Pentru ferestrele moderne, producatorii acestora asigura si glafuri (cele mai multe din materialul din care este confectionata tamplaria ferestrei), insa cele mai calitative din punct de vedere al rezistentei materialului sunt cele din aluminiu. Glafurile exterioare, in deosebi cele din materiale precum PVC, aluminiu sau fier sunt comercializate in profile de pana la 4 metri lungime. Dupa taierea lor pentru a se potrivi ferestrei, acestora le sunt aplicate niste capete din PVC pentru a asigura o protectie si un design adecvate. Latimea acestor glafuri exterioare variaza intre 150 si 320 mm. Acestea detin si o gama variata de culori sau imitatii ale diferitelor texturi de lemn.
Pentru a asigura o soliditate si mai mare a glafurilor fata de cele din materialele ferestrelor obisnuite (aluminiu, pvc, lemn stratificat) se pot folosi glafuri din piatra naturala. Cele mai folosite sunt glafurile din granit si glafuri din marmura, dar pot fi utilizate si alte tipuri de piatra. Glafurile din piatra naturala se gasesc si ele intr-o varietate de culori si modele, aceasta in functie de piatra din care provin, insa costul acestora sunt mai ridicate si in general nu sunt comercializate de producatorii de ferestre.
Regului in montaj glafuri exterioare
Acum, cunoscand rolul deosebit de important pe care il are glaful exterior al unei ferestre si materialele folosite in obtinerea acestuia, trebuie sa stim ca cel mai important aspect in buna functionare a acestui glaf nu il constituie materialul din care provine ci modul cum acesta este montat. Pentru aceasta, in continuare, vom vorbi de regulile ce trebuiesc cu strictete respectate cand executam montaj glafuri exterioare.
|
Unghiul de inclinatie al glafului exterior
|
* Principalul aspect ce trebuie respectat cand vorbim de montaj glafuri exterioare il constituie respectarea pantei de scurgere a apei, astfel unghiul de inclinatie al unui glaf trebuie sa fie de 5° sau mai mare.
* Glaful exterior, indiferent de natura sa, trebuie sa fie fixat de profilul ferestrei in functie de tipul glafului. Pentru ca aceasta operatie este foarte importanta, uni producatori de profile pentru tamplarie produc un profil special de prindere pentru latura inferioara a ferestrei. Acolo unde nu exista acest tip de profil, legatura glafului exterior de profilul ferestrei se face cu ajutorul siliconului si al diblurilor (acolo unde natura glafului permite acest lucru). Un alt aspect deosebit de important in lipirea glafului de profilul ferestrei il constituie eliberarea gaurilor de drenare a apei obtinuta in urma condensului din interiorul profilelor. Aceste gauri executate de producator nu trebuiesc acoperite de glaf.
* Glaful exterior, montat inaintea tencuielii peretelui sau dupa aceasta operatiune, trebuie sa respecte o regula importanta. Acesta, in urma terminarii lucrarilor de finisaj exterior, trebuie sa depaseasca zidul catre exterior cu minim 3 cm pentru a asigura scurgerea apei fara a se prelinge pe zid. Apa preluata de suprafata glafului trebuie sa curga direct pe sol.
|