• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Usi si ferestreMontaj glafuri exterioare

Montaj glafuri exterioare

28 Februarie 2017, 19:01  |  Florin Badea  |  Usi si ferestre
Montaj glafuri exterioare

Dupa ce fereastra a fost montata urmeaza lucrarile de finisaj ale zonei dintre perete si rama ferestrei. Aceste lucrari trebuie facute corect deoarece acestea incheie cu adevarat operatiunea de montaj a unei ferestre si asigura izolatia termica si fonica, precum si o buna protectie a zidului impotriva intemperiilor. Cel mai important segment in finisarea spatiilor dintre fereastra si zidarie este latura inferioara a ferestrei, mai ales in partea exterioara. Aceasta portiune a ferestrei trebuie tratata cu deosebita atentie. Pentru protectia acestei zone, producatorii de ferestre vin cu glafuri speciale, de cele mai multe ori din acelasi material ca si tamplaria ferestrei (PVC, aluminiu, lemn stratificat, fier etc.).

Rolul glafului exterior

Acest detaliu, care de multe ori nu este bagat in seama, este de fapt cel mai important aspect in montajul unei ferestre, indiferent de natura sau rolul acesteia. Multi beneficiari de lucrari refuza montajul de glafuri exterioare datorita costului in plus din punct de vedere financiar pe care acesta il aduce. Insa rolul acestui mic "prag" al ferestrei asigura o protectie majora in timp, atat a ferestrei din care face parte, imbunatatind izolatia termica si fonica, cat si o protectie exceptionala a tencuielii si zidariei, mai ales. Datorita montajului acestui glaf exterior apa provenita din precipitatii este stopata si condusa in partea exterioara a zidului. Altfel apa s-ar infiltra in tencuiala si zidarie producand pagube majore in timp, cum ar fi aparitia igrasiei si degradarea peretilor. Astfel ar aparea cheltuieli mult mai semnificative decat costul de achizitionare si montaj ale unui glaf exterior.

Tipuri de glafuri exterioare

De-si exista o varietate de materiale din care sunt confectionate glafurile exterioare, toate indeplinesc cu succes rolul de baza al acestui element protector.

Glafurile pot fi confectionate din tabla de aluminiu sau fier, PVC, lemn stratificat, beton sau piatra naturala (marmura, granit etc.). Aceste glafuri sunt alese in functie de tamplaria ferestrei si/sau designul exterior al casei.

Glafuri exterioare
Glafuri exterioare

Pentru ferestrele moderne, producatorii acestora asigura si glafuri (cele mai multe din materialul din care este confectionata tamplaria ferestrei), insa cele mai calitative din punct de vedere al rezistentei materialului sunt cele din aluminiu. Glafurile exterioare, in deosebi cele din materiale precum PVC, aluminiu sau fier sunt comercializate in profile de pana la 4 metri lungime. Dupa taierea lor pentru a se potrivi ferestrei, acestora le sunt aplicate niste capete din PVC pentru a asigura o protectie si un design adecvate. Latimea acestor glafuri exterioare variaza intre 150 si 320 mm. Acestea detin si o gama variata de culori sau imitatii ale diferitelor texturi de lemn.

Pentru a asigura o soliditate si mai mare a glafurilor fata de cele din materialele ferestrelor obisnuite (aluminiu, pvc, lemn stratificat) se pot folosi glafuri din piatra naturala. Cele mai folosite sunt glafurile din granit si glafuri din marmura, dar pot fi utilizate si alte tipuri de piatra. Glafurile din piatra naturala se gasesc si ele intr-o varietate de culori si modele, aceasta in functie de piatra din care provin, insa costul acestora sunt mai ridicate si in general nu sunt comercializate de producatorii de ferestre.

Regului in montaj glafuri exterioare

Acum, cunoscand rolul deosebit de important pe care il are glaful exterior al unei ferestre si materialele folosite in obtinerea acestuia, trebuie sa stim ca cel mai important aspect in buna functionare a acestui glaf nu il constituie materialul din care provine ci modul cum acesta este montat. Pentru aceasta, in continuare, vom vorbi de regulile ce trebuiesc cu strictete respectate cand executam montaj glafuri exterioare.

Unghiul glafului exterior
Unghiul de inclinatie al glafului exterior

* Principalul aspect ce trebuie respectat cand vorbim de montaj glafuri exterioare il constituie respectarea pantei de scurgere a apei, astfel unghiul de inclinatie al unui glaf trebuie sa fie de 5° sau mai mare.

* Glaful exterior, indiferent de natura sa, trebuie sa fie fixat de profilul ferestrei in functie de tipul glafului. Pentru ca aceasta operatie este foarte importanta, uni producatori de profile pentru tamplarie produc un profil special de prindere pentru latura inferioara a ferestrei. Acolo unde nu exista acest tip de profil, legatura glafului exterior de profilul ferestrei se face cu ajutorul siliconului si al diblurilor (acolo unde natura glafului permite acest lucru). Un alt aspect deosebit de important in lipirea glafului de profilul ferestrei il constituie eliberarea gaurilor de drenare a apei obtinuta in urma condensului din interiorul profilelor. Aceste gauri executate de producator nu trebuiesc acoperite de glaf.

* Glaful exterior, montat inaintea tencuielii peretelui sau dupa aceasta operatiune, trebuie sa respecte o regula importanta. Acesta, in urma terminarii lucrarilor de finisaj exterior, trebuie sa depaseasca zidul catre exterior cu minim 3 cm pentru a asigura scurgerea apei fara a se prelinge pe zid. Apa preluata de suprafata glafului trebuie sa curga direct pe sol.

Cote glaf exterior
Cotele glafului exterior fata de zidul casei
( + mareste imaginea )

* Glaful exterior al ferestrei trebuie sa aibe ambele capete incastrate in tencuiala intre 1,5 si 3 cm (vezi imaginea de mai sus).

Alte articole


Ce este geamul Low-E?
(22 Septembrie 2017, 23:34)

Avantajele usilor glisante din sticla
(12 August 2016, 14:37)

Tamplarie termoizolanta - tipuri si avantaje
(13 Iulie 2016, 16:44)

Cum se monteaza o fereastra termopan?
(19 Octombrie 2014, 11:22)

Caracteristicile lemnului
(05 Februarie 2016, 19:29)

Categorii


Usi si ferestre

Materiale de constructii

Lucrari de finisaj

Reguli si masuri

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate