunt materiale comercializate sub forma de placi celulare usoare, de obicei transparente si colorate, utilizate in constructii pe o scara larga.

Alte articole

    Materiale din polimeri pe baza de celuloza

Materiale din polimeri pe baza de celuloza

Polimerii sunt compusi macromoleculari ce iau nastere […]

Mai mult…

    Obtinerea cauciucului natural

Obtinerea cauciucului natural

Cauciucul este un polimer macromolecular de provenienta […]

Mai mult…

    Emulsie bituminoasa

Ce sunt emulsiile bituminoase

Emulsiile bituminoase sunt dispersii de particule foarte […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook